donderdag 13 februari 2014

Het Australië-raam vol met dieren van ginder.

Een groot deel van ons Australië project bestond uit de dieren die enkel daar voorkomen. En dat zijn er heel wat meer dan ik in eerste instantie dacht :-) Om ze allemaal door te nemen én er iets rond te knutselen zijn het er ook gewoon te veel. We hebben dus vooral de bekendste genomen. De laatst toegevoegde zijn de Kookaburra (de lachvogel, links bovenin.) De emoe en de kameel. Over de emoe was niet zo makkelijk informatie te vinden. In de bib hebben ze wél een berg boeken over zijn grote broer uit Afrika. Gelukkig heb je dan wikipedia. We leerde ook dat de emoe en de kangoeroe samen op het wapenschild van Australië staan. Er is bewust voor deze beide dieren gekozen omdat ze "niet achteruit kunnen lopen". En het moto van de Australiërs is "altijd vooruit en niet achteruit in het leven". Vonden we beide een erg leuk weetje.
De kameel niet niet direct een dier dat ik in Australië verwachte. Hij is dan ook ingevoerd vanuit het midden oosten om als pakdier te dienen in de woeste binnenlanden. Nu daar een treinspoor doorheen loopt hebben ze veel kamelen de vrijheid gegeven en leven er nu hele kuddes in het wild. Ook het konijn is op deze manier ingevoerd. Oorspronkelijk kwam deze ook niet voor. Eén jager liet er echter een tiental los om samen met wat vrienden op te jagen. De konijntjes waren echter te snel en verspreidde zich. Met als gevolg dat er regelmatig konijnenplagen zijn omdat er niet direct een natuurlijke vijand is. 
Voor de vlag kozen we ditmaal voor de officiële vlag, maar ook voor de vlag van de aboriginals als oorspronkelijke bewoners van dit reuze grote eiland.
Voor ons lapbook maakte we ook nog een miniboekje over de vijf gevaarlijkste dieren uit Australië. 
Zo leeft de tunnelspin alleen daar. Eén klein beetje van deze kleine spin is dodelijk voor de mens, evenals een aantal zeer dodelijke slangen. De witte haai maakt ook elk jaar een aantal slachtoffers evenals de krokodil. Als vijfde gevaarlijke dier wordt de dingo genoemd. Deze is als enkeling niet echt gevaarlijk maar in de roedel wel. Elk jaar zijn er in Australië meldingen van groepen dingo's die vooral kinderen aanvallen, met soms de dood tot gevolg.
We hebben weer een berg geleerd maar laten de dieren nu verder rusten (te veel informatie werkt ook niet -) Vandaag zijn we dan wat dieper in gegaan op de aboriginals en dan vooral op hun bijzondere art.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten