dinsdag 5 maart 2013

File folder games.

Afgelopen week was een beetje druk. De oma moest voor een volledige knie- protese naar het ziekenhuis. Bij zulk soort dingen gaan we altijd mee, dus Bloem was al mee bij de consultaties bij de arts. Reuze interessant :-)
Vorige woensdag hebben we oma dan afgeleverd in kamer 315 van het ziekenhuis. En toen begon voor ons de uitlaat-dienst. Oma heeft namelijk een hondje. :-)
Elke morgen tot bij het huis van oma, flinke wandeling maken zodat hij lekker moe is en vervolgens daar aan de keukentafel de lesjes van die dag doen. Ons Oceaan project heeft dus even stil gelegen. Alle knutsel spullen meeslepen is een beetje te veel van het goede :-)
Dus buiten de leesles (methode de Haan) hadden we altijd het Poëzie boekje mee om het nieuwste gedichtje te leren. En een paar "file folder games". Dat is een Amerikaanse term. Google er een keer op en je vind te veel op allemaal te kunnen doen. De Amerikanen plakken het "spel" nog in een filefolder. Ik hou er meer van om het is zip zakjes te bewaren, neemt minder plaats, je ziet gelijk welke je vast hebt én het neemt minder plaats in.
Onderstaand een foto van de letter rups. Is een "makkelijke" maar wel leuk. Thuis hebben we hem al verschillende malen gemaakt, maar daar kan ze "spieken" op de keukenmuur waar haar dieren-alfabet hangt. Toen ik deze dus bovenhaalde bij oma was het "he, die kan niet, ik heb mijn muur niet mee" :-)
Maar na even treuzelen toch maar eens proberen.... En het lukte, alleen de u vergat ze (maarja, die vergeet ze altijd :-) Bleek dat ze het alfabet dus heus helemaal kent. Prompt nog even het bijhorende liedjes gezongen. Ze had er lol in en was best trots dat ze het toch wel wist.


Daarna ook nog het vogeltjes tellen tot 20 gedaan. Ze begint inzicht te krijgen. Het volste vakje "zaadjes" werd snel even bij de 20 gelegd, zonder tellen, gewoon even de logica. Ik werkt wat "wiskunde" betreft vooral rond de getal herkenning. Wil dat dat er goed inzit voordat we over gaan op sommen. 
Al gaan veel dingen ook van zelf. Eerlijk verdelen van een oneven getal.... ze weet al dat dat niet lukt. En soms maakt ze zelf de sommen ergens van. 


Nog een ander "spelletje" van deze week waren de vormen. Daar het ook Engelstalig materiaal is staan ook de Engelse benamingen erbij. Dat nemen we dus gelijk ook "mee". En Bloem heeft de neiging de Engelse woorden beter te onthouden dan de Nederlandse. Is grappig. Het woord zeshoek blijft echt niet plakken, maar na twee keer hexagon gehoord te hebben bracht ze dat gelijk in praktijk in de bloemenwinkel (de gekregen lolly van een hexagon, het gezicht van de verkoopster was wel wat waard :-)Geen opmerkingen:

Een reactie posten