maandag 27 april 2015

Slovakije.

We waren aanzet eind van de Paas-vakantie een vijftal dagen in Slovakije. Op bezoek bij vrienden en mede gelovigen van ons. Zij hebben een dochtertje dat net even iets ouders is dan Bloem, en dat was natuurlijk reuze tof. Bloem heeft hard haar best gedaan om J aan het Engels te krijgen, denk ook wel dat het gelukt is om de motivatie om Engels te leren aan te wakkeren. En met motivatie begint alles in het leren :-) Bloem leerde J op de achterbank op weg naar Brno/Tjechië het liedje "read your Bible and spray everyday". Ze wisten van geen stoppen meer, was leuk.

Verder had vriend L snel in de gaten dat Bloem van kastelen houdt. We deden een dagje site-seeing in Bratislava. Bezochten het kasteel daar, ontdekte onderin het kasteel een héle put. Keken uit over de stad vanop de Sint-Michael's Tower en bekeken het army museum.
We bezochten het momument voor de gevallen sovjet-soldaten in de tweede wereldoorlog, dat was indrukwekkend! Een momument voor de gesloopte synagoge. Een hele grote kerk waarin je in de top-kroon kunt rondrijden met een kleine auto. En was een beeld van Hans Christaan Anders, de beroemde sprookjesschrijver. Hij ging ooit in zijn leven op bezoek in Bratislava.
En we zagen nog véél meer.

Ook bezochten we een imker in het dorp waar onze vrienden wonen, en brachten gelijkt heerlijke honing mee. Namen een kijkje in de dorpsschool van J. Zij moest de donderdag gewoon naar school, al duurt een schooldag in Slovakijke maar tot één uur. We haalde haar af en mochten gelijk binnen alles bekijken. De vrijdag kreeg ze vrolijk een dagje vakantie om met haar vriendinnetje uit België naar Bratislava te gaan, tof!

We beklommen ook een hoge berg, en genoten van het uitzicht. Ontdekte in een grote vijver duizend dikkopjes, en bleven natuurlijk met het water spelen.
Gingen de zondagmiddag naar "the red Castle" en woonde daar een roofvogels-show bij. Ze hadden een kraai die kon blaffen als een hond!

Maandags moesten we huiswaarts, we hadden normaal een redelijk vroege vlucht en zouden tegen hals twee al landen om Charleroi. Niets was minder waar, we vertrokken met vertraging en merkte na vijf minuten al dat "het vliegtuig wel erg raar deed". Het schudde en beefde, raakte precies niet boven de wolken. De cabine verlichting ging niet aan en de seat-bell lampen niet uit. Ook kwamen de stewards niet langs met eten en versnaperingen. Na een 20 minuten melde de piloot dat er een technisch probleem was en dat we terug zouden gaan naar Bratislava. Dat duurde nog eens een half uur. Dan gaan er veel gedachten door je hoofd, maar kom je terug op "God is getrouw" in elke situatie. We waren dan ook niet bang, maar besefte wel heel goed dat het verkeert kon aflopen. Dat was ook wel te zien toen we landde aan het uiterste stukje van de luchthaven waar de hulpdiensten startklaar stonden.

Eénmaal weer uit het vliegtuig begon het wachten..... Er werd uiteindelijk een ander vliegtuig overgevlogen vanuit Londen. Bloem heeft die namiddag dan maar haar "sociale vaardigheden" geoefend :-) Ze had al heel snel ontdekt dat er nog een klein meisje op het vliegtuig zat, ging even vragen of ze Nederlands sprak en toen waren ze heel snel vertrokken samen. De halve vertrekhal was hun speelterrein en met enkel een grote, zachte, groene kubus hebben ze zich uren geamuseerd.
We waren uiteindelijk even voor middernacht veilig thuis. Doodmoe ;-)
1 opmerking:

  1. Leuk die vakantie! Maar dat gedoe met het vliegtuig, brrr. God heeft jullie echt thuisgebracht en je mag lekker nog blijven genieten van het leven en de lente.

    BeantwoordenVerwijderen