vrijdag 21 maart 2014

Bananen project en Fair Trade

De afgelopen twee weken werkte we  (naast de lees-les, wiskunde, schrijf-les, Bijbel-les...) aan een project over bananen. Ik was een tijd geleden een leuke weekplanner tegengekomen op Berefien. Daar stonden een aantal verwijs filmpjes op.
We begonnen met een "mind-map". Wat wilde we allemaal weten?
Hoe groeien bananen?
Waar groeien bananen?
Wat kun je doen met bananen.
bananen vallen onder fruit.
Waarom is een banaan krom?.......

Bij mijn zoekwerk over wat interessante plaatjes en/info over bananen kwam ik op de site van Max Havelaar terecht. En daar stond een super leuk project op over Fair trade bananen uit Peru. Drie filmpjes over een klein meisje in Peru waarvan de vader een bananen plantage heeft. Met een bijbehorende lessenreeks. Heel makkelijk en vooral ook heel mooi om te leren. Daar haalde we de antwoorden op onze vragen. Leerde we dat het niet een bananen boom maar een bananenplant is. (en waarom!) Gelijkertijd hebben we ons project een beetje uitgebreid naar Fair Trade. Wat is dat, die Eerlijke Handel. Hoe zit het met boeren die niet voor Fair Trade werken, die krijgen een hongerloontje, en wat is dat dan weer? :-) Zo kwamen we van het één in het ander terecht. Het was heel leuk én leerzaam. We zijn ook in de Albert Heijn op zoek gegaan naar Fair Trade bananen, maar ook naar eventuele andere producten. We vonden onder andere : Rijst, suiker, koffie, chocopasta....
Een paar dingen brachten we ook mee. Zeker nu we geleerd hebben dat je er kinderen in "arme" en warme landen mee kunt helpen. Al bij al was het een leerzaam project, en ook nog lekker.
Banaan in plakjes snijden
het kruimeldeeg maken
We maakte Cruchy banana en Bananen/framboze ijs. Hmmmmm, beide voor herhaling vatbaar.
bakken in een beetje boter
net uit de oven, lekker warm opeten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten