Pagina's

donderdag 30 mei 2013

Notebooking/copywork.

Vandaag de les eerst weer begonnen met een zin op het bord. Bloem leest de zin voor, waar nodig, bij totaal nieuwe woorden, help ik even. Daarna gaat ze met de letterdoos aan de slag, ze copieerd de zin volledig. Ik heb dan op een A4-tje al een paar woorden van de zin overgenomen en enkel woorden weggelaten. Ik zet wel het juiste aantal stippen voor de weggelaten woorden.
Ze gaat dan het blad met de letterbak vergelijken en vult de ontbrekende woorden in. Dit is een klusje waar ze lol in heeft. En ze doet het ook erg goed, tot nog toe heeft ze daar geen fouten in gemaakt. Als laatste maakt ze dan een tekening naar de zin.
Vandaag was het "de koe van de boer is in de wei".
Haar eigen mening is dat haar koe wel erg een paard lijkt maar dat het door de vlekken toch wel een koe is. Ik had een zwart witte koe voorgesteld, maar een bruine was beter, dan geeft hij chocomelk :-)


De motivatie van deze manier van leren komt uit de Charlotte Mason methode. Zij is een grote voorstander van copy-work. Daar wordt dan gedoeld op een perfecte kopie maken. Letten op schrijfwijze, leestekens, hoofdletters etc. Zo ver zijn we nog niet, maar haar ideeën hierachter zijn erg goed. 
Bij copy-work gaat het niet simpel om overschrijven. Eerst en vooral moet je letten op de tekst die geschreven gaat worden. Neemt een betekenisvolle tekst. Een mooi gedicht, een Bijbeltekst, gerust ook een mooie zin uit het voorleesboek. In elk geval iets waar het kind zich ook in herkent. Woordbeeld, woordenschat, vreemde talen, nauwkeurig leren werken.... Voor veel dingen is het nuttig. Op het internet zijn vele sites en beschrijvingen te vinden over copy-work. Het is nu een beetje te laat om de juist nog op te zoeken. Als ik het terugvind plaats ik hem er nog wel bij :-)

Notebooking is ook zo'n onderdeel. Een kort verslag, wat trefwoorden, een plaatje of tekening over het behandelde onderwerp. Al deze dingen zorgen er voor om de behandelde leerstof beter te verwerken en te onthouden.

Lente, een wei vol bloemetjes.


Vandaag, ondanks wéér regen, toch maar een projectje opgestart over de lente. We hebben juist de dagen van de week goed doorgenomen (en die herhalen we nog steeds.) Nu zijn we begonnen met het begrip seizoenen, ook een onderdeel van project "tijd".

 Ik had zelf een berg strijk te doen, dus Bloem moest het werkstuk echt alleen doen vandaag (meestal doen we alles "samen"). 
Het idee komt weer van Pinterest. Ik heb het alleen een beetje aangepast.

Eerst heb ik een snelle plan-schets voor Bloem gemaakt. Wat moet er eerst, en hoe moet je het aanpakken.


de schets :-)

Toen hebben we een stuk behangpapier op de maat van het keukenraam geknipt en met schilders-plakband op de tafel geplakt. Toen kreeg Bloem ineens in de gaten dat het echt een groot project ging worden.


Met een sponsje eerst de lucht en daarna de wei geschilderd. Om grote vlakken te kleuren werkt verven met een stukje spons echt perfect. Je krijgt er ook leuke effecten mee, een beetje vegen, een beetje deppen, werkt met kleine kinderen echt leuk.


Dan een zonnetje geverfd en wolkjes geplakt van watten.
Bloemsteeltjes geverfd en als laatste met propjes crêpe-papier de bloemetjes geplakt.


En dit is het eind resultaat, daar zijn we best tevreden over. :-)
Bloem heeft echt genoten, ze was reuze trots toen haar "schilderij" uiteindelijk op het raam hing.
Het raam is nog niet af, dus daarvan later een foto.

dinsdag 28 mei 2013

Bewaar je oog voor wat je ziet. Zondagschoolliedje.

Afgelopen zondag in de zondagsschool het liedje "bewaar je oog voor wat je ziet" aangeleerd aan de kinderen. Daar we met verschillende nationaliteiten zitten is een Nederlands liedje aanleren altijd een uitdaging :-) Maar deze ging erg goed. Is ook niet zo moeilijk daar er veel herhaling in zit. We hebben dan de Bijbeltekst uit Marcus behandeld, dat we zoutend moeten zijn. Dat je aan je leven moet kunnen zien dat je een christen bent. Dus dat je moet opletten bij wat je doet met je zintuigen. Wat je ziet, hoort, zegt, doet of waar je gaat.... Het is een erg simpele tekst, maar met veel waarheid erin.
Bij dit liedje kun je ook leuk met gebaren werken, dat helpt bij het aanleren ook enorm. Nog een weekje of twee oefenen en dan mogen ze het samen zingen in de zangdienst. 

Als kort werkje erbij had ik een hand afgeprint en deze versiert met verschillende "lijntjes, stippen, krullen...." 
We steken vooral tijd in het Bijbellezen, maar de kinderen willen natuurlijk ook graag iets "doen". Ik had eigenlijk niet verwacht dat dit werkje zo'n succes zou zijn. Ook de kleinste kinderen, die meestal nog krassen, hadden er werkelijk wat moois van gemaakt. Met Bloem doe ik regelmatig zulke werkjes omdat het een goede oefening is voor de fijne motoriek. En met verschillende kleuren is het resultaat ook nog mooi!
Maandag heeft ze dan nog een hand gedaan, gewoon omdat het zo leuk was :-)
Het hoeft dus echt niet heel ingewikkeld te zijn...


Op deze site kun je de volledige tekst van het liedje vinden.

Project tijd, de dagen van de week.

We werken al enige tijd aan de dagen van de week. Nu hebben we ook een grappig gedichtje geleerd. 
Bron: Schatkist (uitg Zwijsen) 

"Luister goed
ik heb een vraag
wat voor dag is het vandaag
is het maandag, dinsdag, woensdag,
is het donderdag ja of nee?
is het vrijdag, zaterdag of zondag..
wie heeft er een idee?"

We hebben de tekst in ons "poëzie-schrift" geplakt. Hier houden we alle gedichtjes en liedjes in bij. We versieren ze dan met plaatjes of stikkers die bij het gedichtje passen. Deze keer hebben we alle weekdagen met schillende kleuren onderlijnd. Bloem heeft dan de eerste letters van de dagen in de juiste kleur geschreven en ik de rest erachteraan. En dat stikkers natuurlijk, welk klein meisje houd nu niet van stikkers plakken :-)

We leren hier verschillende dingen uitwendig, liedjes, gedichtjes, Bijbelteksten..... Memoriseren is erg belangrijk in het leerproces. Door een beetje ritme in de tekst te leggen gaat het leren een stuk sneller hebben we gemerkt.
Dit is het eerste onderdeeltje van het Project tijd. De maanden volgen natuurlijk nog, ook de klok, de seizoenen.......


Engels leren.

We zijn al enige tijd bezig om Bloem spelenderwijs Engels te leren. We hebben daarvoor verschilleden motivaties. Er is op internet héél veel leuk lesmateriaal beschikbaar in het Engels. Als ze de taal zelf beheerst hoef ik niet alles te vertalen :-) . We overwegen om eventueel het middelbaar met een Engelstalig programma te werken. Dit programma hebben we gezien bij andere thuisonderwijzers en ziet er erg goed uit. En vooral, het eindigt met een erkent diploma. Engels is een wereldtaal, als je die taal beheerst kun je bijna overal terecht, uit onderzoek blijkt dat jong leren een sterk voordeel heeft en met thuisonderwijs is het makkelijk in de lesdag in te plannen. Daarbij hebben we nog een extra reden, we hebben zelf veel vrienden in het buitenland wonen, en ja, onder elkaar spreken we allemaal Engels. Bloem vind dat heel vervelend, ze wil ook gewoon kunnen praten met deze mensen (het gaat hier dan vooral om de volwassenen, we hebben namelijk ondervonden dat kinderen onder elkaar helemaal geen taal nodig hebben om elkaar te begrijpen!). Hierdoor is ze zelf heel erg gemotiveerd om Engels te leren wat het een stuk makkelijker maakt.

Eén van de manieren van aanleren is het zingen van Engelse liedjes.
Op You-tube vind je een massa Engelse kinderliedjes. Hier heb ik een afspeellijst van gemaakt en deze kijkt en luistert ze regelmatig. Af en toe pikken we er een liedje uit en leren die samen zingen. Op het moment is dat Eensy Weensy Spider. Hiervoor heb ik het miniboekje geprint van Nellie Edge. Toen we enige weken gelden een paar Schotse vrienden op bezoek hadden begon ze deze liedjes spontaan te zingen. Zij kende de liedjes natuurlijk ook, dus dat was leuk. 
Ook hebben we flashcards hangen in het toilet. Een idee van deze thuisonderwijzers en het werkt!
Tijdens het tandenpoetsen, wassen en toiletgang, zit ze op de kaarten te kijken en vragen we elkaar de woorden op. En ja, ik leer ook bij, want wie weet er nu bijvoorbeeld wat een "porcupine" is. Een stekelvarken dus. En ja, Bloem heeft daar heel wat lol mee beleefd. Iedereen werd aan de test onderworpen  en niemand wist het :-).

Verder lees ik hier de Engelse kinderbijbel voor, ze kent de verhalen, en ik lees gewoon, vertaal eigenlijk zelden iets. Zij luistert en achteraf merk je dat ze de dingen wel degelijk verstaat. Kleine kinderen zijn net sponsjes. Ook kijkt ze via you-tube een aantal Engelstalige filmpjes. Pocoyo, Angelina Balerina, Busy town van Richard Scarry en Bible story's for children zijn daar enkele van. En daar steekt ze heel veel van op. Dan krijg je ineens situatie als vorige week. Ik was bezig en zij wilde wat vertellen. Toen ik niet goed genoeg luisterde kwam er ineens "he, mom, I'm talking to you"! 

We hebben ook het programma Hookend on English liggen, daar zijn we al mee begonnen maar op het moment ligt dat even stil. Het is eigenlijk de bedoeling dat het kind dat zelf doet, daarvoor moet je bepaalde dingen aanklikken met de muis. En daar ligt bij Bloem het probleem. Ze houdt niet van "de muis". Op de Ipad werken vind ze leuk. Maar op de computer zelf niet. Ze heeft liever een boek in handen :-) En ja, helemaal erg vind ik dat niet. We laten Hooked on dus even liggen en doen dat binnenkort gewoon samen. In het najaar willen we op bezoek bij vrienden in Sicilië, en ja, dan wil ze toch een simpel gesprek kunnen voeren. We gaan dus ijverig verder :-)

Voorlezen, Lotje van Jaap ter Haar

We lezen hier heel veel voor. Gewoon omdat het leuk en gezellig is. Lekker spannend, heerlijk relax. Als kind kun je je eigen fantasie gebruiken, nog eens doordenken over het verhaal en dan eens bedenken wat je zélf zou doen. Heerlijk dagdromen........

Daarbij is het ontzettend goed voor de woordenschat van een kind. Ik lees allerhande verhalen voor, niet alleen maar de boeken die op haar leeftijd staan in de bib. (ja, echt, ik was eens in de bib en daar was een mama boeken aan het zoeken voor haar zoontje. Ik gaf haar wat "tips", van echt mooie prentboeken, zegt "maar die mag ik hem niet voorlezen, hij is pas vier en er staat een 5+ op het boek". zij dacht echt dat het te moeilijk zou zijn én dat ze het boek niet mee naar huis zou krijgen :-)

We hebben de serie van "het kleine huis op de prairie" gelezen tot deel vijf. Het zesde deel gaat ineens over een veel grotere Laura, daar wachten we nog even mee. Daar Bloem de luister-cd's van Lotje zo leuk vind (ze heeft ze al minstens 20 keer gehoord) ebn ik op zoek gegaan naar de boekjes. Ik vond de volledige serie op Marktplaats.nl. We zijn ondertussen al bij deeltje 4. Zeer aan te bevelen. Er komen ook grappige gesprekken uit voort. Zo gaat in dit deel midden in de nacht de telefoon en Lotje is de enige die hem hoort. Daar kan Bloem zich niet zoveel bij voorstellen... Papa heeft zijn GSM toch gewoon naast zijn bed liggen :-) En de handy-telefoon is hier over vier ruimtes verspreid. Daaruit kwam dus een leuke geschiedenisles. Over hoe het "vroeger" was. En dat vroeger is nog niet eens zo lang geleden....
Ook voor "biologie" zijn deze boekjes leuk. Er staan veel dieren-weetjes is. Dit gaan weer boekjes zijn die veel worden herlezen. Ik ben zelf wél heel benieuwd wanneer Chimp nu op het toneel verschijnt :-)



vrijdag 24 mei 2013

Wereld bol gemaakt.

In vervolg op ons wereld-delen project hebben we samen een wereldbol gemaakt. Bij de kringloop een strandbal gehaald voor 10 cent. De vrouw van de filiaalhouder staan in het onderwijs op een frenet-school en we hebben vaak leuke gesprekken over school. Hij vind het super leuk dat Bloem thuisonderwijs krijgt en wil altijd weten waar we mee bezig zijn. Zijn vrouw maakt dus ook wel wereldbollen met een strandbal :-) Alleen haalt zij de bal er voor hergebruik weer uit. Wij niet, voor die 10 cent laten we hem er lekker in zitten :-)
Het idee van deze wereldbol kwam van een Amerikaans thuisonderwijs blog die veel werkt met Montessori ideeën. En daar staan erg goede dingen tussen. Zo maakte ze papier mache met meel in plaats van behangerslijn zoals wij vroeger. Dat wilde ik natuurlijk een uitproberen (ook een kwestie van meel in de kast en behangerslijm in de winkel :-)
Neem één kopje bloem, roer er één kopje koud water bij. Goed roeren. Voeg dan vier kopje kokend water bij. Nogmaals goed roeren en dan af laten koelen. Klinkt heel simpel, is heel simpel én het werkt perfect!
Voortaan doen we dat dus zo :-)


de kranten stroken plakken was leuk, lekker kliederig en niet echt moeilijk.


Maar toen bedacht ik dat we de bal net zo goed met blauwe krep-papier konden beplakken, scheelde een keer schilderen...
Géén goed idee! De krep-papier wordt veel te week, laat steeds los, vormt bobbels.... Was echt lastig.
Maar uiteindelijk lukt het wel.
De bal buiten in het zonnetje laten drogen. Voor de keer dat er een zonnetje was vorige week.


We hebben de bal goed droog laten komen over het weekend heen en er dan deze week de continenten op geschilderd. Ik heb ze "even uit de losse hand" getekend en daardoor zijn de verhoudingen niet helemaal goed. Maar dat mag de pret niet drukken, we vinden hem erg mooi geworden!


Nu zingen we ons liedje met behulp van de wereldbol.
Nu dit klaar is gaan we verder per continent. Eens ontdekken welke dieren er leven, hoe de mensen zijn. Of er bergen zijn, temperatuur.... Er valt zo veel te vertellen :-) Mama heeft bergen ideeën  soms is het lastig om een selectie te maken. En Bloem geniet van zulke projecten.

Oorwurmen-pot maken


We hebben vorig jaar een appelboom geplant. En kregen er vervolgens luizen op bezoek. De mieren vonden dat een goed idee en ze melken de luizen trouw..... :-)
Maar wij willen liever een luis-loze-boom :-)
Toen kwam ik op internet de oor-wurm-pot tegen. En dat leek een erg goede milieu vriendelijk oplossing :-)
Alleen willen we natuurlijk graag leuk potjes!
Tijdens mijn vrijdag-kuis mocht Bloem zich dus heerlijk uitleven op twee stenen bloempotjes.
De verf "vloeide" rijkelijk :-)
Volgende week op zoek naar wat stro voor erin en dan kunnen we ze ophangen in de hoop op snelle bewoners. En dan eens bestuderen of het "werkt". 
Als je zoiets leest, ga je er ook op letten. Zo heb ik pas bemerkt dat onze overbuur ook omgekeerde potten aan zijn appelbomen heeft hangen.....
Is me voordien nog nooit opgevallen :-) en aan het uiterlijk te zien hangen ze er toch al enkele jaren :-)



De aap is in de boom.

De zin van vandaag was :


Het woord Koos was ze nog niet tegen gekomen. Ze dacht dan ook dat het Kaas was, want die kent ze wél. (en de volgende opdracht was schilderen, dus ze wilde graag snel zijn :-)
Toen ik haar er op wees was het even goed kijken en daarna het commentaar dat Koos toch een gekke naam is voor een aap :-)

Ze heeft de zin weer uitgelegd met de letterbak. Ik was ondertussen aan het afstoffen en ze was érg snel klaar deze keer.
Het opdrachten blad is op de foto niet zo goed te zien. Deze keer hebben we het een beetje anders gedaan, ik heb de zin zelf op het blad gezet, maar drie woorden (aap, boom en koos) weggelaten. Wel een juiste hoeveelheid stippen gezet. Ze moest zelf de ontbrekende woorden invullen. Ging heel goed, en ze vond het erg lollig om te doen. Daarna heeft ze een aap in een boom getekend.

Dier op dier, een leuk spelletje

Van de week weer even gesnuffeld in de kringloopwinkel (is hier letterlijk om het hoekje :-). Daar kwam ik het spelletje Dier op Dier tegen. Is echt een grappig spelletje, duurt niet zo heel lang, en vraagt vooral wat geduld en fijne motoriek :-)
Elke speler heeft vier houten diertjes, Een inktvis, een gans, een eekhoorn en een tijger. De grote dobbelsteen geeft aan welk dier onderaan moet, de kleine welk dier bovenaan moet. Gelijktijdig gooien en dan zo snel mogelijk de dieren op elkaar passen. Wie het eerst is krijgt een muntje, degene met meeste muntjes wint. Bloem moest heel even oefenen, maar had het veel sneller door dan ik gedacht had. Het is géén kwestie van laten winnen....... :-)
Toch leuk, zo'n kringloopwinkel :-)


dinsdag 21 mei 2013

Wij gaan naar zee, les 15 van methode de Haan.

We zijn ondertussen bij les 15 van de methode de Haan. Naar zee. Voor de verandering eens een lesje "begrijpend lezen" over de les. "Wie gaat er naar zee?" (oom, eef, aag, iet en ien). "zijn het jongens of meisjes" (de hij en zij in de les, één hij (oom) en vier meisjes). "waar gaan ze naar toe?" (de zee). Bloem denkt dan gelijk verder :-) "mam, gingen ze met een auto? Die moet dan groot genoeg zijn, want ze zijn met vijf!". We laatste zin hebben we "overgeschreven" en daarna heeft Bloem het verhaal uitgebeeld. Eerst wilde ze oom en de meisjes in een auto tekenen maar op het laatst veranderde ze het toch snel in de groep aan zee:-) Ze moest goed opletten dat ze iedereen tekende. Dat hebben we dan achteraf nog even gecontroleerd. Ik heb de namen erbij geschreven maar haar eerst de namen laten opzoeken in het lesje én ze laten spellen. (mama wist even niet meer hoe het geschreven was :-) Ging goed. (ze houd niet van spellen, op deze manier daag ik haar een beetje uit en spelt ze toch zonder er erg in te hebben :-)
De foto is niet zo goed gelukt, het is maar voor een idee te krijgen.

Wiskunde, getal-begrip

Wat wiskunde betreft doen we het rustig aan, we werken vooral rond de cijfers en getallen. Hoe getallen opgebouwd zijn, en wat een getal eigenlijk inhoud. Door alle verkeersborden langs de weg zijn we vorige week eens bezig geweest rond de tientallen. Ik heb even wat kaartjes gemaakt. We hebben ze op volgorde gelegd. De conclusie getrokken dat het gewoon de cijfers 1 tot 10 zijn met een extra 0 erachter. En dan hebben we eens de getallen uitgelegd met flesdopjes. Eén kleur per tiental. Een eerste "kennismaking" was leuk. Vandaag de kaartjes nog eens gegeven met de opdracht ze op de juist volgorde te leggen terwijl ik de post ging halen. En ja, het was juist. Ik wil niet zeggen dat ze het helemaal" snapt", maar je merkt dat ze dingen gaat combineren. Wat is meer, wat is minder. Hé, de 100 is ineens 3 cijfers. Het is leuk te zien dat ze erover nadenkt. Vaak komt het er in de loop van de dag dan in de praktijk uit. En daar gaat het uiteindelijk om. Het volgende begrip van de wiskunde waar ik haar vertrouwd mee wil maken is "groter dan" en "kleiner dan". Daarvoor eerst nog even twee krokodilletjes maken :-)

Het rode kippetje, van Max Velthuijs.

Vorige week nog maar eens ver verhaal van het rode kippetje voorgelezen. De boeken van Max Verhuijs behoren hier bij de favoriete. Zijn ook gelijk boeken die tot leuke gesprekjes leiden. Met het rode kippetje, en dan vooral met de hond, de kat en de eend die niet willen werken, kwamen we uit bij de Bijbeltekst 

Die niet werkt zal niet eten - 2 Tessalonicenzen 3:10

We hadden het verhaal van het rode kippetje al eerder gelezen, en vooral ook al eerder "gezien". Op de site van Piekie staan een heleboel digi-boeken en daar staat dit boek ook tussen. Is zeker een mooi om te kijken, Bloem heeft al heel wat plezier beleeft aan de digi-boeken. Verder staan er op de site ook een heleboel leuke les-ideeën én materialen, allemaal gratis te downloaden. Echt een aanrader!

Op you-tube staat het boek ook voorgelezen. Evenals vele andere boeken van Max Velthuijs. 

Bij dit boeken deden we vorige week een kleine opdracht. Bloem legde het veel voorkomende zinnetje " Ik doe het wel alleen, zei het rode kippetje" op de letterdoos.


Daarna "tekende" ze de letters na op haar blad. Ik schrijf hier tekenen, omdat we nog niet zijn begonnen met schrijf lessen. Daarvoor is het nog veel te vroeg. Schrijven is iets totaal anders al lezen. De fijne motoriek moet ook zeker goed genoeg zijn, anders wordt het beslist een drama. Uit haar zelf "tekent" ze gerust woorden na, "schrijft" ze haar naam, of doet ze "oefeningetjes zoals deze. Maar we houden het gewoon leuk. Geen druk erop. Speels leren we veel meer.
Na het woordjes schrijven, tekende ze nog bij het verhaal. Het werk het kippetje tussen hogen graanstelen. Ik vond het goed gelukt :-)


zaterdag 11 mei 2013

Bloesem-bomen verven.

Al kun je nu niet echt zeggen dat het heerlijk lente is (met deze kou :-) toch staan de bomen ondertussen volop in bloei. Mooi is dat. Daar we dagelijks wandelen (nog meer dan voor Jipje) komen we heel wat bomen tegen. Ik wijs Bloem altijd op veranderingen. Meer blaadjes, nieuwe bloemen, veranderde kleuren.... Sinds enige tijd begint Bloem mij op veranderingen op opmerkelijke dingen te wijzen. Is echt grappig. uitspraken als "mam, hoor je de wind ruizen in de bomen" :-) Dat vind ik echt genieten. Maar het is leuk te zien dat het wel werkt. Je moet een kind ook leren aandachtig te zijn.

En bij al die mooie bomen komt dan vanzelf een Art projectje. De -je erachteraan, want zoveel werk was het niet :-) Wat ook best was omdat Bloem behoorlijk verkouden en mottig was en echt niet zoveel energie had. Met vetkrijt hebben we de stam getekend. (ik heb met potlood eerst even een schets gezet in haar boek, het ging om de bloesem in dit project, en ze wilde gewoon echt een mooie stam :-) de rest heeft ze wel zelf gedaan)
Daarna mocht ze lekker verf mengen, dat is echt zo'n favoriete kinderklus :-) We mixten rood met wit, maar daar het resultaat toch niet echt was wat we wilden hebben we er nog een klein beetje geel bij gedaan. Nu kregen we precies "zalm". En dan stempelen met de vinger. Super simpel , maar leuk.Volgens Bloem is het een appelboom. Die hebben we vanachter in de tuin ook staan.  Die stond ook prachtig in bloei. Nu wachten we vol spanning hoeveel appels eraan zullen komen dit jaar (we hebben hem pas vorig jaar geplant)

Vorige week was Bloem een appel aan het eten, komt ze bij mij, "mam, weet je wat ik eet?" Ik "ja, een appel". "Nee hoor, ik eet vruchtvlees" kwam er als antwoord.! :-) Ik dus "waar heb je dat nu weer vandaan?" En ik had het antwoord kunnen weten. "Van Fahd en Raaf natuurlijk". Van de huisje, Boompje Beestje filmpjes steekt ze echt veel op!





Het vierde voorleesuurtje in de bib, Kai-Mook



Kai-Mook.

Vorige week was het weer voorleesuurtje. Bloem kijkt daar echt naar uit. Ze houd dan ook echt van de bib. Ze kan er al goed haar weg vinden, zoekt graag nieuwe boeken op, en er zijn tegenwoordig ook tal van speel mogelijkheden.
Maar er was weer voorlees uurtje. AL vind ze het nog altijd wat lastig dat sommige kindjes er steeds tussendoor babbelen, ze gaat héél graag. Komt misschien ook omdat de lokatie erg leuk içs. Een soort open zolder boven een klein deeltje van de bib. Achteraf mogen ze met de kussens en knuffelbeesten stoeien :-)
Deze keer ging het over Kai-Mook. De beide bovenstaande prentboeken werden voorgelezen (ik kende ze nog niet). En ja, tegen dat we thuis waren had ze al een harde proging gedaan om uit te leggen dat ze zéker naar Plankendeal moet deze zomer, want ze wil zelf zien waar Kai-Mook nu precies woont :-)
Vorige zomer hebben we de Zoo van Antwerpen gedaan. Was ook leuk, maar is eigenlijk niet zo heel groot. Deze zomer Plankendeal maar. Want ja, Kai-Mook hadden we in Antwerpen net gemist, de groep olifanten was juist een weekje verhuist.

woensdag 8 mei 2013

15 talen memorie

Via een info mail van het thuisonderwijs forum kwam ik uit bij dit memorie-spel. Vond het grappig, en ook een leuk idee om "goedendag" in zoveel talen te leren. Heb het dus afgeprint en gelamineerd. Bloem vind het ook grappig. We hebben de talen al een beetje geoefend :-) Ze vind memorie een erg leuk spelletje, dus het zal wel lukken om de talen te leren.


Een muis om van te houden.


We hebben samen naar het verhaal "een muis om van te houden" gekeken. Via youtube, maar komt van de site Bijbelidee. Daar staan een heleboel leuke les-ideeën en verhalen op. Via het youtube kanaal staan er nog een aantal voorleesverhalen op. Is echt even de moeite. Zijn gelijk verhalen waar een boodschap achter zit. In dit verhaaltje komt er uit dat "iedereen precies goed is zoals God je heeft gemaakt". Vind ik een belangrijke boodschappen, tegenwoordig zijn de meeste mensen niet meer tevreden met zichzelf omdat er teveel naar anderen gekeken wordt!. Kun je dat beter van kleins af aan te horen krijgen dat je "precies goed bent" :-)
Op de site staat een leuk werkblad met vinger-poppetjes . Die hebben we vandaag ook gekleurd (ik had er per ongeluk twee afgedrukt dus we hebben gezellig samen gekleurd :-) Ik moet ze alleen nog even in elkaar plakken, dan kunnen we morgen het verhaaltje nog een naspelen, eens zien hoeveel ze er van onthouden heeft. Wilde de linken toch even delen, vind ze echt leuk.


maandag 6 mei 2013

Zingen met de zondagschool

Gister in de dienst hebben Bloem en de andere kindjes van de zondagsschool samen gezongen. Was al een tijd geleden dat ze dit gedaan hadden.
Het liedje "lees je Bijbel en bid elke dag" kende elk kindje al. We kwamen er echter vorige week achter dat de Poolse kindjes hetzelfde liedje geleerd hadden tijdens hun laatste vakantie in Polen. En het bestaat ook in het Engels...
Alle kindjes hebben dan thuis flink geoefend op het Engels (aan het Pools waag ik me niet, dat is echt véél te moeilijk :-). Het was fijn om samen te zingen. En verrassend is dat Bloem meestal heel verlegen is, maar niet als ze zingen "moet". :-)
Een paar weken terug heeft ze helemaal alleen Psalm 23 gezongen in de zangdienst, vond ik heel dapper van haar :-) Was eigenlijk ook verbaast dat ze het kon, is niet zo'n eenvoudig lied voor een vijfjarige (net vijf jarige :-) Ik zing dat lied zelf vaak, en daardoor is het bij haar blijkbaar blijven hangen. Was leuk om te horen. Het is ook een prachtig lied.



zondag 5 mei 2013

Update van onze bomen en groentezaaisels

Met het mooie weer (eindelijk!) werd het ook hoognodig tijd om onze zaailingen uit te planten.
We hadden wat kruiden gezaaid in de eierdoppen (basilicum en marjorijn) , rode bietjes en een boel zonnebloemen. Gister hebben we alles in de groentetuin gezet. Ging héél makkelijk met de eierdoppen. Even de schaal een beetje breken zodat de wortels erdoor kunnen en dan in een putje in de grond. Nu zien hoe het verder gaat. De slakken korrels hebben hun nut al bewezen afgelopen nacht :-)
En vandaag heeft Jip in de groentetuin gezeten!! :-( Eén bietenplantje is gesneuveld, ik hoop dat het daar bij blijft. Toch een hogere omheining zetten vrees ik :-)



 De kastanje boompjes zijn gesneuveld! Helaas, dat moeten we volgend jaar opnieuw proberen! Maar de Eikel doet het boven verwachting wel heel goed!



De wereld delen en oceanen.

Afgelopen week een nieuw lapbook afgewerkt. Deze keer over de werelddelen en oceanen. Hier vond ik een super lapbook! We hebben de benamingen van de werelddelen geoefend, daarna opgezocht waar ze precies liggen, welke oceanen er zijn, waar die liggen. Plat op een wereldkaart, maar ook met de wereldbol erbij. En verder hebben we internet en Google-earth. Van elk werelddeel iets specifieks benoemd. (Kangoeroes voor Australië bijvoorbeeld). Echt de basis dus.
Bij Abuis nog een extra werkblad geprint. En samen een "gedichtje" in elkaar gedraaid om de namen makkelijk te onthouden.

De Aarde.

In EUROPA wonen wij, en dat maakt ons blij.
In AFRIKA is het warm, maar veel mensen zijn daar arm.
AUSTRALIË is het land van de kangoeroe, daar willen we graag naar toe.
Op ANTARCTICA is alleen sneeuw en ijs, maar de pinguïns vinden dat wijs.
Laura trok door NOORD-AMERIKA op zoek naar een thuis en woonde in het Kleine Huis.
AZIË is het grootst en de meeste mensen wonen daar.
Dan nog ZUID-AMERIKA en de zeven continenten zijn klaar.

