Eigenlijk zijn onze lessen al weer een tijd aan de gang. Maar de tijd voor het bloggen ontbreekt me een beetje. Er moet natuurlijk ook nog een huishouden draaien ;-)
We hebben dit jaar een beetje strakker schema, zo weet Bloem wat er nog te doen valt. En dat werkt wel.
We beginnen elke dag met een Bijbelles. Daarvoor houden we het "notebook-book" aan van Bible Raod Trip , dat zit mooi in elkaar, is zo van internet te printen. We waren hier vorig jaar al mee aan de slag geweest, maar omdat er ook elke les het één en ander geschreven moet worden, en het voor Bloem met de rest van de lessen vorig jaar al redelijk zwaar was, heb ik het toen aan de kant gelegd. Nu zijn we een stuk verder, gaat het schrijven ook een heel stuk vlotter, dus hebben we het weer opgepakt. Werkt fijn, gaat goed. en we leren samen veel.
Wat staat er nog zoal op de dagplanning. Memo. Staat voor Memorisatie maar ook het schoonschrijven valt hier dit jaar onder. In deze les leert ze haar Bijbeltekst van de week van de zondagsschool uit het hoofd. Schrijf ze die Bijbeltekst zo mooi mogelijk in haar schoon-schriftje. In dat schriftje komen ook andere dingen te staan. Het alfabet, mooi op een rijtje. Een zin uit het lees of voorleesboek. Dit laatste vind ze super tof, hierbij is ze veel gemotiveerder dan bij het schrijven in de methode voor schoonschrift die we vorig jaar gebruikte. Daar ze ondertussen weet he alle letters geschreven moeten worden heb ik de methode eruit gekiept. Bloem schrijft genoeg, schrijft met veel plezier in het schoolschriftje, ook veel netter in het schoonschrift, dus waarom extra tijd stoppen in iets wat niks extra's bijbrengt. Een extra voordeel van het thuisonderwijs, het is op maat, we doen door met hetgeen goed werkt.
Verder staat er dagelijks Engels op het programma. We zijn eerst en vooral begonnen met Engels leren lezen. Vorig jaar heb ik dit geprobeerd "tegen" te houden. Maar Bloem wil dit zelf héél graag.... Dus zijn we begonnen met Easy peasy, learn to read. De website van Easy Peasy is gewoon super, staan zoveel leuke dingen op! zeker de moeite waard om eens te bekijken.
Als we een klein beetje verder zijn met het lees programma komen er ook eenvoudige zinsopbouw lesjes bij in het Engels. We houden Engels heerlijk speels. Het is een "hoeft eigenlijk niet" vak. Maar wel één die heel graag gedaan wordt. De Engelse les is altijd "te kort" :-)
Dan hebben we de dagelijkse wiskunde. Het lastigste vak op het moment. Waar ik vroeger drie grote gewent was die dat rekenen wel even snel deden, heb ik nu een kleintje die het gewoon niet snapt.... Is soms moeilijk. Ik probeer dan ook de voor haar duidelijkste wijze te vinden om dingen uit te leggen. We gaan dus ook een stuk langzamer door de methode heen dan eigenlijk zou moeten. Maar dat is gelukkig weer het voordeel, we kunnen het ook langzamer doen, gewoon op haar tempo. En uiteindelijk komen we er ook wel.
Met taal (ook dagelijks) terugkerend, gaan we vol plezier verder met de methode van meneer de Haan. Ik heb voor dit jaar voor de woensdag wat andere opgaves opgezocht. dus vier maal in de week de Haan en één keer "vrije taal".
Het laatste bijna dagelijks terugkerend vak is Frans.... jaja, we zijn er toch maar aan begonnen. Ikzelf kan geen Frans, en het is wél een verplicht vak in België. Mijn enigste beer op de weg dus. Maar vorig jaar kocht onze oudste zoon een cursus Frans aan bij Rosseta Stone. Hij heeft acht jaar Frans gehad op school, en kan het nog steeds niet, en daar baalt hij van. Voor mij is dat wel een reden om een taal dus niet "zoals op school" aan te pakken. (De andere twee grote kunnen het ook niet echt...)
Via Rosetta Stone leer je een taal gelijk een klein kind zijn moedertaal leert. Met plaatjes dus, gelijk in het Frans. Bloem vind het lollig om te doen, haar uitspraak is erg goed, en tot nu toe scoorde ze altijd zeer goed, vandaag zelf een 97%. Dat schijnt haar te motiveren :-) Ik leer gelijk met haar mee, dus ja, na al die jaren in België gaan we toch nog eens Frans kunnen praten ;-)
Dit zijn de vaste standaard lessen. De rest van de lessen veranderen per dag, daarover later meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten