vrijdag 21 april 2017

Project "het weer" - de proefjes.

 We hadden een project over "het weer". Altijd een leuk onderwerp, je hebt er uiteindelijk dagelijks mee te maken.

We lazen een aantal boeken uit de bib, weetjes boeken zoals "Waar komen donder en bliksem vandaan?" Maar ook proefjes boeken, meer op de toer van "probeer het eens uit, dan onthoud je het ook beter" ;-) En dat is helemaal ons idee van leren. ;-)

Ik heb niet van alles foto's gemaakt, vaak zijn het ook filmpjes, die heb ik op Instagram gezet. Heb kortgeleden instagram "ontdekt" en dat werkt wel lekker handig. Daar zet je veel rapper een foto op dan dat je een blog moet schrijven :-D. Ik weet alleen nog niet precies hoe ik een link van instagram op de blog zet, maar zoek op "deminiklas" en je komt er wel terecht.


Hier hebben we uitgeprobeerd of lucht "gewicht" heeft! Ja dus. Twee gelijke ballonnen aan een liniaal wegen evenveel, maar als de ene groter is opgeblazen = meer lucht..... Eigenlijk heel grappig, nooit eerder bij stil gestaan.

1/5 de van de lucht is zuurstof, dat hebben we nodig om te kunnen leven. Hoe meet je nu dat het inderdaad 1/5 is.
Zet een streepje op 1/5 van het glaasje, gekleurd water in een bord, kaarsje aan, glas erover. Het vuurtje "eet" de zuurstof  "op". Daardoor wordt 1/5de luchtledig, een lagere luchtdruk en die zuigt het glaasje vol, tot op 1/5de. Klopte precies. We hebben het ook nog ééns met een groter glas gedaan, lukte inderdaad ook.

Met deze materialen maakte we zelf een thermometer , was ook heel grappig, boven de kachel gezet en in de koelkast. Werkte inderdaad, als was het heel gevoelig met het water, binnen een paar seconden liep het water er al uit boven de kachel! Van het eindresultaat helaas geen foto.

Hoe sterk is "lucht".....

deze was ook heel leuk, azijn in een flesje, bakpoeder in de ballon.
langzaam de ballon leeggooien in de azijn. Door de reactie vormt zich gas en blaast de ballon zichzelf op.
Was een proefje naar aanleiding van de luchtdruk.
We maakte ook nog een lapbook, maar daar moeten de foto's nog van worden gemaakt, ik loop een beetje achter :-D

1 opmerking:

  1. Ziet er allemaal erg gemoedelijk en leerrijk uit.
    Niets is fijner dan spelend leren/ lerend spelen en ontdekken.

    BeantwoordenVerwijderen