vrijdag 3 april 2015

Project Zonnestelsel.

We hadden de afgelopen twee weken een project over het zonnestelsel. Wederom op verzoek :-)Bloem had bij een filmpje van "Peppa Pig" (die kijkt ze tussendoor voor haar Engels) de planeten ontdekt. Daar wilde ze wel even wat meer van weten :-) Zo gaat het meestal, ze wil ergens even iets méér van weten. Ik kreeg ineens een hele uitleg over "Gravity", in het Engels. Ze wist precies waar ze het over had, maar wist alleen de Nederlandse bewoording niet. De zwaartekracht op de maan, daar ging het hem om. Dus ja, een project over het zonnestelsel leek wel op zijn plaats.
Als Memo namen we de namen van de planeten, in de juiste volgorde. Alle dagen lezen, opzeggen, uitleggen (zie foto) en overschrijven als copy-work.
We lazen een aantal boeken uit de bib, info boeken.
We keken naar een paar afleveringen van "de buitendienst" op schooltv.
En we luisterden samen het luisterboek van "De geheime sleutel naar het heelal " van Lucy & Stefan Hawkings. Deze was érg spannend, we hebben dan ook gewoon samen geluisterd. Het gaat erg uit van de wetenschap, en er zijn dingen waar ik het niet mee eens ben, maar het was ook een héél leerrijk boek. Een fantasie verhaal dat natuurlijk niet kan, maar heerlijk spannend. Bloem heeft er van genoten. Heel leuk waren er veel interessante dingen in verwerkt.


Meteoren.
Zwarte gaten.
De planeten en hun manen.
Meteorïden storm.

Sterren. (de zon)De maan.De zwaartekracht.
Ruimte schepen, wandelen én springen op de maan.
Raketten.
Ze leerde dat Pluto geen planeet, maar een dwergplaneet is, en waarom dit zo is. Heel grappig om achteraf te zien hoe ze haar grootste broer, die ook altijd erg in het heelal geïnteresseerd is, wist uit te leggen waarom Pluto er niet meer bij hoort! Toen hij klein was, werd Pluto nog gewoon als negende planeet beschouwd. En hij wist niet waarom Pluto uit het rijtje werd geschapd. (oke, eerlijk is eerlijk, ik wist het ook niet ;-) 
We maakte als verwerking samen een mindmap over de planeten en Bloem maakte zelf een mobiel dat nu aan de grote lamp hangt in onze leskamer.
Toen vond ik dat het tijd werd voor een volgend project, voor zo'n klein meisje heeft ze al erg veel info opgeslagen :-) De zon, en zijn invloed op onze planeet, de kringloop van het water en de fotosynthese , die houd ik nog even achter voor als ze een beetje groter is :-) 


1 opmerking:

  1. Wat een prachtige mobile is het geworden! Erg interessant om je verhalen te lezen over thuisonderwijs. :)

    BeantwoordenVerwijderen