maandag 28 november 2016

Bosdag.

Het is eigenlijk al weer even geleden, maar we hadden laatst met de TO-groep een bosdag.
En deze was zo leuk dat ik er toch even een postje aan waag, al heb ik geen foto's deze keer, gewoon géén tijd voor gehad ;-)

We hadden de groep deze keer in drie leeftijds categoriën verdeeld.
De tieners gingen samen Geocachen. Dit is iets wat ikzelf ook nog nooit gedaan heb, had er ook nog nooit van gehoord, maar het lijkt me wél heel tof om eens te doen.

Eén van de andere mama's nam de kinderen van de leeftijd derde tot zesde leerjaar. Zijn werkte een thema uit over kriebelbeestjes in het bos. Bloem moest hiervoor een hele lijst spullen meebrengen, een looppot, een spiegeltje, een zeef, klemmap en potlood......... en nog veel meer. Ze was bij het inpakken al helemaal gemotiveerd om eraan te beginnen. En achteraf kreeg ik ook een heel enthousiast verhaal.
Deze groep ging ook nog een natuurfilm bekijken over het Leen, ik weet niet hoe hij heette maar Bloem vertelde dat het leek of er door een microscoop gefilmd was. Een super grote worm die ineens uit de grond schoot, vechtende kevers op spannende muziek...... ze was er vol van, vond het super mooi.

Ikzelf had deze keer iets voorbereid voor de kleuters en eerste graad, de zintuigen in het bos.
Ik had ook al een beetje voorpret en het bleek inderdaad super leuk!

We bespraken elk van de vijf zintuigen en deden bij elk zintuig een spelletje.

Bij het oog/zien bekeken we de verschillende kleuren in het bos, en ook de verschillende tinten van kleuren (donker en licht groen echt.)

Bij het oor/horen waren we eerst maar eens héél stil om alle bosgeluiden te horen. Met een groep enthousiaste kleuters is dat al een uitdaging ;-)
Daarna speelde we het moederkonijn/vossen spel. Deze was echt heel grappig.
Eén kind speelde moeder konijn en zat geblinddoekt op de grond; Rond haar hadden we vier knuffelkonijntjes gelegd, haar jonkies. De rest van de kinderen waren vossen die in een kring rond moeder konijn stonden. Eén voor één mochten ze tot bij moeder konijn sluipen om een baby konijntje te roven en op te eten....... maar als moeder konijn de vos hoorde aankomen was hij af. Echt heel leuk hoe goed de kinderen hier meededen. In het begin maakte ze veel te veel lawaai, op het einde gingen de grootste echt sluipen.

Voelen : Hier lieten we de kinderen uitgebreid een boom betasten, hoe voelt hij, hoe ziet hij er precies uit. Daarna werden ze geblinddoekt bij verschillende bomen gezet, ze moesten dan voelen of het dezelfde boom was als voordien. Ook grappig om te doen.

Neus/ruiken : Dit vond ik persoonlijk de leukste. Hier hadden we het over het territorium afbakenen van de dieren, hoe doen ze dat? ( ze plassen ;-) en hoe weten de andere dieren dat dan? (ze ruiken de plas :-) . Daarna bewerkte ik drie bomen in het stuk bos waar we bezig waren met een opengesneden ui. De kinderen moesten dan uitmaken welke bomen gemarkeerd waren..... Echt hilarisch om al die kids te zien ruiken aan de bomen. Was zo leuk.

Smaak/proeven deden we als laatst. Ik had een aantal bosproducten meegebracht, walnoot, bosbessen en bramen jam, bospaddestoel en wilde honing. Blinddoek voor en proeven maar. Vonden ze ook allemaal leuk.

Al met al hadden we een super leuke dag. Achteraf konden ze nog heerlijk even spelen , van het motregentje hebben we ons niks aangetrokken.

Onze bosdag ging door in het provinciaal domein Het Leen in Eeklo. Een aanrader.
En de inspiratie van de zintuig en kribelbeestjes lessen kwamen van de site De Boom In .


Geen opmerkingen:

Een reactie posten