vrijdag 31 januari 2014

Wiskunde, honderd-veld spelletje


Bloem leert nog steeds elke dag een beetje wiskunde via EASY PEASY.
Ze vind het nog steeds heel lollig om te doen. Het zijn elke dag een opdracht of drie en deze week ging het vooral over de even en oneven nummers en het honderd-veld.
Elke dag moest ze twee rijen getallen invullen op haar blad. Eerste dag was geen probleem. De tweede dag raakte ze ineens danig in de war. Toen kwamen we op het idee het voorbeeld veld af te dekken voor de rijen die al klaar waren én op elk ingevulde getal een steentje te leggen. Toen was de opdracht snel klaar. Vandaag ging het dan ook reuze vlot, al heeft ze de laatste cijfers veel te groot geschreven.

En dan nog een honderd veld in stukken geknipt en puzzelen maar.                                                       Een idee dat ik eens op internet voorbij had zien komen. 



dinsdag 28 januari 2014

Voorlezen : Kalle de kleine stierenvechter van Astrid Lindgren.



 Vandaag was weer eens bib-dag en ik raakte verzeild bij de boeken van Astrid Lindgren. Zelf las ik daar vroeger ook al boeken van, en wie kent Pippi Langkous niet??

Maar Kalle de kleine stierenvechter kende ikzelf ook nog niet. De tekeningen zagen er weer erg mooi uit, dus meegenomen.

Het is een dun boek, een verhaal dat precies lang genoeg is voor "toch nog even voorlezen voor bedtijd ook al is het eigenlijk al te laat" :-) 
Maar het is een erg leuk verhaal. Bloem heeft ervan genoten. Ze merkte ook op dat Kalle met aardig te zijn veel verder kwam dan de rest. Een boek met een kleine, maar toch erg belangrijke levensles :-)
Ze gaat beslist de platen nog eens nakijken, die zijn zo mooi en gedetailleerd! De moeite waard.



maandag 27 januari 2014

Het Engelse alfabet.

Zoals ik in de vorige post al aangaf kregen we via een thuisonderwijzer-collega deze site. Zij gebruikte het Getting ready 2 programma om haar dochtertje Engels te leren. Daar wij hier ook Engels leren was ik natuurlijk nieuwsgierig en heb een goed gekeken. Ik vond haar alfabet programma echter ook erg tof, en Bloem zit officieel toch pas in het derde kleuter, dus we hebben nog alle tijd om ons eigen programma in te vullen. We volgen nu dus eerst het alfabet, maar in het Engels. Hierdoor leert ze gelijk ook de juiste Engelse klanken die bij een letter horen. Het programma trekt een week uit per letter, wij doen het een beetje sneller, een letter per dag. We doen ook niet alles.


We printen het alfabet dier uit en schrijven de gekozen naam erboven. In het programma wordt van elk dier een klein verhaaltje verteld, die luisteren we uiteraard ook.


Dan printen weet schrijfbald met de extra engelse woordjes. Ik kijk welke woorden ze al weet, af en toe zitten er "nieuwe" tussen, die we dan ook gelijk leren, kwestie van haar Engelse woordenschat aanvullen.


En ze mag één van de voorgestelde knutselen kiezen om te maken.
Hier heb je Abraham the Alligator, Betty Bee, Cathy Cat en David the Dog.

Bloem heeft lol in het programma, het is de moeite! Voordeel is ook dat ze bovenstaande werkjes "zelfstandig" moet maken. En dat gaat ineens prima, zo heb ik mijn handen even vrij voor huishoudelijke klussen. 

Even en oneven.

We ontdekte via een andere thuisonderwijzer deze site. Is een Amerikaanse site van een homeschooler-mom die haar volledige curriculum online heeft gezet. Onze thuisonderwijs-collega gebruikte haar programma voor het leren van Engels. Ik ontdekte ook de "math". Per dag staat er aangegeven wat er gedaan moet worden, en dat is tot nu toe niet zo veel. We kunnen het dus gerust als extraatje doen. De site verwijst veelal naar leerzame spelletjes, is echt tof.
Deze week kwamen de even en oneven getallen aan de beurt. Ik weet niet precies wanneer die hier in België aan bod komen, maar ik dacht dat het misschien wat te vroeg zou zijn voor Bloem om te begrijpen. Mis. Ze had heel snel door hoe het werkte :-) Even kunnen we samen delen....
Eén van de opdrachten was op een honderd kaart de even en oneven nummers te kleuren. Met steentjes telde we de getallen tot 20 uit, Toen toch ze zelf de conclusie van "ah, een 1, 3, 5, 7, 9 op het eind van het getal wil zeggen een oneven getal, dan kan ik dus gewoon de hele rij kleuren...." :-)


Om te controleren of ze écht het principe door heeft schreef ik hele grote getallen, tot in de miljoen, op het bord. "valt dit te delen?" Als antwoord kreeg ik "makkie, een 3 op het eind dus oneven..."

Vandaag deden we dit even/oneven spelletje. Ging ook goed. Bloem heeft niet eens het idee dat ze aan het leren is. 


En de smarties mochten pas opgegeten worden nadat ze gekeken had of ze even of oneven aantallen had :-) 

Verjaardagsfeestje.

Even geleden werd Bloem zes. Een berg drukte voor een klein meisje :)
Hier worden verjaardagen altijd in etappes gevierd. Eerst was het met de familie van papa. Daarmee aten we het gekozen verjaardagseten, "de pannetjes". Hmmm, was lekker (en veel te veel...)
De dag nadien kwamen dan de nichtjes van mama's kant. Daar die van verder komen, komen ze gelijk voor een hele dag en dat is natuurlijk nog leuker.
En als derde natuurlijk het kinderfeestje met alle vriendinnetjes uit het straatje. We aten taart en popcorn en we maakte een thee-pot-onderzetter met zelf-hardende klei en fluo-aquariumsteentjes.
Was erg leuk en gezellig; (al is mama blij dat de drukte na een week weer klaar is :-)

De onderzetters van Bloem en mama. De rest van de foto's
staan kindjes op, dus die kunnen niet op de blog :-)

Ze heeft een berg knutsel-pakketen gekregen waar ze zelf
mee aan de slag kan. Dit is een rugzakje dat ze kleuren moest.


maandag 20 januari 2014

Luisterboek de Notenkraker.

We hadden van de bib het volgende luisterboek mee, de Notenkraker van Tsjaikovski.
Bloem kende het verhaal van een filmpje van Youtube:


Deze vond ze leuk. Het luisterboek sloeg deze keer echter niet zo goed aan. Ze vond de muziek niet passen bij het verhaal, het was haar "te spannend" :-) (Daar heeft ze vaker last van, als iets te spannend wordt, wil ze de rest niet meer horen. ) N, geen probleem, zo vormt ze in elk geval haar eigen mening. Omdat de muziek wel erg mooi is, heb ik het op een andere manier nog eens geprobeerd. Deze namelijk:


Rotterdams Philharmonisch Orkest

En ja, die viel heel erg in de smaak. Ze vond de dirigent grappig, kwam steeds melden welke instrumenten ze nu weer had gezien, heeft in de tussentijd gezellig zitten spelen, maar wél vlak bij de computer zodat ze niks zou missen. Was leuk!

Vrije knutsel's.

Ik moest afgelopen week naar een begrafenis en liet Bloem achter onder de hoede van haar grote broers. Die hadden zo hun eigen bezigheden en gaven hun kleine zus "alle vrijheid" om maar lekker te gaan knutselen. En dat heeft ze dan ook gedaan. Haar nieuwe knutsel-boek erbij. Alle spullen op tafel en............ dit was het resultaat!

Achtergrong geverfd met een sponsje en het vogeltje met potlood.

Een kwal, met potlood en plakwerk.

Een platypus ofwel vogelbekdier op de aboriginal-stijl.

een LIEVE dino :-)

En een bloem van haar handje.

Voor helemaal alleen aan de slag te gaan vond ik het erg goed! Had ik niet verwacht! De keuken zat ook niet onder, ze had heel netjes gewerkt! Er was zelfs geen verf te bespeuren op haar kleren, en dat terwijl ze geen schort aan had gedaan. De conclusie.... mama kan gerust een paar uurtjes weg :-)

The Mitten: Engelse les met een boek van Jan Brett.

Vandaag lazen we via we give books het boek "The Mitten" van Jan Brett. Het is in Amerika denk ik een klassieker, je vind er op het internet en Pinterest een heleboel van terug. Het is ook een erg grappig verhaal dat via een eenvoudig te maken papieren spel na te spelen is.
Dat hebben we dan ook spontaan even gedaan.
Bloem maakte een mini versie, ik de grote. Daarna vertelde ze het verhaal na.

De printables vonden we op de blog van een lerares. Heel handig :-)


Ik vond ook ergens op interent een serie van 6 sudoku's over The Mitten. Ik weet alleen niet meer waar :-)
We probeerde het eens uit, en ja, Bloem vind het lollig én ze kan het goed. Een leuke oefening in logisch denken!


En voor de liefhebbers die het verhaal nog niet kende:




De mooiste versie die we op Youtube vonden.



vrijdag 17 januari 2014

De kangoeroe.

Het meest bekende dier van Australië is natuurlijk de kangoeroe. Hier leende we een paar boeken over in de bib. Leerde hoe ze leven, hoe een buideldier zich eigenlijk voortplant. Wat er gegeten wordt en hoe het komt dat mensen kangoeroe's "boxers" vinden.
We maakte een kleine knutsel, met een los Joey'tje dat uit de buidel komt piepen.



We keken per dier ook even op Youtube om een indruk op te doen. Beelden zeggen bij een beeldkijkertje vaak meer, zo onthoudt ze de informatie ook beter.
Bij de kangoeroe kwamen we een documentaire tegen van de BBC. Over een man die tussen de kangoeroe's leeft. Daar was ze helemaal van onder de indruk. Uit het verslag dat ze 's avonds aan haar vader gaf maakte ik op dat ze héél veel had begrepen en verstaan. Want ja, die dingen zijn natuurlijk in het Engels en ik vertaal maar heel af en toe een klein beetje :-) Zo hebben we twee lessen ineen.

Hier het eerste deel van de film, echt de moeite waard!





De echidna (mierenegel), de Tasmaanse duivel, de Numbat en de Opossum.

We zijn van de week flink opgeschoten met de dieren van ons Australië-project.
We hadden het over de Echidna, ofwel de mierenegel. Komt ook enkel in Australië voor, lijkt op een kruising van een egel en een miereneter.


De Tasmaanse Duivel is een minder lief beest, komt alleen voor op Tasmanië, een eiland dat bij Australië hoort. Is ook een buideldier, maar wel een carnivoor. Heeft hele scherpe tanden, stevige kaken en kan een kangoeroe doden. Het is een nachtdier en gilt angstaanjagend. Zo is hij ook aan zijn naam gekomen. Hij leeft ook alleen en wort omschreven als woest en twistziek. Niet echt het dier om tegen te komen.

 De Numbat is dan een stuk liever, ziet er ook veel vriendelijker uit :-) Hij is maar klein, met staart erbij 30cm , de zelfde grote als een eekhoorn, waar hij ook wel een beetje op lijkt. Het is een mieren en termieten eter. De Nederlandse naam is dan ook buidelmiereneter. Dus ja, wederom een buideldier.


 En de Opossum, nog een buideldier. Dit is het enigste buideldier dat ook buiten Australië (en dan vooral in Noord_Amerika) voorkomt. Hij valt onder de buidelratten en is een omnivoor.


Bloem heeft zich geamuseerd met alle knutselwerken, het keukenraam hangt al behoorlijk vol. (al moeten we er nog een paar! de emoe en de lachvogel. Plus de tunnelspin al wil Bloem die overslaan omdat ze niet van spinnen houdt, zeker niet als ze gisting zijn.)
We hebben nog een paar extra werkjes gemaakt voor in de lapbook, wat vragenlijstjes en zo. Dat plakken we achteraf samen in ons lapbook zodat alles netjes bij elkaar blijft.
Ikzelf heb ook wel het één en ander opgestoken, een leuk voordeel van thuisonderwijs.

Een konijn met een poncho.

Dit is Plum, het favoriete knuffelbeest van het moment (dat kan per dag verschillen hier).
kwam Bloem gister af met "mam, kijk eens, zo is het principe van een poncho hé".
Hoe ze erbij komt, weet ik niet, maar ze had in een lapje een gat geknipt en "het principe" was inderdaad juist.
Nu wil ze graag voor zichzelf ook een poncho maken :-)
We zullen zien, eerst het Australië project afwerken.


