Pagina's

donderdag 20 oktober 2016

Een vleermuis "gestempeld".

Laatst kwam ik het idee van een vleermuis silhouet op Pinterest en vanwege Bloem haar ziek zijn zaten we toch in de "rustig aan "modus. Dus een extra verf-projectje...

Eerst maakten we ons blad in ons art-schrift zwart. We knipte twee silhouetten van vleermuizen uit en sponsde daarna de verschillende kleuren verf op ons blad. Van donker naar licht natuurlijk. We gebruikte gewoon een afwas-schuursponsje dat we in kleine blokjes knipte.
Geef met verf een erg leuk effect.

Na de laatste laag de silhouetten verwijderen en klaar.. :-)


Achteraf realiseerde ik me pas dan dit natuurlijk een onderwerp is voor Halloween, iets waar wij niks mee doen. Hou niet van al dat griezelgedoe, maar de vleermuis vinden we hier gewoon een leuk en interessant beestje. We waren juist in de vleermuiskamer van Pairi Daiza geweest. Daar vliegen ze letterlijk rond je oren, heel tof om te zien. En best stoer van Bloem dat ze er gewoon doorging.

Ook bij de Tinga Tinga Tales is de aflevering over "bat" één die Bloem graag keek.

dinsdag 18 oktober 2016

Proefjes.nl, super leuke site.

We zijn al langer fan van proefjes.nl. Nu ontdekte ik laatst dat je ook oude uitzendingen kunt bekijken met uitleg over de daarbij gebruikte proefjes. De eerste aflevering deden we laatst. Leuk en interessant . (het glas met muntjes hadden we vroeger al eens gedaan, dat wist ze nog precies, maar de lol om het nog eens te doen was er ook wel ;-)

Vooral de water-insectjes maken was een uitdaging. Ze blijven inderdaad mooi "drijven" op het water, maar je moet wel heel voorzichtig te werk gaan. Een geduld klusje ;-)


Je ziet het water echt mooi bol staan.

Terug uit "ziekteverlof" en een close-up van een kat.



de close -up van Jip
Het was een beetje rustig hier, al deden we wel "iets". Bloem was ziek, al voelde het ergens ook niet echt als ziek aan.... Geen koorts, geen pijn, geen ontstekingen of wat dan ook, maar wel hoesten, hoesten, hoesten.... En dat werd steeds erger, vooral 's nachts. Uiteindelijk hoestte ze zo'n beetje elk uur, de longen uit haar lijf, met gierende uithalen, snakkend naar adem. Spuugde ze steeds al haar eten uit én bergen slijm. Bloem, die voordien niet eens wist hoe de dokter eruit zag, bezocht hem drie keer in nog geen twee weken. Uiteindelijk (ondanks dat ze is ingeënt) bloem geprikt op "kinkhoest". Daar lijkt het hoesten het meeste op. De uitslag hebben we nog steeds niet, schijnt een langdurige kweek te zijn. Het hoesten zelf is gelukkig ferm verminderd. Na bijna twee weken elke nacht, elk uur wakker, waren we hier allemaal moe. Bloem uitgeput van het hoesten, wij van het steeds wakker schieten en haar helpen. Iets wat ze zelf op een gegeven moment niet eens meer registreerde, zo moe was ze. Dus ja, in die tijd hebben we weinig gedaan, niet vanwege "ziek voelen", maar vooral vanwege het uitgeput zijn. (Zowel zij als ik ;-). Dus in die tijd las ze gewoon heel veel, lekker met een spannend boek in de relax zetel, kussens erbij, dekentje.....

Nu gaat het gelukkig weer een stuk beter en sinds vrijdag zijn we weer met de lessen gestart. Eerst maar even hard met rekenen en tal aan de gang. Het lijkt erop dat de pauze deugd heeft gedaan aan het rekenen, ze crossen door het laatste boek van Katapult heen én vind het leuk! dat is voor het eerst bij rekenen :-) . We lopen nog steeds een beetje "achter met wiskunde omdat we vorige jaar overgeschakeld zijn van Reken Zeker naar Katapult. Met die laatste methode zijn we dan opnieuw begonnen, niet omdat Bloem nu eindelijk niet gekeken kan, maar omdat zijn DENKT dat ze niet rekenen kan. In de praktijk gaat het prima, rekent ze zonder dat ze er erin heeft. Maar in het boek slaat ze dicht als ze een foutje heeft gemaakt. Om haar zelfvertrouwen op te bouwen zijn we gewoon opnieuw begonnen, en daardoor liepen we zeven maanden "achter" op leeftijdsgenootjes op school. Die zeven maanden zijn ondertussen teruggebracht naar twee, en het was het wel waard. Ze heeft nu tenminste plezier in rekenen. Was dus ergens wel jammer dat we ruim twee weken stil stonden, maar de afgelopen dagen heeft ze echt véél hoofdstukken doorgewerkt, dus uiteindelijk komen we er wel.
Taal gaat nog altijd via "methode de Haan". Ben ik nog steeds tevreden over.
Vandaag deden we ook nog even een kleine art-opdracht. Kwam hem tegen op de blog van art projects for kids , één van mijn favoriete blogs om ideeën af te halen. Een close up van een katten-snoet. Niet moeilijk, zo gedaan, leuk resultaat, gewoon even voor de gezelligheid. Dit is iets wat we altijd samen doen, Bloem haar tekenboek, ik het mijne. En elk blijft ook in het zijne. Ik help haar niet, toon wel eventueel voor in de mijne. Ze is ook vrij om haar tekening anders te doen dan de mijne, artistieke vrijheid ;-)
Voor we begonnen hadden we even een babbel over "wat is nu eindelijk een close-up".
We namen de foto camera en ze maakte een close-up van hond Jip. (die bleef wonderwel braaf liggen, gebeurd niet zo vaak)


Bloem haar katten close-up, ze wilde hem donkerder dan
de mijne, vond ze "echter".

woensdag 5 oktober 2016

Aardappel in een schoenendoos.


Via ons huidige "china-project" leren we gelijk ook over zaad en groeien. Toen bedacht ik me ineens dat ik het idee van een aardappel laten groeien in een schoenendoos al vaker op internet voorbij had zien komen. Het doel van deze "test" is om aan te tonen dat een plant ook licht nodig heeft om te kunnen groeien. Bloem maakte de kartonen tussenschotjes en samen lijmde we die erin met het lijmpistool (Bloem vind die lijm allen te heet). Ze knipte het gat eruit en plantte een uitgelopen aardappel in een boterpotje. Na twee dagen waren er al wortels zichtbaar, en nog eens twee dagen later kwam er aan de rechterkant van de aardappel een stukje plant tevoorschijn, aan de kant waar waarschijnlijk nog een mini beetje licht doordringt. Normaal gezien gaat de plant nu zigzag groeien, we zijn benieuwd.


Dino's

Afgelopen zomer had de Albert Heyn een actie met dino stickers. 
Eerst had Bloem er maar een paar, maar toen een aantal vrienden 
mee gingen sparen, ging het zelf. Zo rolde we vanzelf in een 
zomer project over Dino's. Tijdens de zomer hebben we "light" wel 
doorgewerkt, maar niet zoveel als "normaal". 
Dit dino-project was als "extraatje". We haalde boeken uit de bib, 
lazen er over, keken naar Platvoetje, en bediscussieerde wat wij nu 
eigenlijk over dino's dachten......
In de kringloop vond ik toevallig een bouwpakketje van een dino-skelet, dat kwam dus mooi uit.


Hoe komt het dat holle botten zo sterk zijn?




Met science van easy-peasy leren we op het moment over het menselijk lichaam. Het voordeel van easy-peasy zijn de korte, maar duidelijke lessen. Bijna elke dag een klein stukje info met een opdracht. Dat werkt prima. We leerde al over ons grootste orgaan, de huid. Dat had Bloem niet zien aankomen, hart, longen, maag etc. die kende ze wel als orgaan. Maar dat de huid daar ook bij hoorde.
Daarna kwamen een paar dagen de spieren aan de beurt. 
Nu zijn we bij de botten aangekomen. Botten zijn hol, daarin zit het beenmerg dat ons nieuwe bloed aanmaakt. Les over rode en witte bloedcellen en de bloedplaatjes voor de stolling van je bloed. Maar als je botten massief zouden zijn, werd het ook veel te zwaar én minder sterk. Dat laatste moesten we uitproberen met een testje met bladeren papier.
Van drie bladeren maakte we drie holle rolletjes. daarop een papieren bordje.
Daarna gingen we daar "gewicht" op stapelen. Bloem veronderstelde in het begin dat de papieren wel snel in zouden storten. Ze legde dus heel voorzichtig een boek en een knutselfoor op het bord. Daarna een doos gezeefde tomaten. Dat bleef allemaal rustig liggen. Toen sleepte ze een berg boeken aan, tot 11 kilo. Toen ben ik uit veiligheidsoverweging gestopt. De stapel werd een beetje erg hoog, als dat om zou vallen.......
Daarna maakte we met de zelfde papieren drie "massieve" rolletjes. Het was al snel duidelijk dat die lang zo sterk niet waren, na twee boeken viel de stapel al om.
Het was in elk geval lollig ;-) En het punt om "iets" stevig te maken hebben we wel gemaakt.