zondag 5 mei 2013

De wereld delen en oceanen.

Afgelopen week een nieuw lapbook afgewerkt. Deze keer over de werelddelen en oceanen. Hier vond ik een super lapbook! We hebben de benamingen van de werelddelen geoefend, daarna opgezocht waar ze precies liggen, welke oceanen er zijn, waar die liggen. Plat op een wereldkaart, maar ook met de wereldbol erbij. En verder hebben we internet en Google-earth. Van elk werelddeel iets specifieks benoemd. (Kangoeroes voor Australië bijvoorbeeld). Echt de basis dus.
Bij Abuis nog een extra werkblad geprint. En samen een "gedichtje" in elkaar gedraaid om de namen makkelijk te onthouden.

De Aarde.

In EUROPA wonen wij, en dat maakt ons blij.
In AFRIKA is het warm, maar veel mensen zijn daar arm.
AUSTRALIË is het land van de kangoeroe, daar willen we graag naar toe.
Op ANTARCTICA is alleen sneeuw en ijs, maar de pinguïns vinden dat wijs.
Laura trok door NOORD-AMERIKA op zoek naar een thuis en woonde in het Kleine Huis.
AZIË is het grootst en de meeste mensen wonen daar.
Dan nog ZUID-AMERIKA en de zeven continenten zijn klaar.

Achteraf vond ik nog een liedje over de continenten in het Engels. Op de wijs van "Vader Jacob" en dat onthield Bloem véél beter :-) Maar lol hebben we wel gehad bij het dichten en rijmen, en daar gaat het uiteindelijk om. Als er met plezier wordt geleerd blijft er veel meer hangen.De Lapbook is in het engels en als laatste blad was er een "quiz" met een aantal vragen. Sommige waren natuurlijk nog veel te moeilijk voor een meisje van vijf. (zet de werelddelen in alfabetische volgorde bijvoorbeeld, was wél een mooie gelegenheid om haar uit te leggen wat er wordt bedoelt en met wat hulp van mama en alfabet wand lukte het uiteindelijk ook nog :-)
Maar de vragen zijn dus in het Engels. Wij willen Bloem zo snel mogelijk Engels leren als tweede taal en ze heeft al een behoorlijke woordenschat. Ik heb de vragen dus in het Engels gesteld en was dan toch wel verbaast dat ze er gewoon antwoord op gaf! :-) Leuk!
De benamingen van de continenten hebben we sowieso ook gelijk tweetalig gedaan. Engels leren is iets dat ze héél graag doet, omdat ze er voor zichzelf een duidelijk motief heeft. We hebben een groot aantal buitenlandse vrienden en de voertaal is dan Engels. En zij vind het vervelend dat mama steeds moet vertalen :-)

We zijn nog niet "klaar" over de aarde, ben nog een aantal leuke ideeën tegen gekomen op internet en wil met een aantal extra projectjes de continenten zeker goed "vast" zetten. Wordt vervolgd dus.....


En nog even het liedje erbij zetten:


Continenten-liedje
Europe, Asia
A-fri-ca
North America, South America
Then there is Antarctica
Don't forget Australia
7 continents, 7 continents 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten