donderdag 9 juni 2016

Nature-study

 Nature study is een begrip bij degene die les geven via de "methode van Charlotte Mason". Ook in oudere boeken kom je het wel vaker tegen. Het gaat er eigenlijk vooral om dat je goed kijkt naar de natuur om je heen. Wijzelf zijn nog maar pas begonnen met ons "project" en ik hou het voorlopig nog redelijk simpel. We nemen tijdens het wandelen of fietsen een bloempje mee. Kijken met mijn iPhone-app hoe het heet.

Thuisgekomen zoeken we op internet naar een beetje info over de gevonden bloem. Zo vonden we "fluitenkruid". We lazen dat de bloemschilden altijd uit de zelfde hoeveelheid bloemetjes bestaat en dat het kruid zijn naam dankt aan het feit dat je van de stengel een fluitje kan maken.

Bij de boterbloem leerde we dat hij altijd 5 kroonblaadjes heeft, we bekeken de meeldraden, de stamper en de zaden. Ook ontdekte we dat de boterbloem giftig is voor het vee........ Dat wisten we nog niet ;-)

We nemen steeds één bloempje per keer, op die manier blijft de info veel beter hangen. We plakken het bloempje is om boek (We hebben beide ons eigen boek, ik doe gezellig met Bloem mee, zo kan ze "afkijken" en toch zelf doen). Wat keukenpapier erover en onderop een dikke stapel boeken, tegen het volgende bloempje is hij gedroogd. Bij het bloemetje schrijven we steeds dezelfde soort informatie. De naam, de vindplaats, de datum en eventuele bijzonderheden. Een toffe manier om aan natuur studie te doen. Later wil ik ook nog handgetekende natuurobservatie laten toevoegen. We kunnen het zo mooi maken als we zelf willen;-)Geen opmerkingen:

Een reactie posten