Dino-eieren

Tot voor kort moest Bloem niks hebben van Dino's.
Ze vond ze lelijk, en kwaadaardig,  onecht...
Tot ze een paar leuke dingo's zag staan in haar 1000 knutsel-dingen boek. Die zagen er eigenlijk wél leuk uit, en niet kwaadaardig of lelijk :-)
ze heeft er dus een aantal getekend en haar mening herzien.
De week erna waren we bij de Kringloopwinkel en vonden daar voor één euro een zakje met "vriendelijke dingo's. Die wilde ze graag hebben :-)
En toen we de dag nadien dino-eieren ontdekte in de Action wilde ze dat natuurlijk heel graag uitproberen. We kozen er allebei één.
De eieren in een glas, omringt door het legertje dino's.
Water erbij en afwachten.

Na twee dagen zag het er zo ui. Bloem haar dino kwam als eerst
met zijn kop uit.

Na nog een dag zijn ze nog verder "gegroeid". Geen idee hoelang het gaat duren.
(of hoelang Bloem nog geduld heeft... :-) ze wil ze graag even "helpen")

vrijdag 10 januari 2014

Woordkaartjes voor de kleuren.

We werken veel met woordkaartjes, die ik gewoon zelf even maak, dat gaat het snelst .
Terwijl Bloem vanmorgen haar dingo en schaapje aan het verven was heb ik even wat kleur kaartjes gemaakt. Normaal zijn we met methode de Haan nog niet zover, maar ik wilde eens uitproberen of ze een uitdaging aan zou gaan. :-)
Ze kreeg elf kaartjes met een gekleurde "verfklodder". En elf kaartjes met de kleur-namen.
En dan de opdracht, kun je de juiste bij de juiste leggen.
Ik hoorde haar zachtjes spellen, en ja, het lukte bij allemaal, mama trots natuurlijk!! :-)
We gaan deze de komende tijd regelmatig herhalen, dan zit het woordbeeld van de kleuren er binnenkort wel in. Bloem is namelijk een beeldkijker, woorden als chocolade en de namen van de broers en zus weet ze ook al lang. (en die zijn behoorlijk lang :-) .


De schapen en Dingo's in Australië

We keken deze week ook een documentaire over Australië van de bib. Eén stukje daarvan ging over de grote hoeveelheden schapen die er in Australië worden gehouden. De grootste vijand van deze schapen is de Dingo, een verwilderde hond. Daarvoor werd in 1880 een "dingo-fence" gebouwd. Om de Dingo's uit het zuiden weg te houden. Dit hek staat er nog en is 5320 kilometer lang. Om aan een klein kind als Bloem uit te leggen hoe lang dat wel niet is.... Van ons, twee dagen in de auto naar onze vrienden in Noorwegen én weer terug én dan ook nog een keer naar vrienden van ons in Oost Duitsland. Haar oogjes begonnen toch wel te schitteren toen ze dat hoorde. Nu kan ze er zich toch iets bij voorstellen.

We lazen ook het boek "Lucky, de wilde hond" van Anke de Vries. Is een zoeklicht-boekje op AVI4 niveau. Maar een leuk verhaal. Over een Dingo die tam gemaakt wordt door een jongetje.
Ook het schapenscheren kwam in het boekje aan bod en daarop keken we weer even op You Tube.


Daar vonden we dit filmpje, netjes op kindermaat en heel duidelijk. Ik hoefde maar af en toe te vertalen, het Engels gaat echt nut krijgen.

Voor op het Australië-raam maakte we natuurlijk wat nieuwe knutsel's. Een schaapje en een dingo. Ik heb een super site gevonden die vol staat met leuke knutselplaten. 


Ze zijn leuk!






Toch weer een voorleesuurtje in de bib

Vanwege het grote succes vorig jaar verkennen ze het voorlees-uurtje voor kleuters in de bib!
Bloem helemaal blij, die zou het liefst de halve dag voorgelezen worden!

Vandaag was ze dus weer ruim op tijd aanwezig.
Vanwege de winter en januari ging het vandaag over Br het vriest. Klopt wel niet echt met het weer buiten :-)
Ze hebben drie boeken voorgelezen, allemaal over sneeuw. Ik kreeg achteraf een heel uitgebreid verslag. Boek één was over een heksje die de dieren in het bos ging voeren en daarbij in een kuil valt en haar been breekt. (gelukkig was één van de zusje een verpleegster mama :-)
Boek twee ging over een sneeuwpop die dreigde te smelten van de kachel, dus de kachel moest uit en er moesten dan wél een extra stapel dekens op het bed. Maar toen de lente aanbrak smolt de sneeuwman toch. (Hij beloofde echter de volgende winter terug te komen!)
Het derde boek ging over een konijntje dat met zijn mama drie sneeuwpoppen ging maken, zijn papa kon niet meedoen want die was in een vér land en kon niet terug komen vanwege de sneeuw.

Ze heeft zich geamuseerd en mama heeft heerlijk een uurtje in de leeszaal gezeten en gelezen en niks gedaan. Zalig :-)
Op naar volgende maand. Ze heeft de lijst van alle nieuwe onderwerpen al mee gekregen.


donderdag 9 januari 2014

Kogelpoppetjes.


In Bloem haar nieuwe boek stond een leuk idee om van rondjes kleine monstertjes te maken.
Alleen Bloem houdt niet van monstertjes :-)


Ze maakte eerst een achtergrond door haar potloden te slijpen boven haar blad. Daarna veeg je over je papier en krijg je een mooi gekleurd vlak. Op de foto kan je het helaas niet zo goed zien maar dit is een erg goede techniek om bijvoorbeeld een mooie egale blauwe lucht te krijgen.


Daarna plakte ze een aantal foamrondjes op en maakte daar poppetjes van.
De eerste zijn de poppetjes aan de linkerkant. Daar mochten ngo alle details erop en eraan. Bij de vier aan de rechterkant had ze niet zoveel zin meer :-)
Het grappige van deze opdracht was dat ze bij elk poppetje een heel verhaal had. Wat ze ging doen (het zijn voornamelijk meisjes :-), waarom ze zulke grote schoenen aan hadden. Het blauwe poppetje bovenaan had haar vinger bezeerd en er kwam bloed uit. En de laatste vier keken naar een wedstrijd en waren aan het juichen. (dat waren dan ook jongetjes, allemaal met zwarte krullen zoals haar beste vriendje :-)

Een simpele contrast tekening gemaakt.

Ik kwam dit idee tegen op Pinterest en vond het het uitproberen waard.
We koppelden er een lesje aan vast over donker en helder, contrasten, hoe komen kleuren nog beter uit.
Wat vind je zelf een heldere kleur (en nee, ze liet zich niet verleiden om een donkerblauwe wasco te pakken). En bij de vraag wat dan de beste kleur was om het mooiste contact te krijgen was het antwoord gelijk "zwart natuurlijk". Ze had de les begrepen :-) (al komt het misschien ook een beetje over de sprookjes lessen van de laatste tijd, het goed en kwaad, donker en licht, zwart tegenover wit.)

Vertrekkend vanuit drie zwarte stippen in het midden van het blad.
We maakte drie mooie krullen met onze heldere wasco's

Deze krullen kleurde we met streepjes, van dun in het midden
naar dik aan de buitenrand.

En daarna eroverheen geverfd met zwart. De zwarte waterverf was denk ik
van te goede kwaliteit, hier en daar dekte hij over de wasco. Ik had beter
de goedkope doos gepakt :-)

dinsdag 7 januari 2014

De toverfluit geschreven door Francesca Crespi

Bloem wilde de laatste keer in de bib dit boek mee. Leek haar leuk.
Ik had er niet direct goed naar gekeken, maar het is een kinderversie van een Opera van Mozart. Ze vond het verhaal grappig, wilde een heleboel uitleg en details hebben. (wat zijn hofdames, waarom hebben ze zo'n stukkie doek voor hun gezicht (sluier) dan zien ze toch niks, hoe kan het dat de dochter Pamina in het wit is terwijl de moeder, de Koningin van de Nacht helemaal in het zwart is, en zo verder, en zo verder........ :-)

We hebben het dus nogmaals over sprookjes gehad, dat die uiteindelijk ook altijd iets willen leren, namelijk de strijd tussen goed en kwaad, het contrast tussen dag en nacht, donker en licht. 

Het verhaal sprak in elk geval tot de verbeelding, ze heeft de plaatsjes nog heel wat keren nagekeken.

We hebben ook nog even op You-Tube gezocht, achter filmpjes van de opera die uitgevoerd werd. Helaas is alles in het Duits, daar verstaat ze natuurlijk niks van. Maar ze vond het zingen wel erg grappig. Evenals Papageno, de vogelman.

Ik moet straks naar de bib, eens even kijken of ze toevallig een kinderboek over Mozart hebben. :-)


maandag 6 januari 2014

Vrije knutsel's en tekeningen


Een nieuwe rubriek :-) Het vrije knutselen en tekenen. Ze maakt hier zoveel zelf, dat ik het ook op de blog wil "bewaren". (In het echt bewaren gaat namelijk niet altijd, soms is het gewoon te veel. Daarbij houd ze er ook van om andere te verrassen met een brief vol creaties. Dan fotografeer ik het dus even en plaats het hier, gewoon als herinnering.

De hond van oma.

Een uiltje met "oogstraaltjes" die normaal ook recht kan staan.

Een dino met een bochel.

feesthoedjes met een veer, ook in Jip formaat :-)

Verder met ons Australië project : de wombat

Vandaag weer met het gewone werk opgestart. Papa is ook weer aan het werk, voorlopig gedaan met vakantie. We zijn verder gegaan met ons Australië project . Vandaag het derde dier, wederom een buideldier, behandeld. De wombat. We lazen in de vakantie al twee prentenboeken. Vandaag keken we er één van in het Engels via You Tube.

Hij is vreselijk grappig, in het Nederlands misschien wat ééntonig omdat er veel herhaling inzit. Voor het leren van Engels is dit juist perfect. Bloem had het verhaal ook zonder problemen weer mee.


Ik printte een leuke kleurplaat uit die werd gekleurd met wasco. 


We lazen ook de wikipedia pagina over de wombat, een info boek hebben ze namelijk niet in de bib.
Een wombat is net een klein beertje, heeft een heel mini staartje, is een herbivoor die vooral gras en wortels eet. De dieren leven solitaire, bouwen een burcht diep onder de grond ( tot 2 meter diep) en krijgen normaal één jong per keer. 


Dit filmpje keken we ook nog, en ja, ze zijn eigenlijk wel erg schattig :-)


Zo ziet het Australië raam er tot nu toe uit. Begin van de vakantie behandelden we ook de vlaggen nog. Zowel de Australische vlag als de aboriginal - vlag. De oorspronkelijke bewoners. We lazen deze vakantie ook nog het boek "Reis door.... Australië" van Arend van Dam. In verhaalvorm kom je een heleboel over Australië aan de weet. Tof boek, zeker een aanrader. 

zondag 5 januari 2014

De kleine Nicolaas ofwel "het stoute jongetje".



We hadden de laatste keer bib, juist voor de kerstdagen, nog een luisterboek mee. Het was een idee van op de blog van van alle markten thuis . Ikzelf had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord!
Er zitten drie cd's in, en Bloem zou ze "grijs" draaien. "Mam, mag het stoute jongetje nog even aan" :-) Ze vind ze geweldig. Het is ook heel goed voorgelezen. Ik heb er zelf ook lol in, hoe iemand het bij elkaar verzonnen krijgt. Verder zitten er regelmatig "herhalingen " in de verhaaltjes. Dat zijn beste vriendje altijd eet, dat de slimste van de klas een bril heeft en dat je daarom niet op zijn neus mag slaan.... Daardoor worden de verhalen echt in elkaar verweven.
De twee grote broers vonden de verhalen ook goed aan te horen, zij begrepen de vaak grappig woordspelingen  natuurlijk beter dan kleine zus. Ik denk dat het niet de laatste keer is geweest dat we deze ontleend hebben. Misschien is dit er wel één om beter "zelf te hebben" :-)

zaterdag 4 januari 2014

Luisterboek / Het zwanenmeer.

Na de Vuurvogel ontleende we "het zwanenmeer" van Tsjaikovski. Was ook mooi!


Ik keek ook gelijk even op You tube en vond onderstaande tekenfilm.
Vond ze ook leuk om te kijken al was het af en toe wel érg spannend voor haar. 
(houd ze absoluut niet van )


Volgende week weer naar de Bib, even kijken welke leuke luisterboeken ze nog hebben :-)
We hebben op onze vorige post verschillende suggesties gehad.
Nu zien of ze aanwezig zijn.

vrijdag 3 januari 2014

Prinsessen, prinsessen, prinsessen.


Het voorleesboek op dit moment. Er was eens een prinses geschreven door Henri van Daele en met tekeningen van Thé Tjong-Khing. Alle mogelijke klassiekers over prinsessen. En ja, dat is aan Bloem goed besteed. Ze is een echte prinsessen liefhebber. Heeft zich in de kerstvakantie met de nichtjes ook heerlijk uitgeleefd in hun prinsessen-verkleed-koffer.
Dit boek is dus een voltreffer!


Veel knutsels gemaakt in de vakantie.

nadat ik op de blog van een "collega" deze post had gelezen, bedacht ik dat het beslist een goed idee was om het knutselgerief erg toegankelijk te maken. Eens "zien" wat er dan zou gebeuren :-)
En ja, het werkt. Sinds Bloem praktisch onbeperkt mag knutselen (mits er achteraf opgeruimd wordt, er netjes met het gerief wordt omgesprongen én er niet aan verspilling wordt gedaan :-)
doet ze dus bijna elke middag niks anders meer. En ja, geregeld is het "gepruts", kan je er niet direct iets van maken (al heeft ze zelf hele verklaringen en een berg fantasie!) Maar er zitten ook echt pareltjes tussen. Het is heerlijk te zien hoe ze zo enthousiast bezig is. Af en toe doe ik ook gezellig mee, reuze lollig. Ook bied ik vaak iets nieuws aan. Zo is ze al aan het punniken geweest (een sjaal voor haar popje) en is ze begonnen op een breiring om een mutsje te maken.
Bij de Action had ik naaipakketjes gekocht, echt voor beginners. 
Daarmee heeft ze onderstaand beertje genaaid. Ze was er een stuk sneller mee klaar dan ik gedacht had. Reuze trots.


Een andere favoriete bezigheid op het moment is poppetjes maken. Ik was dit idee een hele tijd geleden eens tegen gekomen op Pinterest. Met vrolijk papier een 'lijfje' maken en de rest zelf tekenen. Bloem maakt er haar eigen poppetjes van, knipt laarsjes, haar en soms zelf het mondje.
De mooiste plastificeren we, dan speelt ze er ook nog mee.


Als nieuwjaarscadeautje kochten we dan ook onderstaand boek voor haar.
Staan echt leuke dingen, en wat vooral leuk is, ze kan er ook makkelijk alleen mee aan de slag. Staan hele duidelijke beschrijvingen bij, leuke voorbeelden, en vooral materiaal dat iedereen in huis heeft.


 Vandaag hebben we de eerste "opdracht" uitgeprobeerd. Een kasteel tekenen.


De linker is de mijne, de rechtse van Bloem. Ongekleurd was hij een stuk mooier. Ik was in de tussentijd echter even aan de telefoon en toen wilde ze hem even snel/snel afmaken. Vond het wel jammer van haar tekening. Alhoewel ze er zelf reuze lol in had.


De tweede bladzijde staat vol met grappige hondjes. En daar ze zelf een klein Jipje heeft, is ze gek op honden. Deze moest dus ook uitgeprobeerd worden.


Het zijn deze drie geworden, we hebben ge uitgeknipt en geplastificeerd en met een beterschaps-kaart naar de zieke oma in Nederland gestuurd. "om haar op te vrolijken :-)"


Ze deed nog véél meer, heb alleen niet van alles foto's gemaakt. De papa had ook vakantie rond de feestdagen en dan gaat alles 'op een lager' pitje. We hebben sowieso besloten om wat betreft vakantie niet de schoolvakantie's maar papa zijn vakantie aan te houden. 
Vanaf maandag gaat hier alles weer op het gewonen schema. Dan ligt het fototoestel weer startklaar.