maandag 4 mei 2015

Met de TO-groep les van een techniek-leerkracht.

Weer een beetje laat met de blog erover te schrijven, maar ruim een week geleden hadden we weer een to-dag. deze keer was het thema techniek. Eén van de mama's had een techniek-leerkracht gevonden die ons een hele voormiddag, in sneltreinvaart, in de praktijk, alle theorie van de fysica van het middelbaar uitlegde.

Het was in één woord : fantastisch!
De man was een oud leerkracht Fysica, en ik had best bij hem in de klas willen zitten.
Hij legde aan de hand van proefjes de luchtdruk uit, de zwaartekracht, het zwaartepunt, bimetalen, hoe een strijkijzer werkt en het simpele principe van een motortje, hoe het zit met elektriciteit , batteijen .... en nog véél meer.
De kinderen hebben genoten en de mama's niet minder.
Er zijn een aantal dingen die we thuis ook gaan uitproberen, uitproberen werkt gewoon het beste bij een kind (en een volwassene :-) Als je ziet wat er gebeurd is het veel makkelijker te onthouden dan alleen droge theorie. En dat was precies wat deze man deed, alles laten zien, aan de hand van huis tuin en keukenspullen, en daarna de verklaring zoeken. "Oké, dat gebeurd... hoe komt dat?...."

Het was zoveel in één keer, dat we het wat mij betreft gerust nog eens in de herhaling kunnen steken.
In de namiddag stond er vrij spelen met de to-vriendjes op het programma, het was heerlijk weer dus we trokken naar een speeltuin in de buurt. De kinderen amuseerde zich en de mama's hadden een "ronde-tafel" gesprek rond alle mogelijke aspecten rond thuisonderwijs. Hoe je bepaalde situaties aanpakt en dergelijke, was ook heel nuttig ;-)Geen opmerkingen:

Een reactie posten