woensdag 24 september 2014

Klinkers en medeklinkers.

Bloem is een beeldkijkertje, ze wil voor zich ZIEN hoe het is. Hierdoor gaat leren lezen anders/moeilijker dan bij de meeste kinderen. Daarom geven we ook les met de aangepaste methode van meneer de Haan. En dat werkt goed. Het gaat niet altijd even snel, maar we komen er wel :-)

Methode de Haan werkt aan inzicht en logica in de taal. Begrijpen waarom iets zo is.
We lezen en krijgen ook regelmatig updates van de dames van Taalkanjer. zij hebben vaak goede ideeën om iets nét even anders aan te brengen, maar wel heerlijk logisch.
Deze dames hebben ook een aantal filmpjes op Youtube staan.
Met het onderstaande filmpje zijn we vorige week aan de slag gegaan.
Het verschil tussen klinkers en medeklinkers.


Ondertussen oefenen we elke dag een paar woordjes met het blokjes principe. Ik neem daarbij woorden die in ons "project, unit-studie, lapbook" voorkomen. Op het moment werken we rond "Peru". We behandelen regelmatig verschillende landen van de wereld en op het moment is dat Peru.
Daarvoor lezen we ook een verhaal dat in Peru afspeeld, Bliksem in de bergen. Daaruit namen we vandaag de namen van de jongens " Mees" en "Almircar", plus "Peru" en "Lima". Deze woorden vertaalde Bloem naar gekleurde blokjes. Gele voor de klinkers en blauw voor de medeklinkers. Het gaat steeds beter, ze herkent steeds sneller de klinkers in het woord. Een eenvoudig klusje, mooi om even tussendoor te doen, of als opwarmertje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten