dinsdag 8 maart 2016

Rekenen.......

Wiskunde is hier nu niet bepaald het favoriete vak. Tenminste, dat was het zéker niet tot.....
Ergens vallen de euro's bij Bloem niet zo goed als ze in een officieel rekenboek moet werken.
We waren sinds vorig jaar aan de slag met Reken Zeker. Maar zodra ik dat schrift boven haalde was het al van: "dat kan ik niet, ik snap het niet, het is véél te moeilijk, ik ben dom........"

En ja, dan loopt het natuurlijk mis. Als een kind gaat denken van zichzelf dat het dom is.

Want dom, dat is ze niet. En rekenen kan ze heus wel. De klok leest ze op de minuut, betalen kan ze tot op de cent, ze helpt met koken en bakken, dus ook met wegen..... En bij praktijk "problemen" kan ze best op en aftellen.... Het probleem zit dus echt in het abstracte.

Ik heb me er behoorlijk zorgen over gemaakt, was nog meer gefrustreerd dan zij, en bracht die frustratie natuurlijk ook wel een over.... Werkt ook niet goed.
Halverwege december hadden we dan onze eerste inspectie, daar heb ik gewoon het probleem uitgelegd. En wat bleek, zo gek is het niet, zijn meer kinderen die daar last van hebben, en vooral, ze vonden het helemaal geen bezwaar. Daar ik Bloem het rekenen op verschillende wijzes laat zien, vonden ze dat we goed bezig waren, ons geen zorgen hoefde te maken, en gewoon op haar tempo door moesten gaan.... Dus ja, inspectie is eigenlijk heel nuttig.

In december heb ik het rekenen dan een beetje laten rusten, rustig aan het één en ander herhaalt om weer wat vertrouwen op te bouwen. Toen kwamen we in januari op een TO dag in gesprek over wiskunde met één van de mama's. Zij was met haar beide dochters (de jongste van hen is een goed vriendinnetje van Bloem) gestart met de nieuwe rekenmethode van Die Keure, namelijk Katapult.
Haar dochtertje kwam me direct haar werkboek tonen en verkondigde dat het rekenen nu véél makkelijker, en leuker en minder en en en ...... was. Daardoor stak ze Bloem wel aan ;-)
Ik heb dus de beslissing genomen om gewoon midden in het jaar van rekenmethode te switchen. Al was het alleen maar omdat Bloem écht het idee had dat Katapult véél makkelijk was zodat ze het wel zou kunnen.
Ik heb het volledige werkboeken pakket gesteld (via de Standaard-Boekhandel, heel makkelijk. Binnen een week kun je de bestelling ophalen, en je hebt geen verzendingskosten).
We zijn dan gewoon opnieuw begonnen met het tweede leerjaar. En dat bleek een super beslissing. De meeste dingen had ze natuurlijk al gezien, ze vind de boeken leuk, lekker dun (het zijn er gewoon meer ;-). We lopen natuurlijk een beetje achter nu op de leeftijdsgenootjes op school, maatja, we zitten niet op school ;-) Dus dat is geen probleem. Het grote voordeel is dat ze nu graag rekent, de herhalingslessen foutloos maakt, weer zelfvertrouwen krijgt en vrijwillig meer dan één les per dag maakt om de "achterstand" toch wel in te lopen. De volgorde van de tafels aanleren is ook anders, mijns inziens logischer. En het gaat goed.

We zijn dus na wat strubbelingen toch weer in de juiste richting aan het lopen. Deze mama juf is happy. Ook happy omdat het kàn, halverwege omschakelen omdat iets niet werkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten