Pagina's

vrijdag 21 april 2017

Hoe groot is je je longinhoud?

We starten tegenwoordig elke ochtend met "read aloud", ofwel, Bloem leest mij voor ;-) We zijn gewoon begonnen in "mijn eerste grote kinder encyclopedie" die we nog van grote broer in de boekenkast hadden staan. Zo hebben we "W.O." en lezen in één keer ;-).
Er komen vaak leuke gesprekken uit voort. We halen er gerust ook wel andere boeken bij, of filmpjes op youtube of schooltv. Misschien valt deze manier van leren ook wel onder unschooling????

Het werkt in elk geval wel, kind geïnteresseerd én de info blijft "hangen", en daar gaat het uiteindelijk om. Bloem is tegenwoordig sowieso gek op encyclopedieën en woordenboeken.....
Nu kwamen we bij het menselijk lichaam een testje tegen over je longinhoud. Dat moest natuurlijk even uitgeprobeerd. Volle fles water in een schaal met water, rietje erin en één keer heel hard blazen, neus dicht! Je mag geen lucht "bijhappen". Eerst hadden we een fles van anderhalve liter, daarna twee.... Beide blies ze volledig vol, en ik had geen grotere! Maar het proefje was leuk, en het "leerbare gesnapt, dus check/check :-)



Project "het weer" - de proefjes.

 We hadden een project over "het weer". Altijd een leuk onderwerp, je hebt er uiteindelijk dagelijks mee te maken.

We lazen een aantal boeken uit de bib, weetjes boeken zoals "Waar komen donder en bliksem vandaan?" Maar ook proefjes boeken, meer op de toer van "probeer het eens uit, dan onthoud je het ook beter" ;-) En dat is helemaal ons idee van leren. ;-)

Ik heb niet van alles foto's gemaakt, vaak zijn het ook filmpjes, die heb ik op Instagram gezet. Heb kortgeleden instagram "ontdekt" en dat werkt wel lekker handig. Daar zet je veel rapper een foto op dan dat je een blog moet schrijven :-D. Ik weet alleen nog niet precies hoe ik een link van instagram op de blog zet, maar zoek op "deminiklas" en je komt er wel terecht.


Hier hebben we uitgeprobeerd of lucht "gewicht" heeft! Ja dus. Twee gelijke ballonnen aan een liniaal wegen evenveel, maar als de ene groter is opgeblazen = meer lucht..... Eigenlijk heel grappig, nooit eerder bij stil gestaan.

1/5 de van de lucht is zuurstof, dat hebben we nodig om te kunnen leven. Hoe meet je nu dat het inderdaad 1/5 is.
Zet een streepje op 1/5 van het glaasje, gekleurd water in een bord, kaarsje aan, glas erover. Het vuurtje "eet" de zuurstof  "op". Daardoor wordt 1/5de luchtledig, een lagere luchtdruk en die zuigt het glaasje vol, tot op 1/5de. Klopte precies. We hebben het ook nog ééns met een groter glas gedaan, lukte inderdaad ook.

Met deze materialen maakte we zelf een thermometer , was ook heel grappig, boven de kachel gezet en in de koelkast. Werkte inderdaad, als was het heel gevoelig met het water, binnen een paar seconden liep het water er al uit boven de kachel! Van het eindresultaat helaas geen foto.

Hoe sterk is "lucht".....

deze was ook heel leuk, azijn in een flesje, bakpoeder in de ballon.
langzaam de ballon leeggooien in de azijn. Door de reactie vormt zich gas en blaast de ballon zichzelf op.
Was een proefje naar aanleiding van de luchtdruk.
We maakte ook nog een lapbook, maar daar moeten de foto's nog van worden gemaakt, ik loop een beetje achter :-D

Boon geplant!

 We lezen voor Engels "read aloud" het boek "Seed-Babies".
Een boek dat ik ooit eens van de site homeschoolfreebyoftheday heb geplukt. Boek stamt uit de late jaren 1800 :-) maar is reuze grappig.
Door de bonen kwamen we op het idee om het zelf ook eens te "onderzoeken". klopt het wat "de boon" allemaal verteld over zichzelf.

We deden een paar super bonen en een handje kikkererwten in een glazen pot met keukenpapier.



Het resultaat liet echt niet lang op zich wachten. Helaas kwam er maar één boon uit, maar die deed het dan ook echt wel mooi :-)

De buiten "schaal" verschrompelde mooi, mooie wortel en stevig plantje. De kikkererwtjes deden het ook goed.

Uiteindelijk hebben we de boon en kikkererwten toch maar in een pot aarde gezet. Zien hoe groot hij wordt. De niet uitgekomen bonen gingen namelijk rotten en dat stonk héél erg!