dinsdag 27 november 2012

Leren Lezen

We zijn begonnen met het alfabet aanleren met de juiste letter benamingen.
We hebben een familie geschiedenis met dyslexie en een berg stress tot gevolg. Dat wilde we voor Bloem anders.

Zo kwamen we uit bij Methode de Haan. Een totaal andere manier van leren lezen.

Vorig jaar eerst begonnen met op een rustig tempo het volledige alfabet aanleren. Dit hebben we gedaan via het dieren alfabet. http://kids.flevoland.to/kleuren/dierenalfabet.shtml 
Deze kleurplaten met vier op een A4 afgeprint, ingekleurd en gelamineerd.
En vervolgens per letter een lapbook gemaakt. Gedeeltelijk over de letter, maar gelijk ook over het dier bij de letter geleerd.
Samen naar de bibliotheek voor boeken. Leuke weetjes, plaatjes, knutsels van internet gehaald.
En als afsluiting het "boek" samen in elkaar plakken.
Werkte voor ons heel leuk en overzichtelijk. Bloem leerde heel snel het alfabet correct herkennen.

Na de 26 lapbooken was het bijna vakantie. In die tijd hebben we vooral rond herhalen gewerkt. De Hoofdletters en kleine letters goed geleerd.

Ondertussen Methode de Haan besteld. En een ouderwetse letterdoos.
En daar zijn we sinds drie weken mee aan de slag.
En er zit logica in de methode. We doen het heel rustig aan. Bloem is nog maar vier en tien maanden. We hebben dus tijd. Maar ze wil zelf dolgraag.
Ze is zelf fan van de uitspraak van meneer de Haan "leren lezen is net als tandenpoetsen, je doet het elke dag". Zo komt ze ook de zaterdag af met haar boek, want elke dag, is elke dag. Alleen de zondag slaan we over omdat er dan teveel andere dingen op het programma staan.

Voor meer informatie over methode De Haan :
.http://www.abc-methodedehaan.nl/index.php

Hier wat foto's van ons allereerste lapbook. De A van AAP. We werken zowel rond het thema AAP als om de letter A. Verschillende knutselwerkjes, een aantal leuke weetjes over apen, wat werkjes rond de letter A, gelijk ook wat getallen kennis. (let wel, Bloem was nog geen vier toen we dit eerste lapbook maakte) netjes leren knippen en kleuren. Al deze vaardigheden vervat in één project. En dat werkt heel goed, makkelijk en handig. En ook het kind houdt zo het overzicht! Als alle werkjes gedaan zijn worden ze in het boek geplakt en dan mag het als laatst opgeleukt worden met stickertjes, dat is echt de "beloning" :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten