Pagina's

woensdag 17 december 2014

Het Mola en de Roomansmolen in Sint Pauwels.

Gister stond er weer een educatieve uitstap op het lesrooster.
Deze keer leerde we over molen. We begonnen 's morgens in het provinciaal molenmuseum "het mola" op het domein de Puyenbroeck . We troffen een super enthousiaste en gepassioneerde gids! Dat maakt zo'n dagje echt tof! Hij wist de kinderen echt te boeien met zijn verhalen. Hijzelf is ook molenaar op een molen ergens in West-Vlaanderen.

We leerden over het eerste "maal-systeem" (twee stenen op elkaar)
De handmaal stenen.
Waterkracht molen, windmolen, windturbines.
Hoe een molen werkt.
Wanneer molens ontstonden. (de Vlamingen namen hun molens zelf mee op kruistocht!)
We leerden over graan malen, maar ook lijnzaad, vlas, zaagmolens en nog veel meer toepassingen...
En we leerde ook over Beaufort, de man die de windkrachten "uitgevonden" heeft. Een molen heeft minstens windkracht 2 nodig om te draaien, maar bij windkracht 6-7 moet hij gevangen worden. Als een molen te snel draai wordt hij te warm en kan spontaan in brand vliegen.

We kregen heerlijk een kopje koffie, en de kinderen mochten naar hardlust de handmolen uitproberen.

Na ons middagboterhammetje gingen we richting de Roomansmolen in Sint Pauwels. Onze gids vond dit zo leuk dat hij ook mee reed :-)
En bij de molen kregen we al het geleerd in praktijk te zien. Was echt super. Leuk ook om te zien dat ze de vraagjes van deze gids (die ook al super tof was) konden beantwoorden.
We klommen tot in de nok van de molen.
We zagen hoe een molen draait vanbinnen, we zagen hoe de kap gedraaid kan worden zodat hij pal in de wind staat. Hoe een molen "gevangen" wordt (stil gelegd).
We kregen een demonstratie van hoe de zakken graan tot bovenin de molen geraken (niet via de toch erg smalle trappetjes!) We leerde hoe de groeven in de maalstenen worden gekapt. En natuurlijk kregen we een demonstratie graan malen......
De molenaar was zo vriendelijk geweest om 's morgens de molen al "voor" te draaien, daardoor worden de maalsten gekuist, zodoende kregen we mogelijkheid om het meel te kopen toen hij klaar was. Nu staat er dus broodbakken op het programma :-)





maandag 15 december 2014

Een schilderij maken naar de stijl van Ted Harrison.

Eén van de andere gezinnen van onze TO groep kwam een middagje samen knutselen. Ik moest dus een leuk projectje verzinnen. Daar ik met Bloem wel vaker werk rond "een schilder", kozen we deze keer ook zoiets uit (het internet staat vol ideeën op de Amerikaanse sites, daar doen ze zoiets veel vaker heb ik het idee)
We gingen deze keer voor een schilderij van Ted Harrison. Een schilder uit Canada, maar geboren in Engeland.

Een schilderij van Ted Harrison moet aan een aantal "voorwaarden" voldoen.

* Kleurrijk.
* Eenvoudige vormen.
* Golvende lijnen.
* Contrast door donkere uitlijningen.
* Het schilderij wordt vrolijk!

We gingen samen aan de slag met de vier kinderen, de mama's deden gezellig mee........


Een les dagje met de TO-groep over het rode kruis.

We hadden ,even gelden alweer, een lesdagje over het Rode Kruis.
Was erg tof. Met de kleinere kinderen , waar Bloem onder valt, hebben we het lesprogramma doorgenomen van de site van het jeugd Rode Kruis. We namen de afzonderlijke onderwerpen door, en kwamen op een berg activiteiten uit van het Rode Kruis.

Achteraf deden de kinderen de bijbehorende quiz.

De tieners van de groep hadden hun eigen programma, ook het rode kruis. Heb niet zoveel meegekregen van wat zij hebben gedaan, maar achteraf waren ze tevreden over hun dag :-)

Na het nuttigen van de middagpicknick hebben de kleintjes nog samen koekjes gebakken, versiert én opgegeten. Voor de ingrediënten moesten ze ook nog eens samen naar de winkel, ze vonden het super.

Tussendoor hebben de mama's de tijd gebruikt om tips uit te wisselen, altijd fijn!

donderdag 11 december 2014

Verloop van de taal-les.


We doen alles dagen "taal". Dit via de methode van de Haan. In het begin van dit leesjaar hebben we even een boek van Mol en Beer ernaast gebruikt, maar dat gaf te veel verwarring én het leek ook meer op "ijsvulling". Na het eerste boek gaf Bloem zelf aan dat het wel leuk was, met al die plaatjes en stickers maar dat ze er eigenlijk niet veel van geleerd had :-).
We beginnen altijd met het alfabet. Ze leest het alfabet voor (ze kan dit ook prima uit haar hoofd, maar we willen elke dag even de koppeling tussen de letter en et letterbeeld herhalen.) Ze heeft een kaart met het alfabet in de schrijfletters, de zelfde letters hangen ook aan de muur, maar ze heeft ook houten alfabet letters die ze op de juiste volgorde kan leggen. Verschillende keren per week schrijft ze het alfabet dan ook even op in haar schrift. Werkje van twee minuten,maar herhaling blijft plakken :-)
En ze vind het ook leuk om te doen. Hierna benoemen we elke dag even de klinkers en de medeklinkers. Daarna gaan we aan de leesles. Daarvoor gebruiken we eerst het lesboek van meneer de Haan. We lezen de les van de vorige dag als herhaling en gelijk erachteraan een nieuwe les. Soms gaat dit heel vlot, soms hapert ze wat meer. Dan pakken we die lessen de volgende dag opnieuw. We gaan pas verder als er vlot gelezen wordt. We "bespreken" nieuwe woorden, schrijven die soms uit op het bord. Halen dan letters weg en zetten er andere voor in de plaats om "nieuwe" woorden te ontdekken... Na de leesles dicteer ik één van de zinnen. Dit doen we nog niet zo lang, mar Bloem vind dit super leuk (oei oei, als ik aan mezelf denk van vroeger... ik vond dictees vreselijk, kreeg op voorhand al pijn in mijn buik, en haalde ook zelden een voldoende, hadden ze toen maar deze methode gehad....). Eventule foutjes bespreken we met de regels van meneer de Haan, ik laat haar goed controleren voor ze mij laat nakijken. Meestal ziet ze dan zelf al of er iets fout is en verbeterd ze al. als ze er niet uit geraakt doen we het samen. Gister kwam er een leeuw in de dictee-les. Het woord leeuw lezen was maar één keer nodig om er voor altijd in te zitten (daar heeft ze gelijk een duidelijk plaatje bij hé :-) Maar schrijven is iets heel anders natuurlijk. Ze miste dus de u in het woord en kwam er gewoon niet uit. Hier is ook niet echt een regel voor, je moet dat gewoon weten. We begonnen vandaag dus de les met deze herhaling. Op de foto staat het resultaat.... De euro is gevallen, dit gaat voortaan goed gaan :-) Was toch wel trots op haar dat ze ook spreeuw in één keer goed deed. Alleen het woord eeuw kende ze niet, dat hebben we dus even uitgelegd. Kwestie van woordenschat uitbreiden. De rode en blauwe stippen onder de woorden zijn de klinkers en medeklinkers.... Het was een toffe taalles vandaag. Het lezen ging super vlot, we geraken stilaan ook gewent aan de klankonzuivere woorden. Ze merkt zelf dat ze vooruit gaat en begint nu overal woorden te lezen. Als ik voorlees, lees ze stiekem woorden mee... en overal vind ik papiertjes met woorden erop. Heel leuk.

woensdag 10 december 2014

Klein Engels gedichtje geleerd.

We leren hier ook regelmatig liedjes of gedichtjes uit het hoofd.
Gister kwamen deze tegen in een ouderwets Engels voorleesboek dat ik via de site van Homeschool freeby of the day . Bloem vond het mooi, en wilde hem in haar schriftje. Een mooie oefening voor schoonschrijven. Sinds gister moet ze bij schoonschrijven wel de schrijfletters van Karakter gebruiken, maar mag ze van mij "los" schrijven. Haar handschrift is gelijk een stuk netter en leesbaarder. Maar het vraagt nog oefening :-)


maandag 8 december 2014

De braakballen uitgeplozen....

Voor ons uilenproject hadden we braakballen gezocht en gevonden. Ik kwam uiteindelijk terecht bij de Kerkuilen vereniging van West-Vlaanderen. Een hele vriendelijke man, die de braakballen mét een berg extra informatie en een enthousiaste verhaal kwam thuisbrengen! Met het uitpluizen hebben we gewacht tot vandaag, zodoende kon de vogelliefhebber van onze thuisonderwijsgroep er ook bij zijn. Het was super tof om te doen en zoals de foto al aangeeft, we haalde er heel wat uit. We hadden bij de braakballen ook een blad met alle verschillende botjes gekregen, zo haalde we er ribbetjes uit, staartwervels, sleutelbeentjes, slaapbeentjes, het schedeltje van een rat, een spitsmuis én een huismuis! Onder en bovenkaakjes, mét snijtanden en kiezen. 
En natuurlijk héél veel grijze vacht :-)


vrijdag 5 december 2014

Knutselen bij vriendjes.

Afgelopen dinsdag hadden we een "pedagogische studiedag" :-)
De kinderen van een vriendin uit onze gemeente hadden een dagje vrij vanwege een pedagogische studiedag en ze wilde heel graag dat Bloem kwam spelen. Prima, gezellig. Voor Bloem én de "juf".
Daar onze vrienden vlakbij Brussel wonen, kost ons dat wel een ruim uur reistijd. Die tijd hebben we toch even benut voor de les. We namen ons leesboek van meneer de Haan mee waaruit ze heel vlot "even" twee lessen las. Zelf had ze aan papier gedacht zodat ze haar dictee niet hoeft te missen. Dictee is op het moment het favoriete vak......
Verder deden we hoofdrekenen en bespraken vast het uitje met onze TO groep voor de donderdag.
Dat zou gaan over het Rode Kruis, en ze wilde vast weten wat het Rode Kruis nu eigenlijk doet en inhoud. Toen ze hoorde dat de tieners een les over het Rode Kruis en hulp bij natuurrampen zou krijgen, wilde ze weten wat een natuurramp is. Na dat uitgelegd te hebben, haalde ze, met enkele tips van mijn kant eruit wat een natuurramp dan zou kunnen zijn. Aardbeving, Tsunami, vulkaanuitbarsting, overstroming, orkaan, hagelbui, konijnenplaag (ja, echt, daar kwam ze zelf op....bij een teveel aan konijnen die alles opeten kan er hongersnood komen....)
Uiteindelijk was het een erg nuttig, leerzaam en gezellig uurtje in de auto :-).
Aangekomen op de plaats van bestemming bleek onze vriendin knutselwerkjes te hebben voorbereid.
Hieronder een collage van één ervan.

Uiteindelijk deden we op onze "vrije" dag nog erg veel :-)

maandag 1 december 2014

Samen 10 domino.

We rekenen hier met Reken Zeker, maar ik vul het werkboek zelf aan met allerlei rekenspelletjes.
Daar Bloem een beeldkijker is, zoek ik naar het juiste materiaal dat bij haar de "klik" geeft. Want als het er éénmaal "in" zit, in dat koppie, dan zit het gelijk "vast". Is grappig, alleen duurt het soms even voor ze het "ziet" (zoals ze zelf zegt :-)
Ook vind ik het heel belangrijk dat een aantal onderdelen van wiskunde geautomatiseerd zijn.
Zo bijvoorbeeld de "samen 10 getallen". Ik heb dit zelf opgestoken uit de Amerikaanse methodes. Daar werken ze met de kinderen heel veel rond "samen 10", hierdoor wordt de sprong over het tiental ook veel makkelijker gemaakt.

Nu ontdekte ik laatst een super site over Beelddenken. Ik leer in beelden. Daar staan heel veel bruikbare dingen op, en ook spelletjes.
Op het moment spelen we na de les uit de methode, de "samen 10 domino" . Vind ze super leuk. En de getallen paren beginnen er al aardig in te zitten.



dinsdag 25 november 2014

Ons uilen project: Een mindmap gemaakt en een bezoek aan de uilentuin.

We zijn al even bezig met ons uilen project. We keken al enkele filmpjes via schooltv, zoekfunctie: uilen. Daar leerde we al veel.
Daarna kwamen de informatieve boeken van de bib aan de buurt. Die lazen we samen en maakte gelijkertijd een mindmap. Vroeger hebben we die werkwijze ook al een paar keer gebruikt en ik heb nu Bloem groter wordt gemerkt dat dit voor haar een erg goede manier is van informatie verwerken. Daar we nog in het begin van lezen en schrijven zitten wilde ik gewoon de mindmap schrijven. Daar was Bloem het niet mee eens, ze wilde een eigen mindmap maken, en zo schreef ze alles over wat ik op schreef. Lange woorden als "camouflage, uilskuiken, nachtvogel" spelde ik haar voor. Het was wat veel (vond ik) maar ze hield dapper vol! Vond het super om te doen.

Dit was het resultaat. Omdat het best veel info in één keer was (al was er natuurlijk wel herhaling van wat ze voordien al in de filmpjes gezien had) wilde ik graag weten hoeveel er was blijven "hangen". 
Ik  suggereerde de foto van de mindmap naar opa in Nederland te sturen en te vertellen dat ze op het moment een uilenproject volgt. Vond ze een tof idee, ze zou wel even dicteren wat ik schrijven moest. Tot mijn verbazing kwam al het geleerde eruit. halverwege pakte ze haar mindmap erbij, keek eens even p het papier, om vervolgende de rest te dicteren. Was voor mij als de "lesgever" heel tof. Om te zien dat deze manier van aanpak en werk, ook echt werkt! Het is tot nu toe zoeken geweest welke manier van werken het beste gaat, maar zo langzaamaan komen we erachter! 

Ik probeer in onze projecten ook zoveel mogelijk de andere vakken te integreren. En dat lukt eigenlijk goed. Nederlands en woordenschat is geen probleem. Kijk maar op de map om te zien welke woorden we allemaal besproken hebben. Enkele woorden alleen is lastig, in een verhaal haalt ze erg snel eruit wat een woord wil zeggen door het zinsverband met de rest van het verhaal.

Daar er ook nog een lapbook over uilen op het programma staat wordt ook Engels in het project betrokken. Die lapbooks zijn allemaal op internet te vinden, maar alles is Engelstalig, en deze mama vind niet dat ze alles moet gaan vertalen en opnieuw maken :-) Engels staat ook op onze leslijst, dus waarom niet gelijk Owl, pellet, raptor en dergelijke leren.


We zochten ook een boek om voor te lezen. Dat was wat moeilijker. Zo'n mooie als bij de Peru lessen vonden we niet; Wel een grappig boek van Arnold Lobel. Verhalen over een gekke uil die bang is voor zijn eigen knieën onder zijn deken. Die de winter binnen laat waardoor zijn huis bevriest. Die aan allemaal zielige dingen gaat denken : stoelen met kapotte poten bijvoorbeeld om te te kunnen huilen zodat hij tranen thee kan zetten. We genoten wel van het boekje, maar leerde niks bij over echte uilen! :-)

En verder zijn we op zoek gegaan naar braakballen. Die willen we graag uitpluizen; Dat was een minder makkelijke opdracht om te vinden maar het is ons toch gelukt. Daarvoor brachten we gister een bezoekje aan de uilentuin van Jan en Ann. Een gepensioneerd koppel die er als hobby een tiental uilen op na houdt. We kregen braakballen en veren en een berg uitleg over uilen. En we mochten natuurlijk de uilen van heel dichtbij bewonderen. 
Het kleine uiltje rechtsboven heet Billy en vonden wij het liefst! de grote foto is de lapland-uil, die was super mooi!


Gans vouwen / origami en een foto-reportage van Jip

We waren gistermiddag op bezoek bij een vriendinnetje van Bloem. Zij leerde Phebe een origami Gans te maken. Heel tof. Ondertussen staat er al een hele zwerm ganse op de keuken tafel. Bloem kwam dan zelf op het idee een vouwbeschrijving te maken met het fototoestel. Die moeten we dan ook wel even op de blog zetten vond ik.

Bloem houd sowieso erg van foto's maken, al beland de helft wel in de digitale vuilbak omdat ze haar camera niet altijd even goed stil houd. Maar oké, het wordt steeds beter. En fotograferen is een toffe hobby, en met de tegenwoordige digitale camera's is het ook iets wat je een klein kind gerust kunt laten doen. Vanmorgen was Jip haar fotomodel. Heel grappig. Jip was "moe" en wilde niet echt in de lens kijken, dus hield ze haar koppie even in de juiste richting :-)
En de mama heeft op de Ipad een nieuwe app staan voor foto's leuk bij elkaar te zetten (als hierboven) Kun je toch veel foto's tonen, in slechts één foto. Zo leren we elke dag bij.
Jip


vrijdag 21 november 2014

Visjes vingerprint aquarium.

We kwamen weer wat leuks tegen op het net dat we zelf wilden proberen!
visjes van je vingerprint.
Eerst verfden we de achtergrond blauw met gewone waterwerf. 
Even laten drogen en dan het blad vol gestempeld met onze vinger, in verschillende kleuren.
Achteraf met een fijn kwastje de planten ertussen geverfd.
En weer even geduld tot de verf droog is.
Als laatste gebruikte we een fijnlijner stiftje om de visjes rond de afdruk te tekenen.
Simpele opdracht, leuk om te doen en een grappig resultaat!


donderdag 20 november 2014

Sporten en vogels spotten in natuurreservaat Bourgoyen.

We waren afgelopen dinsdag weer op pad met ons TO-groepje. In de voormiddag gingen we sporten in een sporthal in Zwijnaarde. Na het "allemaal samen startspel" deelde de groep zich op in groot en klein. Groot ging met één van de mama's voetballen en badmintonnen.
Klein ging met de andere mama's toestellen oefenen.
Daar Bloem bij groep "klein" hoort, alleen daarvan foto's en een verslag.
We oefende op korfbal gooien. Na even oefenen ging dat best. (de kleinste van de groep, vier jaar, had de eerste treffer!)
Daarna was het handstand en klimmen en klauteren op een wandrek. Bloem weigerde op haar hoofd te gaan staan :-) Ze vind dat vreselijk eng, is bang om te vallen...... Daar de mama (en ook de papa) daarin ook geen helden zijn, heb ik haar enkele laten kijken en supporteren voor de kinderen die het wél durfden.
Daarna oefende de kinderen op de evenwichtigs balk, de lage en ook de hoge. Ging heel goed, je zag het zelfvertrouwen groeien.
Dan via de trampoline op de dikke mat springen.
En als laatste met de springplank over het paard. Ik had gedacht dat Bloem dat ook niet zou durven maar.... ze vond dat verre weg het leukste onderdeel :-) Het ging dan ook bij elke stap beter.

Om 12 uur sloten we het sporten af en reden naar het natuurreservaat de Bourgoyen. Daar mochten we in het restaurant van Natuurpunt onze boterhammetjes opeten. Bij de kleine tentoonstelling in de hal ontdekte we opgezette beesten op de bovenverdieping. Daar er ook uilen tussenstonden ben ik even gaan vragen of we misschien via hen aan braakballen konden geraken. Vanwege ons uilen project willen we héél graag een braakbal uitpluizen. Er kwam direct een zeer vriendelijke dame naar beneden. Ten ze onze interesse zag mochten e nog mee naar boven. Ze haalde speciaal de opgezette uilen uit, gaf extra uitleg over uilen, en beantwoorden een paar vragen. Echt super. Ze legde de kinderen ook ven uit waar de opgezette dieren vandaan kwamen. Er waren een paar die het "gemeen" vonden en vooral "heel zielig". Maar alle dieren bleken dood te zijn gevonden. Onze dame bewaard alle gevonden dieren, die nog genoeg intact zijn, in haar diepvries tot een man de tijd heeft ze op te zetten. Zo dienen ze als educatief materiaal. En ja, we vonden het ook echt mooi de dieren "in het echt" eens goed te kunnen bekijken.
Ze gaf een adres en telefoon nummer mee waar we misschien braakballen konden krijgen, maar helaas... het is een opvangcentrum in Merelbeke en de uilen daar krijgen piep-kuikens als voer. Daar zitten geen botjes maar kraakbeen in en dat verteerd volledig in de maag van de uil. We zoeken dus nog even verder.

Als afsluiter maakte we een wandeling door het natuurreservaat en gingen in de vogelhut, vogels spotten. We kregen van Natuurpunt verrekijkers mee. De tijd vloog weer, we kwamen er tekort. Het is een plek die we gerust nog eens kunnen bezoeken!



woensdag 19 november 2014

Gummy beertjes experiment.

Het idee van dit experimentje was ik ooit ergens tegengekomen op het internet. Daar ging het eigenlijk alleen over een gummy beertje in water leggen en na een dag kijken wat er was gebeurd.

Wij deden het een klein beetje anders.
We namen vier potjes van yoghurt.
* In één legde Bloem gewoon een gummy-beertje.
* In de tweede deed ze veel zout en water + het gummy-beertje
* In de derde alleen water en het beertje.
* En in de vierde azijn en het beertje.

We deden dit juist voor het naar bed gaan.

* De volgende ochtend was er in potje één niks gebeurd :-)
* In potje twee leek het beertje kleiner geworden te zijn, de zout had zich ook gehecht.
* In het derde potje was het beertje minstens twee maal zo groot geworden!
* En het vierde potje leek op limonade (dat wilde ze opdrinken :-)





maandag 17 november 2014

Een Kero gemaakt (Peruaanse drinkbeker uit de tijd van de Inca's)

Als totale afsluiting van ons Peru project maakte we met rode klei nog een "kero". Een drinkbeker zoals ze in de tijd van de inca's gebruikt werden. Ik heb het met Bloem ook nog even over de Inca's gehad, maar meer oppervlakkig, ze is daar nog te klein voor, dat komt later nog wel eens. Ik wilde gewoon dat ze het begrip "inca's" alvast gehoord heeft.

Via de Stichting Hope kun je gratis een lessen-pakket downloaden over Peru. Daarin staat de beschrijving voor het maken van de Kero.
Op de planning stond het knutseluurtje op de woensdag, maar toen kwam het buurmeisje om op straat te spelen..... Heb Bloem dan eerst maar naar buiten laten gaan met het mooie weer. Daar heeft ze buurmeisje schijnbaar verteld over de knutselopdracht die ze nog over had van het Peru project. Gevolg: Twee meisjes die het graag samen wilde doen :-) Gelukkig had ik genoeg rood/bruine klei.
Ze zijn dus heerlijk samen bezig geweest. Dachten beide "dat is makkelijk, doen we even" en kwamen er samen achter dat het toch zò simpel niet was. Het was in elk geval leuk om te doen. Met het laatste restje klein hebben ze vast uiltjes gemaakt, de start van ons volgende project. UILEN.



donderdag 6 november 2014

Project Peru.

We zijn een hele tijd bezig geweest met ons project over Peru. We kwamen bij dit land uit na ons bananen-project en ons daaruit voortkomende fairtrade project.
Daar de fairtrade bananen uit Peru kwamen, werd dat ons volgende project.

We leerde waar Peru ligt op de wereldbol, wat de hoofdstad is.
We bekeken Peru in de atlas, op google-earth en in info boeken van de bib.
We kochten maïskolven en bereidde die zoals ze dat in Peru doen.
We kleurden op een kaart de rivieren, bergen en het regenwoud.
We bekeken de klederdracht, en kleurde daar ook een kleurplaat van.
We bekeken wat filmpjes op youtube.
We keken bij oma naar documentaires over dieren in het regenwoud.
We zochten info op over lama's, het bekendste dier van Peru.

En we lazen een spannend leesboek over een avontuur in de bergen van Peru.

Het was voor Bloem een erg spannend boek, maar we leerde er wel héél veel uit. (Een paar te moeilijke passages heb ik overgeslagen, het verhaal is eigenlijk bedoeld voor 9 tot 12 jarige :-)
We spraken over de verschillen tussen kinderen hier in Europa en kinderen in Zuid-Amerika. We hadden het over straatkinderen, over geen werk hebben en dan ook geen eten, niet zoals hier met de sociale zekerheid waarbij iedereen wél iets van geld krijgt. De verschillen in eten kwamen aan bod, de kleding, het bijgeloof en de angst voor "de berggeest". De onwetendheid . We hadden het over verschillende weersomstandigheden (die kunnen in Peru heel snel veranderen). We hadden het over kleding (Amilcar uit het boek loopt op sandalen die gemaakt zijn van oude autobanden!) En we hadden het over een heel bekend gerecht in Peru, gebraden cavia. Bloem reageerde net als Mees uit het boek "mam, dat is zielig! dat is een huisdier!". Maar na door te praten over de argumenten van Amilcar, kon ze er toch inkomen (al zou ze er nooit van proeven :-) Ze begon prompt wel de dochters van mijn vriendin te plagen, die hebben een heleboel cavia's als huisdier :-)
We hebben genoten van ons project, hebben veel geleerd, moeten nog één opdrachtje doen, en dan over naar het volgende. (ze heeft zo alweer haar wensen kenbaar gemaakt "mam, ik wil wel eens weten hoe.......")

rekenen : Math lapbook

Daar Bloem heel graag lapbooks maakt, en het juist voor de vakantie even "lastig liep" met rekenen, maakte we ook nog een Math Lapbook for the 1 Grade.

We namen alle "feiten" nog eens door. Links/rechts, tellen per twee, de dagen van de week en de maanden van het jaar (zowel in het Nederlands als in het Engels) Getal herkenning en getal verdubbeling. Bloem heeft alles zelfs uitgeknipt en geplakt (oké, klein beetje hulp bij het plakken :-)
En ze vond het super om te doen. Ik merk dat zulke opdrachten haar helpen om zelfstandig aan de slag te gaan (veel meer dan de gewone reken methode, daar voelt ze zich veel onzekerder bij en moet ik dicht in de buurt blijven :-) Ze krijgt bij zulke lapkbooks ook een beter "beeld" in haar hoofd, de info blijft veel beter "plakken". In het begin van onze thuisonderwijs carrière hebben we heel wat lapbooks gemaakt. Nu kwamen we meer in het "officiële" gedeelte van het lesgeven en dacht ik beter met methodes te werken "gelijk op school". Na de laatste twee reken lapbooks ben ik echter tot de conclusie gekomen dat Bloem veel betere leert met lapbooks. We gooien de methode niet overboord, maar halen de lapboord wél weer aan boord :-). Ofwel, de mama heeft hier weer wat uit geleerd.


vrijdag 24 oktober 2014

Het STAM in Gent, TO-uitje.

Het rode gebouw is het STAM
Afgelopen dinsdag was weer ons tweewekelijkse uitje met ons groepje. Deze keer gingen we naar Gent. Er stond een bezoek aan het STAM museum op het programma én een stadswandeling op zoek naar verschillende soorten bouwstijlen. (voor de tieners, de kleintjes zouden het design-museum bezoeken. Helaas viel de helft van het programma letterlijk "in het water". Bij aankomst aan het STAM was het nog droog maar overtrokken. Na een korte bondige les over de verschillende bouwstijlen (van de Egyptische en Romeinse stijl tot Barok en renaissance). Was voor de mama een erg leuke les, en achteraf merkte ik dat Bloem bij de uitleg over de verschillen in venster-bouw, ook goed had opgelet :-) De stadswandeling werd dan eerst naar de middag verschoven vanwege de regen, helaas regende het tegen drie uur nog. We houden deze dus tegoed. Gelukkig hebben we ondertussen een prive-gids :-)

We zijn, na de les, dan het STAM gaan bezichtigen. Een museum over het ontstaan van Gent. De eerste ruimte (die pas mocht worden betreden achter dat iedereen stoffen overschoenen aan had getrokken) bleek een groot succes bij zowel de oudere als de kleintjes. Hier hebben ze luchtfoto's gemaakt van de stad Gent, gedrukt op glazen platen, en daarmee de stad uitgelegd op de vloer (vandaar de sokjes...). Echt heel tof om te zien.

Ook de rest van het museum was interessant, we dachten er met de kleintjes snel door te zijn, maar niks was mineur waar. We kwamen te laat op de afgesproken eetplaats :-) Vanwege  de regen mochten de kinderen nog "even" aan de witte lego tafel spelen... Dat even werden twee uren. Bloem wil nu dat ik de lego van de grote broers opzoek op de zolder :-)

Een super dik, met de handgeschreven Latijns boek.
Het deed de kinderen beseffen dat boeken er niet altijd zijn geweest.
Al met al was het toch een geslaagd en gezellig uitje. De kinderen genieten ook van het samen spelen en babbelen. Het is ondertussen een echte vriendengroet geworden. En ook de mama's kunnen uitstekend met elkaar overweg, een pluspunt :-) Volgende keer weer sporten. Bloem ziet er alweer naar uit. Maar eerst de herfstvakantie. Die brengen we in Nederland door.



donderdag 23 oktober 2014

Rekenen : een lapbook over splitsen.

We zijn ondertussen bijna door het eerste werkboek van Reken Zeker heen. Dat gaat behoorlijk vlot, ze maakt weinig foutjes. Toch heb ik vaak het idee dat ze niet het inzicht opdoet dat ze moet hebben. Bloem is duidelijk een beeldkijker en ze moet eerst iets "zien", voor het er dan voor altijd "in" zit. Dat werd deze week ook weer bevestigd , we speelde een nieuw spelletje waarbij ze getalbeelden samen moest zoeken om 10 te krijgen. Ineens zegt ze: mam, 5 + 5  = 10. Zonder blokjes, steentjes, vingers..... En gelijk erachter aan, mam, ik "zie" het gewoon. En inderdaad, vandaag kwam,er vol vertrouwen weer uit, Oh ja, 5 + 5 = 10. Het zette me in elk geval gisteravond aan het denken overvloed ik rekenen toch een beetje anders ga aanpakken, ik wil naast onze methode, toch ook extra beeldmateriaal inzetten. Daar zijn we vandaag alvast mee begonnen. Als rekenles hebben we vandaag gefocust op splitsen. Een onderwerp dat in haar methode af en toe al aan bod kwam. We maakte een lapbook met alle splitsingen van getal 1 tot 10. Ik had verwacht haar wat te moeten helpen, maar dat bleek overbodig, hier en daar een hint, en de rest deed ze zelf. Knippen, plakken, rekenen ...... Ze vond het een super klus.


Voor mij was het erg belangrijk dat ze bij het naar bed gaan zei "mama, het was weer eens een super leuk leerdagje....... Ik ga toch nog eens grondig nadenken over ons lesmateriaal én methodes. Het heeft geen zin om allemaal bijna perfect ingevulde werkboekjes te hebben zonder dat ze het inzicht krijgt in de logica van de dingen.

vrijdag 17 oktober 2014

Een veld met bloemen, geschilderd met een vork :-)

Tijdje terug kwam ik een grappig idee tegen op Pinterest. Een veld bloemen verven met een vork.
Het leek Bloem ook erg leuk om te doen, we togen dus éérst naar de kringloop...... ik wilde liever mijn goede vorken niet wagen aan de verf :-) Voor 10 cent kan een mens niet sukkelen.

Eerst maakte we de achtergrond een beetje minder wit. Dat hebben ze op het voorbeeld niet gedaan, maar ik vind een veld bloemen in een witte lucht niet mooi. Voor de achtergrond gebruikten we gewoon waterverf, goed aangelengd , het moet gekleurd zijn, maar niet overheersen.

Daarna kozen we vrolijke kleuren en  na even oefenen verfden we de bloemen.
Dan steeltjes en blaadjes, wat plukjes gras en klaar. Heel simpel, maar leuk. En daar gaat het om.
Ik post nu een berichtje over onze art-activiteit, Bloem gaat verder met vrij verven en maakt beslist nog een heleboel bloemen. :-) (en dat mag, ik wil haar creativiteit enkel een beetje leiden, nieuwe dingen tonen, maar eigen inbreng is meer dan welkom... :-)


dinsdag 14 oktober 2014

Onze methodes: Reken zeker.

Een rekenmethode kiezen was niet zo simpel. We hebben een berg verschillende naast elkaar gelegd, veel op internet gespeurd naar verschillen en ervaringen.... en uiteindelijk uitgekomen bij Reken Zeker . Deze methode zit logisch in elkaar, zet in op duidelijk rekenen, én er wordt maar één ding per keer aangeboden. Geen mogelijkheid tot verwarring, iets wat met Bloem gemakkelijk zou kunnen gebeuren. (En bij een heleboel andere kinderen waarschijnlijk ook :-)
De methode is redelijk nieuw, is eigenlijk ontstaan uit een vraag vanuit het onderwijslandschap naar een "logische, terug naar vroegere duidelijkheid" methode. Ook dat was een extra reden die ons over de streep heeft getrokken. Een tegen argument dat werd aangevoerd was "het in een Nederlandse methode". En dat klopt. Misschien sluit hij niet helemaal aan bij de examens die verplicht moeten worden afgelegd in het zesde leerjaar. Daar heb ik lang over nagedacht. Ik wil echter vooral dat Bloem leert rekenen, dat ze de logica in leert zien, dat ze een duidelijk, overzichtelijk rekenboek heeft.... etc. En als ze goed heeft leren rekenen zal dat examens ook heus wel lukken :-)
We gaan redelijk vlot door het boek heen, het eerste werkboek is bijna uit. De lessen zijn goed opgebouwd. Ze doet het graag en ook vlot. Gebruikt wel altijd haar blokjes (of vingers :-). Bij de oefeningen staat dat dat ook mag, en van mij mag ze ook :-) Ze moet zelf een bepaalde klik maken, en dan vervalt dat vanzelf. Bloem heeft last van faalangst, als ze dénkt dat het misschien fout zou kunnen gaan, doet ze liever niks dan een fout maken.... Een kind met faalangst wordt liever voor lui dan voor dom uitgemaakt. We werken dus vooral aan zelfvertrouwen, want ze kan het namelijk zonder problemen...
Vandaag stond er een herhalingsles op het programma, daar heb ik even een "toets" moment van gemaakt. Ik ben benenden een koffie gaan halen, en zij moest zelf even beginnen. Ze nam er zelf de stopwatch bij, wilde kijken hoe snel ze was :-) De kaders 1 tot 5 gingen heel vlot, met 2 foutjes (door op te tellen in plaats van af te trekken). Opgave 6, die net even anders wordt benadert zorgde voor problemen. Ineens wist ze niks meer, was het véél te moeilijk en kwamen er bijna tranen om de hoek kijken. Ik heb haar dus even op weg geholpen, en toen ging het gelukkig weer.

