vrijdag 24 mei 2013

Wereld bol gemaakt.

In vervolg op ons wereld-delen project hebben we samen een wereldbol gemaakt. Bij de kringloop een strandbal gehaald voor 10 cent. De vrouw van de filiaalhouder staan in het onderwijs op een frenet-school en we hebben vaak leuke gesprekken over school. Hij vind het super leuk dat Bloem thuisonderwijs krijgt en wil altijd weten waar we mee bezig zijn. Zijn vrouw maakt dus ook wel wereldbollen met een strandbal :-) Alleen haalt zij de bal er voor hergebruik weer uit. Wij niet, voor die 10 cent laten we hem er lekker in zitten :-)
Het idee van deze wereldbol kwam van een Amerikaans thuisonderwijs blog die veel werkt met Montessori ideeën. En daar staan erg goede dingen tussen. Zo maakte ze papier mache met meel in plaats van behangerslijn zoals wij vroeger. Dat wilde ik natuurlijk een uitproberen (ook een kwestie van meel in de kast en behangerslijm in de winkel :-)
Neem één kopje bloem, roer er één kopje koud water bij. Goed roeren. Voeg dan vier kopje kokend water bij. Nogmaals goed roeren en dan af laten koelen. Klinkt heel simpel, is heel simpel én het werkt perfect!
Voortaan doen we dat dus zo :-)


de kranten stroken plakken was leuk, lekker kliederig en niet echt moeilijk.


Maar toen bedacht ik dat we de bal net zo goed met blauwe krep-papier konden beplakken, scheelde een keer schilderen...
Géén goed idee! De krep-papier wordt veel te week, laat steeds los, vormt bobbels.... Was echt lastig.
Maar uiteindelijk lukt het wel.
De bal buiten in het zonnetje laten drogen. Voor de keer dat er een zonnetje was vorige week.


We hebben de bal goed droog laten komen over het weekend heen en er dan deze week de continenten op geschilderd. Ik heb ze "even uit de losse hand" getekend en daardoor zijn de verhoudingen niet helemaal goed. Maar dat mag de pret niet drukken, we vinden hem erg mooi geworden!


Nu zingen we ons liedje met behulp van de wereldbol.
Nu dit klaar is gaan we verder per continent. Eens ontdekken welke dieren er leven, hoe de mensen zijn. Of er bergen zijn, temperatuur.... Er valt zo veel te vertellen :-) Mama heeft bergen ideeën  soms is het lastig om een selectie te maken. En Bloem geniet van zulke projecten.

1 opmerking: