donderdag 21 november 2013

"Workshop" klaaskoeken bakken.

We waren gister weer een namiddag bij een vriendin van ons. Ze komt uit Sri Lanka en is nog altijd niet zo bekent met het Belgische eten. Iets waar wij verandering in willen brengen :-)
We zijn begonnen met een "les" klaaskoeken bakken. (ze hadden ze bij ons al gegeten, maar wist niet hoe ze er zelf aan moest beginnen.)

We namen alle ingrediënten afgewogen mee.
700 gram meel
100 gram suiker
100 gram boerenboter
2 eieren
300 ml melk
zakje vanille suiker
blokje verse gist
snufje kaneel.

De melk en suiker samen opwarmen tot ze lauw zijn. Zeker niet te warm. Gist toevoegen en oplossen.
Alle ander ingrediënten bij elkaar, melk mengsel toevoegen en kneden tot een soepel deeg.
Eén van de belangrijkste dingen bij brood bakken is het kneden. Het deeg moet zeker lang genoeg gekneed zijn om een mooie zachter structuur te krijgen. De kinderen mochten alles bij elkaar "smijten". Ik maakte er even een goede bal van en verdeelde het deeg daarna onder hen voor de kneedbeurt. En dan deden ze heel goed (vonden het ook super leuk :-)
Daarna elk zijn stuk in een aparte pot bij de warme kachel om te rijzen.
Ze vonden het zo grappig dat het deeg steeds groter werd!

na het rijzen verdeelde elk zijn stuk in drie. Hiermee mochten ze een figuurtje "kleien". Bloem maakte met vier bollen een sneeuwman, ze is al helemaal in de winter-mood.

en ja, ik was niet snel genoeg met de camara, net uit de oven wilde ze allemaal gelijk proeven :-)

De broodjes moeten ongeveer 15 tot 20 minuten in een oven van 200 °C. Na een minuut of tien bestrijk ik ze met een mengsels van ei en kaneel voor een mooi glimmend laagje.

Het experiment met de jongens is geslaagd, ze waren erg enthousiast en willen graag nog meer leren bakken. Zien wat we de volgende keer doen :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten