donderdag 6 november 2014

Project Peru.

We zijn een hele tijd bezig geweest met ons project over Peru. We kwamen bij dit land uit na ons bananen-project en ons daaruit voortkomende fairtrade project.
Daar de fairtrade bananen uit Peru kwamen, werd dat ons volgende project.

We leerde waar Peru ligt op de wereldbol, wat de hoofdstad is.
We bekeken Peru in de atlas, op google-earth en in info boeken van de bib.
We kochten maïskolven en bereidde die zoals ze dat in Peru doen.
We kleurden op een kaart de rivieren, bergen en het regenwoud.
We bekeken de klederdracht, en kleurde daar ook een kleurplaat van.
We bekeken wat filmpjes op youtube.
We keken bij oma naar documentaires over dieren in het regenwoud.
We zochten info op over lama's, het bekendste dier van Peru.

En we lazen een spannend leesboek over een avontuur in de bergen van Peru.

Het was voor Bloem een erg spannend boek, maar we leerde er wel héél veel uit. (Een paar te moeilijke passages heb ik overgeslagen, het verhaal is eigenlijk bedoeld voor 9 tot 12 jarige :-)
We spraken over de verschillen tussen kinderen hier in Europa en kinderen in Zuid-Amerika. We hadden het over straatkinderen, over geen werk hebben en dan ook geen eten, niet zoals hier met de sociale zekerheid waarbij iedereen wél iets van geld krijgt. De verschillen in eten kwamen aan bod, de kleding, het bijgeloof en de angst voor "de berggeest". De onwetendheid . We hadden het over verschillende weersomstandigheden (die kunnen in Peru heel snel veranderen). We hadden het over kleding (Amilcar uit het boek loopt op sandalen die gemaakt zijn van oude autobanden!) En we hadden het over een heel bekend gerecht in Peru, gebraden cavia. Bloem reageerde net als Mees uit het boek "mam, dat is zielig! dat is een huisdier!". Maar na door te praten over de argumenten van Amilcar, kon ze er toch inkomen (al zou ze er nooit van proeven :-) Ze begon prompt wel de dochters van mijn vriendin te plagen, die hebben een heleboel cavia's als huisdier :-)
We hebben genoten van ons project, hebben veel geleerd, moeten nog één opdrachtje doen, en dan over naar het volgende. (ze heeft zo alweer haar wensen kenbaar gemaakt "mam, ik wil wel eens weten hoe.......")

1 opmerking:

  1. Wat interessant om te lezen. Zo is het leuk om aardrijkskunde te doen. Ik wil dat kinderboek lenen bij de bibliotheek.

    BeantwoordenVerwijderen