Naast de officiële reken methode doen we ook nog andere rekendingen. Elke dag doen we een paar "word-problems". Dat is een Engelstalig werkboek dat we in Amerika gekocht hebben. Toffe vraagstukjes over dieren, voor elke dag van de week één. Vind ze erg leuk om te doen, vooral ook omdat we dit onderdeel ook gewoon in het Engels doen, ik vertaal alleen als ze het écht niet snapt. Zo hebben we twee vakken in één. We hebben rekenspelletjes, file folder games, af en toe extra werkblaadjes van het internet en rekenen in de praktijk. Overal zijn getallen in te vinden en ik wil Bloem vooral laten zien waar ze de getallen voor nodig heeft. Als ze het nut inziet, komt de theorie vanzelf.

maandag 13 oktober 2014

Noten rapen.

Vorige week moest de papa hier voor het werk, weer  een paar dagen naar Duitsland. Het ging om de zelfde klant als de vorige keer, dus dicht bij onze familie. We pakten dus ons leermateriaal in en gingen gezellig mee. In de ochtend deden we de lessen, in de middag gingen we heerlijk wandelen. Onze tante had noten oogsten op het programma staan en dat vind Bloem super.

Eén maal zijn we een wandeling gaan maken op zoek naar "vrije" notenbomen. Daar mag iedereen die wil noten rapen. We vonden er een hele berg.

De tweede dag gingen we naar hun eigen bomen veldje. (Onze familie woont in een klein dorpje in het zuiden van Duitsland. Verspreid over het grondgebied van het dorp hebben ze verschillende "veldjes" liggen. Zo werkte dat vroeger, alle grond was in kleine stukken verdeeld en elke familie had zijn eigen stukken. Via erfenissen kwamen daar vaak stukje bij op andere plaatsen. Nu bezit de familie nog verschillende stukken grond. Er staan vooral fruitbomen op, héél tof.) Daar staat een reus van een notenboom. Echt tof, het noten zoekend werkt rustgevend én "verslavend" :-) We kwamen thuis met twee en een halve zak vol noten. Nu moeten ze eerst drogen, daarna kunnen we heerlijk "verse" noten eten.

De Albert I bus.

Vorige week (jaja, door alle drukte loop ik een beetje achter met de blog :-) hadden we weer een uitstap met ons groepje. Deze keer een geschiedenis trip.
Vlak bij één van de gezinnen stopte de Albert-bus. In het 100 jarig herdenkingsjaar rijdt deze bus, vooral over de rol van koning Albert I door België. In de bus is een tentoonstelling over de eerste wereld oorlog én koning Albert I. Daar ikzelf een Nederlandse ben van geboorte is dit een stukje geschiedenis die ik vroeger op school niet geleerd heb. Deze keer heeft de mama dus méér geleerd dan de dochter :-) Voor de kleintjes van de groep was een eerste indruk genoeg. Ze hebben de foto's allemaal eens bekeken, we hebben ze een paar simpele dingen verteld en toen was het voor hen wel genoeg. Twee mama's hebben hen toen mee terug genomen om samen groentesoep te gaan maken. De grote kregen een uitgebreide uitleg van een gids. (daar ikzelf niet veel wist over de 1ste wereldoorlog ben ik deze keer bij de grote kinderen gebleven, Bloem ging met veel plezier met de rest mee;) Na de gids "botsten" we op een oude man die héél veel wist te vertellen, vooral ook ervaringsverhalen. Was echt heel tof, we kregen de jongens bijna niet meer mee :-) Deze oudere man bleek een geschiedenis leerkracht te zijn geweest, die nog met veel liefde wist te vertellen. Zo bracht hij ook de gevolgen op het stemrecht, de kolonies en nog veel meer aan. Alle dingen die veranderende na de oorlog. De opkomst van de vakbonden, alles "hing" aan elkaar. Was mooi om de verbanden te zien.

Thuisgekomen was de soep bijna klaar, hmmm, was erg lekker.

In de namiddag hebben we in een nabijgelegen park nog een paar teambuilding spelletjes gedaan. De kinderen tegen de mama's. Eindstand = gelijk :-)






vrijdag 3 oktober 2014

Onze methodes: Karakter, leren netjes schrijven.

Even een paar blogposten over de methodes die we gebruiken. Gewoon ook voor onszelf, dan weten we zoal wat we gedaan hebben :-)

Sinds Bloem dit jaar "officieel" leren "moet", zijn we gestart met een aantal echte "school-dingen". Daarvoor hebben we voor een aantal vakken een methode gekocht. Dit is eigenlijk vooral om er voor te zorgen dat ik geen stukje oversla. Sommige dingen zijn "nieuw", heel veel is ook herhaling. Bloem vind het echter wel leuk om te doen, dus we gaan gewoon door de werkboekjes heen :-) (Eén van haar vriendjes uit de zondagsschool doet dit jaar ook het eerste leerjaar, ze vind het vooral leuk om zich te vergelijken met hem, en dan is het tof als je ook wat werkboeken hebt :-)
We maakten een alfabet muur met de schrijfletters.

We zijn in augustus gestart met "proper leren schrijven". Tot nu toe gebruikte ze gewoon de blokletters. Van een ander vriendje van de zondagsschool had ze echter gezien dat je ook met "lussen en krullen" kunt schrijven. Dat vond ze interessant. Daar haar fijne motoriek nog niet echt "op punt" staat wilde ik nog even wachten met de schrijf letters. Toen ze echter haar vriendje ging nadoen, en zelf probeerde met lussen en krullen te schrijven was het verstandiger om juist te starten.

de letter j 
Op de COV beurs in Kortrijk had ik mij al uitgebreid geïnformeerd naar schrijf-methodes. Bij de stand van uitgeverij Van In sprak ik een zeer vriendelijke meneer die me op "Karakter" wees.
Een redelijk nieuwe methode, die teruggaat naar een mooi, duidelijk, maar vooral eenvoudige letter. Deze nieuwe methode is vooral ontwikkeld omdat de kinderen tegenwoordig niet meer netjes kunnen schrijven, zo vertelde de man mij. En laat dat nou net een puntje zijn wat deze mama wél heel belangrijk vind :-) We hebben dus karakter aangeschaft.

We zijn begonnen in het letterschrift. Doen elke dag een nieuwe letter. Kijken daarbij naar overeenkomsten tussen de letters. De lus van de L de H en de B zijn hetzelfde. De H heeft daarbij het poortje van de N. Gaandeweg worden de letters duidelijker, zelf vind ze het super om te doen.

Panda's kijken in Pairi Daiza.

de panda's gemaakt van plantjes, héél mooi!
We waren vorig jaar al eens in Pairi Daiza op bezoek geweest. Het was prompt onze favoriete dierentuin :-) En Bloem kreeg héél goed mee dat er veranderingen op komst waren,
namelijk :Panda's.

Toen ze in het voorjaar hoorde dat de panda's gearriveerd waren, was dan ook de vraag, "wanneer gaan we kijken?"

Het heeft even geduurd, er waren nog zoveel andere dingen te doen, en papa wilde ook graag mee. Hij kan echter niet altijd vrij krijgen. Uiteindelijk gingen we vorige zaterdag, op de verjaardag van oma, mét oma, panda's kijken.

De panda's waren erg lui, het was ze te warm :-). Het was leuk alle dieren terug te zien, oma genoot ook, maar we leerde wél een belangrijke "les". Voortaan in de week op uitstap! Zooo, druk!
In het vissenhuis was het voetje voor voetje aanschuiven, terwijl we vorig jaar het huis bijna voor ons alleen hadden. ( dat was op een maandag, en ja, de eetgelegenheden waren toen bijna allemaal dicht, maar dat was het ons wel waard :-) Toch een groot voordeel van thuisonderwijs, de vrijheid om zelf de dagen van de uitjes te kunnen kiezen.

maandag 29 september 2014

Luistercd: Michiel van de Hazelhoeve van Astrid Lindgren

Zoals al eerder vermeld, we reden twee hele dagen om bij onze vrienden in Noorwegen te geraken. We waren voorbereid en hadden luistercd's mee :-) Eén daarvan was van de bib: Michiel van de Hazelhoeve. Bloem heeft er van genoten (en wij stiekem ook:-) Het is een echte klassieker, al erg "oud", maar zeer de moeite. Het mooiste was natuurlijk dat het verhaal zich afspeelt in Zweden, en ja, daar reden we een aantal uren doorheen. Bloem keek hier eens extra goed naar het landschap.

We ontdekte net op youtube dat er ook een film gemaakt is van het boek. Volgende keer in de bib eens kijken of ze hem hebben.

Het zijn zes cd's, dus laaaaang plezier.

Sportdag: Klimmen en Boulderen.

Vorige dinsdag hadden we weer een sportdag met ons TO groepje. Deze keer was er een klimmuur gereserveerd in de sporthal bij de Blaarmeersen in Gent. De grote kinderen van de groep gingen klimmen. Voor de kleintjes was geregeld dat ze op de boulder rotsen mochten klimmen. Nu had ik eerlijk geëgd nog nooit van Boulderen gehoord :-). Maar het was reuze tof!. Het zijn een soort schijnen muren, een drietal meter hoog. Verschillende moeilijkheidsgraden van klimmen, dat zie je aan de verschillende kleuren klimpunten. De kleintjes vonden het reuze tof. Bloem is altijd erg voorzichtig, ze is absoluut geen durver. In het begin ging ze ongeveer een halve meter hoog, en sprong er dan snel weer af. Enkele andere kleintjes zijn het tegenovergestelde, die klommen naar boven alsof het om een muurtje van een meter ging! En dan stimuleren ze elkaar, mooi om te zien. Bloem eindigde uiteindelijk bijna bovenaan. Een mooie overwinning op haarzelf.

Achter het klimmen gingen we met onze picnic naar de Blaarmeersen achter de sporthal. Daar konden de mama's even bij-babbelen en hebben de kinderen nog even heerlijk gespeeld.

vrijdag 26 september 2014

Alfred Judocus Kwak, van Herman van Veen.

Wat doe je als je bijna twee dagen in de auto moet zitten om op je vakantie bestemming te geraken? 
Juist, dan zorg je dat je een paar luistercd's mee hebt. :-)

Eén van de cd's die we al jaren hebben is die van Alfred J Kwak van Herman van Veen. En hij blijft favoriet; We hebben hem zowel op de heen als de terugreis geluisterd. De grote broers willen nog steeds graag even meeluisteren, ook al kent iedereen hem hier ondertussen uit zijn hoofd.

Ik zag zojuist dat hij nog steeds te koop is. :-)