maandag 28 november 2016

Bosdag.

Het is eigenlijk al weer even geleden, maar we hadden laatst met de TO-groep een bosdag.
En deze was zo leuk dat ik er toch even een postje aan waag, al heb ik geen foto's deze keer, gewoon géén tijd voor gehad ;-)

We hadden de groep deze keer in drie leeftijds categoriën verdeeld.
De tieners gingen samen Geocachen. Dit is iets wat ikzelf ook nog nooit gedaan heb, had er ook nog nooit van gehoord, maar het lijkt me wél heel tof om eens te doen.

Eén van de andere mama's nam de kinderen van de leeftijd derde tot zesde leerjaar. Zijn werkte een thema uit over kriebelbeestjes in het bos. Bloem moest hiervoor een hele lijst spullen meebrengen, een looppot, een spiegeltje, een zeef, klemmap en potlood......... en nog veel meer. Ze was bij het inpakken al helemaal gemotiveerd om eraan te beginnen. En achteraf kreeg ik ook een heel enthousiast verhaal.
Deze groep ging ook nog een natuurfilm bekijken over het Leen, ik weet niet hoe hij heette maar Bloem vertelde dat het leek of er door een microscoop gefilmd was. Een super grote worm die ineens uit de grond schoot, vechtende kevers op spannende muziek...... ze was er vol van, vond het super mooi.

Ikzelf had deze keer iets voorbereid voor de kleuters en eerste graad, de zintuigen in het bos.
Ik had ook al een beetje voorpret en het bleek inderdaad super leuk!

We bespraken elk van de vijf zintuigen en deden bij elk zintuig een spelletje.

Bij het oog/zien bekeken we de verschillende kleuren in het bos, en ook de verschillende tinten van kleuren (donker en licht groen echt.)

Bij het oor/horen waren we eerst maar eens héél stil om alle bosgeluiden te horen. Met een groep enthousiaste kleuters is dat al een uitdaging ;-)
Daarna speelde we het moederkonijn/vossen spel. Deze was echt heel grappig.
Eén kind speelde moeder konijn en zat geblinddoekt op de grond; Rond haar hadden we vier knuffelkonijntjes gelegd, haar jonkies. De rest van de kinderen waren vossen die in een kring rond moeder konijn stonden. Eén voor één mochten ze tot bij moeder konijn sluipen om een baby konijntje te roven en op te eten....... maar als moeder konijn de vos hoorde aankomen was hij af. Echt heel leuk hoe goed de kinderen hier meededen. In het begin maakte ze veel te veel lawaai, op het einde gingen de grootste echt sluipen.

Voelen : Hier lieten we de kinderen uitgebreid een boom betasten, hoe voelt hij, hoe ziet hij er precies uit. Daarna werden ze geblinddoekt bij verschillende bomen gezet, ze moesten dan voelen of het dezelfde boom was als voordien. Ook grappig om te doen.

Neus/ruiken : Dit vond ik persoonlijk de leukste. Hier hadden we het over het territorium afbakenen van de dieren, hoe doen ze dat? ( ze plassen ;-) en hoe weten de andere dieren dat dan? (ze ruiken de plas :-) . Daarna bewerkte ik drie bomen in het stuk bos waar we bezig waren met een opengesneden ui. De kinderen moesten dan uitmaken welke bomen gemarkeerd waren..... Echt hilarisch om al die kids te zien ruiken aan de bomen. Was zo leuk.

Smaak/proeven deden we als laatst. Ik had een aantal bosproducten meegebracht, walnoot, bosbessen en bramen jam, bospaddestoel en wilde honing. Blinddoek voor en proeven maar. Vonden ze ook allemaal leuk.

Al met al hadden we een super leuke dag. Achteraf konden ze nog heerlijk even spelen , van het motregentje hebben we ons niks aangetrokken.

Onze bosdag ging door in het provinciaal domein Het Leen in Eeklo. Een aanrader.
En de inspiratie van de zintuig en kribelbeestjes lessen kwamen van de site De Boom In .


donderdag 17 november 2016

Ons China-project.

We leerde de laatste tijd over China, was een tof project. We luisterden het luisterboek van "kleine Chang" (Bloem heeft een abonnement op Superboek, en dat helpt ;-). We keken naar verschillen tussen hier en daar, leerde over verschillende culturen, Godsdienst, keken een film van de bib over kinderen in China en lazen het boek "Ik ga naar China en ik neem mee...". Echt een fantastisch tof en begrijpen boek. Geschreven in samenwerking met de universiteit van Leuven. Echt een aanrader.

Voor de verwerking van alle nieuwe dingen die we leerden printte ik het Lapbook van de chinese vertaling van "The empty pot". Het verhaal vind je op verschillende wijze terug op Youtube.

De Keizer is op zoek naar een opvolger en besluit de bloemen te laten kiezen. Ieder kind in het koninkrijk krijgt een speciaal zaadje, na één jaar moet elk kind zijn bloem komen tonen. Het kind met de mooiste bloem wordt de opvolger van de keizer. Het jongetje Ping doet er alles aan om zijn zaad te doen groeien, maar zijn pot blijft leeg. Zijn vader stuurt hem toch met zijn lege pot naar de keizer want "je deed je best, en dat is goed genoeg".
Ping is dan ook super verbaast als blijkt dat hij uitgekozen wordt door de keizer, alle andere kinderen hebben namelijk wél bloemen in hun pot. Dan blijkt dat de keizer de zaden heeft gekookt, zodat het zaad niet kàn groeien, en alleen Ping was zo eerlijk om met een lege pot te verschijnen......
Een mooi verhaal met een toffe verwerking.


donderdag 10 november 2016

Paddestoelen , heel veel paddestoelen!


In de herfst vakantie waren we een weekje naar de Ardennen met nog een paar mensen. Eén dag wilde de grote naar een oorlogsmuseum, Bloem en ik wilde ook graag mee, maar er waren ook nog kleinere kinderen waarvoor dat niks was. Plan omgegooid en wij zijn met de kinderen naar het bos gewandeld. Ik had ze een klein beetje uitgedaagd, " wie ziet de eerste paddestoel?"

We kwamen echter na een 20 minuten wandelen bij een naaldbos dat echt helemaal vol stond met paddestoelen, zoveel had ik er ook nog nooit bij elkaar gezien. Ook heel veel verschillende soorten, was echt super mooi. Een paar wil ik even delen. De kinderen waren allemaal zo enthousiast, was echt leuk. Ze ontdekte zelf ook steeds andere soorten. 



We hadden ook heel mooi zonnig weer, dat gaf een hele speciale groene kleur aan het bos dat ook nog eens vol mos stond.
Helaas komt het op de foto niet zo mooi over. We hadden het bos dan ook nog voor ons alleen.
Op de vraag aan Bloem wat het leukste was in de vakantie kwam dan ook gelijk het antwoord "het bos" :-)



Update van de aardappel in de schoenendoos.


We hadden een tijdje terug een aardappel geplant in een schoenendoos.
We wilden hiermee vooral eens bekijken of het klopt dat een plant het licht op zoekt. 
En ja, het klopt ;-)
Onze tussenschotjes waren een klein beetje te lang, daardoor heeft de aardappel ze "weggeduwd" in zijn tocht naar het licht. Wat ook opvalt is de bleke kleur van de plant als er geen licht bijkomt, van zodra de plant uit de doos kwam werd hij groen.