dinsdag 31 maart 2015

De kleine Lord, voorleesboek.

Voorlezen doen we hier elke dag. Vaak meer dan één keer op een dag, dat zijn momenten waar we samen enorm van genieten. We lezen verschillende boeken, vaak gewoon door elkaar. Overdag wat anders dan het "voor het slapen gaan boek".

De kleine Lord was de laatste weken het " bedtijd-boek". Bloem vond het super spannend, was van tijd tot tijd behoorlijk verontwaardigd, leefde helemaal mee met Cedric , zat echt "in" het verhaal en was blij met de goede afloop.

We leerde een heleboel woorden voor onze woordenschat. Deden gelijk aan begrijpend lezen, de éne keer vertelde ze zelf het hoofdstuk terug (narration a la Charlotte Mason), de andere keer stelde ik vragen en gaf zij antwoord. Vaak tussendoor de betekenis van een woord "uitproberen". Zien of ze weet waar het om gaat, en ja, dat lukt heel leuk, ze haalt uit het zinsverband heel goed wat een moeilijk woord betekend. Hierbij volgen we dus de redeneringen van meneer de Haan. Hij stelt dat een kind veel meer leert van zinnen dan van losse woordjes. Dat klopt, merk ik bij de taal-lessen ook.
Nu nog een momentje plannen om samen naar de film te kijken. Dat is voor mij jeugdsentiment ;-)
Heb even op you-tube gekeken en er zijn wel vier verschillende versie gemaakt van het boek. Maar we gaan voor de 1980 versie, degene met Ricky Schöder, vind hem het leuks én het best te volgen.
We kijken hem gelijk in het Engels, heeft ze ook haar Engels weer geoefend :-)

1 opmerking: