woensdag 5 oktober 2016

Hoe komt het dat holle botten zo sterk zijn?




Met science van easy-peasy leren we op het moment over het menselijk lichaam. Het voordeel van easy-peasy zijn de korte, maar duidelijke lessen. Bijna elke dag een klein stukje info met een opdracht. Dat werkt prima. We leerde al over ons grootste orgaan, de huid. Dat had Bloem niet zien aankomen, hart, longen, maag etc. die kende ze wel als orgaan. Maar dat de huid daar ook bij hoorde.
Daarna kwamen een paar dagen de spieren aan de beurt. 
Nu zijn we bij de botten aangekomen. Botten zijn hol, daarin zit het beenmerg dat ons nieuwe bloed aanmaakt. Les over rode en witte bloedcellen en de bloedplaatjes voor de stolling van je bloed. Maar als je botten massief zouden zijn, werd het ook veel te zwaar én minder sterk. Dat laatste moesten we uitproberen met een testje met bladeren papier.
Van drie bladeren maakte we drie holle rolletjes. daarop een papieren bordje.
Daarna gingen we daar "gewicht" op stapelen. Bloem veronderstelde in het begin dat de papieren wel snel in zouden storten. Ze legde dus heel voorzichtig een boek en een knutselfoor op het bord. Daarna een doos gezeefde tomaten. Dat bleef allemaal rustig liggen. Toen sleepte ze een berg boeken aan, tot 11 kilo. Toen ben ik uit veiligheidsoverweging gestopt. De stapel werd een beetje erg hoog, als dat om zou vallen.......
Daarna maakte we met de zelfde papieren drie "massieve" rolletjes. Het was al snel duidelijk dat die lang zo sterk niet waren, na twee boeken viel de stapel al om.
Het was in elk geval lollig ;-) En het punt om "iets" stevig te maken hebben we wel gemaakt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten