maandag 22 april 2013

Het kleine huis op de prairie, voorlezen.

Vorige week op bezoek geweest bij een ander thuisonderwijs gezin. Daarmee leesboeken uitgewisseld  (zij hebben grotere kinderen, en wij hebben een hele grote boekenverzameling :-)
Een tijdje geleden had ik Bloem de eerste vier delen van het Kleine Huisje op de prairie al voorgelezen. Vind ze super die boeken, ze kan zich zo heerlijk inleven. Deel vijf ontbreekt echter in onze serie. En daar dat wél een "belangrijk" boek is (Mary, het zusje van Laura wordt in dit deel blind) hadden we de serie even op "pauze" gezet. Het gezin van vorige week heeft echter wel de hele serie, dus nu zijn we vrolijk aan deel vijf begonnen. Voorlezen is zo heerlijk! En ze leren er ook gelijk heel veel van. Bergen vragen, uitbreiding van de woordenschat ( we hebben het regelmatig over de moeilijke woorden, "wat zou dat beteken??" :-)We volgen met ons thuisonderwijs veel ideeën van Charlotte Mason. Dit was een lerares uit begin vorige eeuw die een wat andere kijk had op onderwijs. Eén van haar hoof ideeën is het vele lezen en voorlezen van "levende boeken". Ofwel boeken waar bij het verhaal gelijk ook iets te leren valt. Vooral voor het vak geschiedenis zijn zulke boeken een super aanvulling op de gewone leerstof. Een kind onthoud veel makkelijker als alle kennis in een mooi verhaal vervat zit.

Voor meer info over Charlotte Mason: hier en hier en hier wat links. In het Engels zijn er nog veel meer info sites te vinden.

3 opmerkingen:

  1. Ik ben me ook in Charlotte Mason aan het verdiepen. Ik ben op zoek naar leerrijke boeken voor Secundair Onderwijs (1ste graad). Tips zijn welkom!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De boeken van Jan Terlouw en Thea Beckman, en ken je de blog van "Van Alle markten thuis"? Dat is een Nederlandse thuisonderwijs mama die een hele lijst met "levende boeken" bijhoud. Met commentaar en inhoud stukjes. Ze heeft zelf al twee tieners, dus ze zit al in die fase. Wij staan nog maar aan het begin ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga meteen eens een kijkje nemen op haar site. Bedankt voor de tip! :)

    BeantwoordenVerwijderen