zondag 29 juni 2014

Naar de loopgraven van Bayernwald geweest.

Afgelopen woensdag hadden we weer een uitje. Deze keer ging het richting West-Hoek. Een bezoekje aan de loopgraven nabij Wijtschate. De site die we bezochten heet Bayernwald.
Je kunt hier in een deel van de overgebleven loopgraven lopen en er is ook een groot overzichtsbord in reliëf. Eén van de gezinnen van onze groep woont hier vlakbij en hun beide tienerzoons hadden de gissing voorbereid. Heel tof, ze deden dat erg goed. Op de meeste van onze vragen hadden ze ook een antwoord. Ikzelf kom van Nederland en daar wordt aan de Eerste Wereldoorlog weinig aandacht besteed omdat de Nederlanders "neutraal" waren in deze oorlog. hierdoor weet ik er zelf ook niet veel vanaf en heb dus ook heel wat bijgeleerd. Bloem vond de loopgraven indrukwekkend, al begrijpt ze de achtergrond natuurlijk nog niet echt. We hebben via Youtube wel wat filmpjes over de musical van 14-18 gekeken (vooral ook omdat twee andere jongens van onze groep daarin meespeelde). Ze heeft dat zo aangekeken en kwam tot de conclusie dat oorlog "dom" in. Dat je beter kan stoppen met op elkaar te schieten :-) de logica van een klein kind.
Na Bayernwald zijn we ook nog naar de "Pool of Peace" gereden. De grooste krater na de Mijnenslag. Eén van de gidsjongens vertelde dat de ontploffing van de 19 mijnen zo groot was dat de trillingen te voelen waren tot in Engeland. De krater bij de "Pool of Peace" was 27 meter diep. Nu is er een mooi vredig meertje met waterlelies en kikkers. Daarna ook nog een Iers kerkhof bezocht dat aan de overkant van de Pool lag. Als je dan de leeftijden bekijkt van de jongens die daar hun leven hebben gegeven voor België.... Tussen de 19 en 23 waren de meeste. De leeftijd van de twee grote broers hier...
Het was een geslaagde voormiddag en niet alleen voor de kinderen.

In de namiddag zijn we waterdiertjes gaan vangen in een poel op het domein van de Palingbeek. We hadden daar een gids besproken en dat dat deel van de dag was tof. De gevangen diertjes werden dan onder de microscoop bekeken. Iets wat we zelf nog eens over gaan doen, er was gewoon te weinig tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten