We zijn al enige tijd bezig om Bloem spelenderwijs Engels te leren. We hebben daarvoor verschilleden motivaties. Er is op internet héél veel leuk lesmateriaal beschikbaar in het Engels. Als ze de taal zelf beheerst hoef ik niet alles te vertalen :-) . We overwegen om eventueel het middelbaar met een Engelstalig programma te werken. Dit programma hebben we gezien bij andere thuisonderwijzers en ziet er erg goed uit. En vooral, het eindigt met een erkent diploma. Engels is een wereldtaal, als je die taal beheerst kun je bijna overal terecht, uit onderzoek blijkt dat jong leren een sterk voordeel heeft en met thuisonderwijs is het makkelijk in de lesdag in te plannen. Daarbij hebben we nog een extra reden, we hebben zelf veel vrienden in het buitenland wonen, en ja, onder elkaar spreken we allemaal Engels. Bloem vind dat heel vervelend, ze wil ook gewoon kunnen praten met deze mensen (het gaat hier dan vooral om de volwassenen, we hebben namelijk ondervonden dat kinderen onder elkaar helemaal geen taal nodig hebben om elkaar te begrijpen!). Hierdoor is ze zelf heel erg gemotiveerd om Engels te leren wat het een stuk makkelijker maakt.
Eén van de manieren van aanleren is het zingen van Engelse liedjes.
Op You-tube vind je een massa Engelse kinderliedjes. Hier heb ik een afspeellijst van gemaakt en deze kijkt en luistert ze regelmatig. Af en toe pikken we er een liedje uit en leren die samen zingen. Op het moment is dat Eensy Weensy Spider. Hiervoor heb ik het miniboekje geprint van Nellie Edge. Toen we enige weken gelden een paar Schotse vrienden op bezoek hadden begon ze deze liedjes spontaan te zingen. Zij kende de liedjes natuurlijk ook, dus dat was leuk.
Ook hebben we flashcards hangen in het toilet. Een idee van deze thuisonderwijzers en het werkt!
Tijdens het tandenpoetsen, wassen en toiletgang, zit ze op de kaarten te kijken en vragen we elkaar de woorden op. En ja, ik leer ook bij, want wie weet er nu bijvoorbeeld wat een "porcupine" is. Een stekelvarken dus. En ja, Bloem heeft daar heel wat lol mee beleefd. Iedereen werd aan de test onderworpen en niemand wist het :-).
Verder lees ik hier de Engelse kinderbijbel voor, ze kent de verhalen, en ik lees gewoon, vertaal eigenlijk zelden iets. Zij luistert en achteraf merk je dat ze de dingen wel degelijk verstaat. Kleine kinderen zijn net sponsjes. Ook kijkt ze via you-tube een aantal Engelstalige filmpjes. Pocoyo, Angelina Balerina, Busy town van Richard Scarry en Bible story's for children zijn daar enkele van. En daar steekt ze heel veel van op. Dan krijg je ineens situatie als vorige week. Ik was bezig en zij wilde wat vertellen. Toen ik niet goed genoeg luisterde kwam er ineens "he, mom, I'm talking to you"!
We hebben ook het programma Hookend on English liggen, daar zijn we al mee begonnen maar op het moment ligt dat even stil. Het is eigenlijk de bedoeling dat het kind dat zelf doet, daarvoor moet je bepaalde dingen aanklikken met de muis. En daar ligt bij Bloem het probleem. Ze houdt niet van "de muis". Op de Ipad werken vind ze leuk. Maar op de computer zelf niet. Ze heeft liever een boek in handen :-) En ja, helemaal erg vind ik dat niet. We laten Hooked on dus even liggen en doen dat binnenkort gewoon samen. In het najaar willen we op bezoek bij vrienden in Sicilië, en ja, dan wil ze toch een simpel gesprek kunnen voeren. We gaan dus ijverig verder :-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten