vrijdag 15 maart 2013

Zinnetjes lezen en uitbeelden.Vandaag een nieuw idee uitgeprobeerd. Ik schrijf om de paar dagen een kort verhaaltje op het schoolbord. Dat lezen we door de dag heen een paar keer. Op deze manier leert Bloem veel nieuwe woorden bij. Oefenen is een belangrijk iets bij leren lezen. Zeker de struikelblokken worden het best geleerd door herhaling. De IE en EI is er zo één. Vandaar dat het bij onderstaande zin FIEN is geworden.
Hier hebben we het zinnetje gelezen. Daarna stel ik vraagjes. Waar is Fien? Wat doet Fien? 
We bespreken de antwoorden, en ik leg haar gelijk uit dat een antwoord in een mooie zin beter is :-) De bedoeling hiervan is , kijken of ze begrijpt wat ze leest. En dat is gelukkig zo. Sommige kinderen kunnen technisch prima lezen, maar weten achteraf niet wat ze gelezen hebben. En daar gaat het natuurlijk net om :-)

 Hierna heeft Bloem ons zinnetje op de letterbak uitgelegd. Nauwkeurig kijken is dus belangrijk. Hier had ze twee foutjes gemaakt. Samen hebben we de woordjes uitgezocht waar de fout was en die heeft ze toen snel verbeterd. (FIEN -FIJN en ZEE-EEZ) Ik maak Bloem ook gelijk duidelijk dat fouten maken géén probleem is, daar leer je uit. Ze zou nog rap verschieten als ze fouten maakt en ik wil zeker geen faalangst "kweken". Ik ken dat van één van haar broers, het gevolg daarvan is dat een kind gewoon niks doet. Ze vinden dan géén antwoord beter dan een fout antwoord, want het is tenminste niet fout.
 Als derde deel van de opdracht hebben we een paar van de woorden gestempeld. De juiste letters opzoeken en recht stempelen. Hier ging de eerste E in spiegelbeeld, daarna lette ze goed op de stempel juist vast te houden. Ik schreef de overige woorden ertussen. Bij methode de Haan wordt er nadruk op gelegd dat lezen en schrijven twee totaal verschillende dingen zijn. Ook netjes schrijven krijgt Bloem nog niet voor elkaar met haar vijf jaar. We schrijven dus voorlopig nog niet. Alleen als ze zelf letters gaat "tekenen" mag dat. Maar ik vraag het niet van haar. Ook al omdat het moeilijker is een fout aangeleerde gewoonte af te leren dan een nieuwe aan te leren.
Als laatste moest ze dan de zin "uitbeelden" in een tekening. Er staan drie meisjes op de tekening maar het is allemaal Fien :-)
 Er komt namelijk een heel verhaal achteraan bij Bloem. Fien komt aan op het strand en speelt eerst met zand. Daarna gaat ze in de zee en vervolgens eet ze een ijsje. Ze maakt er dus eerder een stripverhaal van :-)

Vandaag deden we een andere zin. muis is in het huis. zij eet kaas, peer en koek. De tekeing die ze daarbij maakte staat vol grappige details. Een auto voor de deur, een lamp aan het plafond, bloemetjes achter het raam. Is echt grappig te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten