maandag 13 oktober 2014

De Albert I bus.

Vorige week (jaja, door alle drukte loop ik een beetje achter met de blog :-) hadden we weer een uitstap met ons groepje. Deze keer een geschiedenis trip.
Vlak bij één van de gezinnen stopte de Albert-bus. In het 100 jarig herdenkingsjaar rijdt deze bus, vooral over de rol van koning Albert I door België. In de bus is een tentoonstelling over de eerste wereld oorlog én koning Albert I. Daar ikzelf een Nederlandse ben van geboorte is dit een stukje geschiedenis die ik vroeger op school niet geleerd heb. Deze keer heeft de mama dus méér geleerd dan de dochter :-) Voor de kleintjes van de groep was een eerste indruk genoeg. Ze hebben de foto's allemaal eens bekeken, we hebben ze een paar simpele dingen verteld en toen was het voor hen wel genoeg. Twee mama's hebben hen toen mee terug genomen om samen groentesoep te gaan maken. De grote kregen een uitgebreide uitleg van een gids. (daar ikzelf niet veel wist over de 1ste wereldoorlog ben ik deze keer bij de grote kinderen gebleven, Bloem ging met veel plezier met de rest mee;) Na de gids "botsten" we op een oude man die héél veel wist te vertellen, vooral ook ervaringsverhalen. Was echt heel tof, we kregen de jongens bijna niet meer mee :-) Deze oudere man bleek een geschiedenis leerkracht te zijn geweest, die nog met veel liefde wist te vertellen. Zo bracht hij ook de gevolgen op het stemrecht, de kolonies en nog veel meer aan. Alle dingen die veranderende na de oorlog. De opkomst van de vakbonden, alles "hing" aan elkaar. Was mooi om de verbanden te zien.

Thuisgekomen was de soep bijna klaar, hmmm, was erg lekker.

In de namiddag hebben we in een nabijgelegen park nog een paar teambuilding spelletjes gedaan. De kinderen tegen de mama's. Eindstand = gelijk :-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten