Pagina's

vrijdag 27 februari 2015

TO - groep dag over armoede in Vlaanderen

We hadden afgelopen week weer een leerdag met de TO groep. Deze keer was het thema "Armoede in Vlaanderen". Bloem weet al heel goed dat er rijke en arme landen zijn. Dat er landen zijn waar mensen een heel stuk minder hebben, waar kinderen honger hebben en niet zoveel speelgoed. Waar kinderen niet of nauwelijks onderwijs krijgen. Daar hebben we al eens over geleerd ivm de schoendoos actie in januari. Nu ging het echter over armoede "in de buurt". Een mooi onderwerp om bij stil te staan. Twee mama's namen het programma voor de kleintjes op zich. Met foto's, verhalen, een verwerking door zelf te doen, een werkblad en vragen.... Bloem vond het fijn!
Hoe dat precies allemaal verliep weet ik alleen uit haar verhalen, ik had me aangesloten bij de groep grote. Daar was een programma voorzien door een TO-papa en mama die zelf in de hulpverlening van kans-armoede zitten. Was heel mooi! Er ontstonden echt goede discussie's en iedereen was achteraf voldaan.





Na de les hebben we samen gegeten,






 en een natuurwandeling gemaakt. Daarna was nog tijd voor de mama's om te praten, en voor de kinderen om te spelen. De kleintjes speelde ziekenhuis en de grote gezelschapsspelletjes.

Was weer tof.


Klusjesmand 4/5

Daar de voorjaarsvakantie ertussen zat, en de grote broer van Bloem dus thuis was van de hoge school én de buurmeisjes ook allemaal thuis, hebben we de klusjesman over twee weken "uitgetrokken". Ze heeft tijdens die vakantie wél haar lessen gedaan, alleen niet het volledige programma. De woensdag verviel sowieso omdat onze buurvrouw plots een opvang probleem had. Toen hebben de meisjes dus hier gespeeld. We deden dus vooral de "standaard dingen". En hadden één dag ook alleen voor ons project aangehouden. (Bloem kon zich daar heerlijk in uitleven, en mama had tijd voor schoonmaak activiteiten :-)

Maar de klusjesman bestond dus uit:

1. Marcepein maken. (math, voeding)
2. Donker en licht schilderen (art)
3. Werkblad geometrie (math)
4. Woord-art (taal, art)
5. Schrijf zelf een verhaaltje over de tijger. (taal)
6. Symmetrie - pinguïn (math)
7. Begrijpend lezen werkblad (taal)
8. Puzzels van wilde dieren.
9. Ga naar de kringloop winkel en koop...... (math, onderdeel geld.)
10. M&M experiment.
11. Kikker sommetjes (math)
12. Maak de familie Lilliput (art)

Opdracht 4, de woord art vond ze reuze tof. Ze moest een dier tekenen, en dan de naam van het dier op de lijntjes schrijven, om vervolgens de lijntjes weg te gummen. Ze heeft voor een VIS gekozen. Die is niet te ingewikkeld, weet ze zeker dat ze het goed schrijft.... Bloem gaat voor zekerheden :-)

Het werkblad van geometrie ging niet zo goed, ze moest in spiegelbeeld natekenen, het natekenen is geen probleem, in spiegelbeeld wel. Daar komt dus nog extra oefening op.

De familie Lilliput staat op de foto, dit vond Bloem een super opdracht, heeft ze heel veel tijd ingestoken. Op de foto staan alleen de papa en mama en alle anderen. Ze heeft achteraf echter nog huizen, een bakkerij, bomen en nog veel meer gemaakt. En ze speelt ook nog met haar poppetjes :-)

Het experiment met e M&M's was tof. We hadden toevallig M&M's in de kleuren van de Belgische vlag. Eerst verloren ze hun kleuren, en daarna liet de M los en dreef deze boven. Uiteindelijk zag alles er héél vies uit :-)

Met rekenen zaten we aan het onderdeel GELD. Vandaar de kringloopopdracht. Ze kreeg van mij de opdracht om met 2€ zoveel mogelijk soepkommen te kopen (er waren er hier een aantal gesneuveld :-) Ze had er drie mee, twee van die chinees kommetjes, én een Chinese soeplepel. De rest van het geld mocht ze in haar spaarpot doen.

De puzzels moet ze van mij gewoon maken, doet ze namelijk niet zo graag, maar ik vind het voor overzicht en motoriek wel belangrijk.



woensdag 18 februari 2015

Met citroenen een Leplampje laten branden.

Dit experiment was ik al vaker tegen gekomen op internet en Pinterest. En het leek me leuk om "ooit" eens te doen. Mijn oudste zoon vertelde dat hij dit "in theorie" heeft gezien in de technieklessen in het middelbaar. Dus ja, ik dacht, we wachten nog wel even, dat is iets voor later....

Het kwam echter ter sprake bij onze vriend E, een vriend van onze oma. Deze vriend E is zot van Bloem, en verzint voortdurend leuke dingen om te doen.
Hij hoorde dus over dit experiment, en de volgende keer dat we hem zag kregen we alle benodigdheden, uitgezonderd de citroenen, in een zakje, samen met een "werkplannetje".

Op het moment is het voorjaarsvakantie, en wij leren gewoon lekker door. Onze buurmeisjes hadden voor vandaag echtre geen babysit, dus toch maar een vrij dagje om samen te spelen. En we hebben dan ook samen het citroen projectje uitgeprobeerd. Volgend E moest het met aardappelen ook gaan. Dat hebben we dus gedaan, eerst de aardappelen en daarna de citroenen. En ja, het licht ging aan :-)
Heel grappig. Daar het Leplampje niet op volle kracht brand omdat er daarvoor te weinig power in zit hebben we vanavond bij donker nog eens getest. Toen werden de foto's beter.
Tof om te zien, leuk om de verwondering van de kinderen te zien. Met dank aan de hulp van E.




Tijger Lapbook

Hij is al even af, maar nog niet over geblogd , het Tijger Lapbook.
Wat deden we zoals met ons Tijgerproject?

We haalden boeken van de bib, en lazen die natuurlijk.
We keken filmpjes op Youtube en schooltv.
We hadden een film van de bib.
We lazen een leesboek "Tijger ontsnapt".
We babbelden veel over wat we leerden en zochten nog extra's op via internet.

Daarna printte ik het lapbook van Hogeschoolshare af en knipte alles uit.
Bloem tekende ondertussen de tijger van Art For Kids Hub als achterkant.

Hierna namen we samen alle vragen uit het lapbook door, zij gaf de antwoorden en normaal schrijf ik dan even alles op. Deze keer wilde ze echter alles zelf doen (hoera, we zijn weer een stap verder...);
Ik schreef de antwoorden dus op een los papiertje en stopte die tussen het betreffende lapbook-boekje. Daarna ging ze zelf aan de slag, verzon ze extra tekeningetjes erbij, en was heerlijk aan de gang. Ook het inplakken deed ze zelf, en het versieren  van de stickers natuurlijk ook. Ze was reuze trots op het eindresultaat. She loves lapbooks :-) (haar eigen woorden).
Ik geniet vooral als ik zie hoe graag ze leert over dingen die ze gewoon écht wil weten.
Ondertussen zitten we al bij het volgende onderwerp, alle beesten en beestjes die uit een ei komen.
Ook een leuk onderwerp.





Art: diepte brengen in een tekening met donkeren en lichte kleuren.

Op Pinterest was ik weer een leuk voorbeeld tegen gekomen om diepte te brengen in een tekening door donkere en lichte kleuren te gebruiken. Dat hebben we gister uitgeprobeerd.

We tekende eerst de skyline met huisdaken.
Daarna namen we véél witten verf.
Daar voegde we een heel klein beetje rood bij, mengen en het boven/achterste vlak verven.
Bij elk volgende vlak voegde we meer rood toe.
Bij de laatste twee vlakken voegde we steeds een beetje zwart toe.
Was een leuke oefening.
Heb alleen gezien dat ik betere verf ga moeten aanschaffen, dit was van die kinderhobby verf in bussen van de Action en hij dekt niet echt goed.


dinsdag 10 februari 2015

Klusjesmand week 3


We lopen een beetje achter met posten op de blog, er is ook altijd zoveel te doen :-)Maar hier nog even de post over de derde klusjesmand. Er zaten weer een verschillende opdrachten in de mand, al loopt het op het moment niet zo soepel omdat we even les geven aan de keukentafel in plaats van in de leskamer. Kwestie van de kou :-) We hebben boven geen verwarming, en al hebben we wel een klein elektrisch kacheltje, om die de hele tijd volle bak te moeten laten draaien.... Ik heb de meest gebruikte dingen dus in een bak beneden zitten en voor de rest lopen we even heen en weer.
In de mand van week 3 zat:
1. rekenblad met + sommen, voor extra oefening. (math)
2. rekenblad voor - sommen. (math)
3. Lezen in het nieuwe leesboek "Prik de egel" van Henri Arnoldus. (taal, lezen)
4. Maak een tekening van Prik (art)
5. Bak koekjes voor de TO dag. (voeding, math)
6. kleur de harp en schrijf het geleerde in het muziekschrift (muziek)
7. Maak de paardenpuzzel (99 stuks) (motoriek, inzicht)
8. Maak een paar bladen in het "schrijfboekje" als motorische oefening. (motoriek)
9. Oefen de klok op hele en halve uren. (math)
10. Oefen de geschreven getallen van één tot twaalf met het tijgerverhaal. (lezen, project)
11. Teken via Art for Kids Hub de tijger voor het tijger lapbook. (art, project)
12. Speel met mama "race to 100" als oefening voor de - sommen.

Het project ging de afgelopen twee weken over tijgers, blog over het lapbook volgt nog. Ik zet dit dan in bij de zelfstandige klussen. Ze heeft genoten van het tekenen.

Het automatiseren van de sommen gaat niet vanzelf ... Bloem geraakt altijd wel door de rekenlessen heen, vult haar reken zeker boek heel netjes in, bijna foutloos...... maar, ik merk dat het "begrip" er nog steeds niet is. Sommige "ziet" ze, die zijn dan ook altijd foutloos en krijg ik prompt bijopvrager. Andere gaan moeizaam. Daarbij werkt het "werkboek-idee" niet super bij Bloem. Ze werkt vel liever, en makkelijker, en vlotter met lossen bladeren. Die krijgt ze dus ook :-) We gaan voor wat werkt :-)
Math-games werken helemaal super. De laatste nieuwe is "race to 100". Je vind verschillende variaties op het internet. Je kan het spelbord op verschillende wijze inzetten. Wij gebruiken het deze week voor de - sommen. Ik maakte drie sets van de getallen 1-10. Die legde we op zijn kop op tafel. Je neemt twee kaartjes en trekt het laagste getal van het hoogste getal af. Hetgeen overblijft is het aantal stappen dat je mag zetten. Bloem vond dit zo lollig dat ze al mijn sommen ook maar even uitrekende omdat ik niet "snel" genoeg was. Ze won dan ook nog alle potjes, echt toevallig, ik deed het er niet om. Je ziet haar rekenen vooruit gaan. Is tof. Uiteindelijk kun je steeds nieuwe mogelijkheden bedenken om dit spelletje te spelen.

Schaatsten.

Vorige week weer een uitje gehad met onze TO-groep. Deze keer ging het naar de schaatsbaan in Gent. Bloem kan wel eenbeetje skeeleren, maar was toch een beetje "benauwd" om op het ijs te vallen. De eerste ronde heeft ze dus aan de hand afgelegd.
Het ging echter steeds beter. Toen we eenmaal een rood steunrekje hadden ging het hard vooruit.
Ze heeft ervan genoten en wil zeker nog eens gaan. Liefst met papa mee :-)
Na twee uur op het ijs hebben we onze picknick opgegeten in de cafetaria en zijn we naar één van de groepsleden thuis gegaan. Daar verdeelde de kinderen zich in groot en klein. Klein verdween naar boven en hebben heerlijk gespeeld, groot ging

gezelschapspelletjes spelen. En de mam's (en één papa) hadden een groepsgesprek over intrinsieke motivatie. Hoe krijg je het zover dat een kind zijn eigen nieuwsgierigheid volgt en zelf aan de slag gaat met leren.... ervaringen en tips uitgewisseld , heel bruikbaar. En dat onder het genot van een paar koppen thee en zelfgebakken koekjes, wat willen we nog meer :-)