Achteraf vond ik nog een liedje over de continenten in het Engels. Op de wijs van "Vader Jacob" en dat onthield Bloem véél beter :-) Maar lol hebben we wel gehad bij het dichten en rijmen, en daar gaat het uiteindelijk om. Als er met plezier wordt geleerd blijft er veel meer hangen.







De Lapbook is in het engels en als laatste blad was er een "quiz" met een aantal vragen. Sommige waren natuurlijk nog veel te moeilijk voor een meisje van vijf. (zet de werelddelen in alfabetische volgorde bijvoorbeeld, was wél een mooie gelegenheid om haar uit te leggen wat er wordt bedoelt en met wat hulp van mama en alfabet wand lukte het uiteindelijk ook nog :-)
Maar de vragen zijn dus in het Engels. Wij willen Bloem zo snel mogelijk Engels leren als tweede taal en ze heeft al een behoorlijke woordenschat. Ik heb de vragen dus in het Engels gesteld en was dan toch wel verbaast dat ze er gewoon antwoord op gaf! :-) Leuk!
De benamingen van de continenten hebben we sowieso ook gelijk tweetalig gedaan. Engels leren is iets dat ze héél graag doet, omdat ze er voor zichzelf een duidelijk motief heeft. We hebben een groot aantal buitenlandse vrienden en de voertaal is dan Engels. En zij vind het vervelend dat mama steeds moet vertalen :-)

We zijn nog niet "klaar" over de aarde, ben nog een aantal leuke ideeën tegen gekomen op internet en wil met een aantal extra projectjes de continenten zeker goed "vast" zetten. Wordt vervolgd dus.....


En nog even het liedje erbij zetten:


Continenten-liedje
Europe, Asia
A-fri-ca
North America, South America
Then there is Antarctica
Don't forget Australia
7 continents, 7 continents 






Glitter- fles.

Het idee van een glitter fels was ik al enige malen tegen gekomen op internet en Pinterest. Leek wel leuk om eens te doen, en daar het nu ook niet zo'n super lang project is (5 minuten of zo). Hebben we dat van de week maar eens gedaan. :-)
Water en een beetje lijm in een leeg flesje, Bloem een paar verschillende buisjes glitter gegeven, toevoegen, dop dichtplakken met seconden-lijm om ongelukken te voorkomen :-) en Klaar!
Het houd eigenlijk niet zoveel in, maar is gewoon lollig. En Bloem kan lag kijken naar het water dat langzaam weer helder wordt.
Ik denk dat het voor kleinere kinderen nog leuker is, omdat het fascineert.


De Palingbeek nabij Ieper

Afgelopen woensdag, 1 Mei de dag van de arbeid en vrij dus, zijn we gaan wandelen in de Palingbeek. Was lang geleden dat we daar waren (van toen de grote, klein waren :-). Maar het was een succes.
Bij aankomst loop je gelijk langs de speelweides, en daar zijn prachtige speeltoestellen gezet. (was vroeger lang niet zo veel). Eerst maar even spelen op "het kasteel". Die was het meeste in trek.




Dan ook een flinke wandeling gemaakt, het is echt mooi daar. Af en toe een informatie bord zodat we nu ook weten dat het héél vroeger (begin vorige eeuw) de bedoeling was om een kanaal verbinding te maken tussen Ieper en Komen. Dit is echter steeds mislukt vanwege de zanderige ondergrond, de tunnel stortte steeds in. Uiteindelijk hebben ze alle werken laten liggen en rond deze onafgemaakte vaart ligt nu het domein Palingbeek.

Na het wandelen nog een stop in de speeltuin. Bloem weer in "haar kasteel". Ze vond al snel een speelvriendje dat mee ging in haar verhaal :-)
Wij op een bankje, samen met een uitgeputte Jip. :-)

Hier gaan we zeker nog naar toe, een goede herontdekking.

donderdag 2 mei 2013

Update van Jip


En een update van ons boeboe'tje :-)





Nog eens de rekenstaafjes

Bloem werkt erg graag met de rekenstaafjes. We hebben de opdracht kaarten erbij, die zijn bedoelt voor het kleuter. En "officieel" zit ze in het tweede kleuter hier in België. We werken de vraagjes op de kaarten dus af, en ik maak er een paar moeilijkere bij :-)
Ze vind het nabouwen wel erg lollig.
De rekenstaafjes zijn gekocht bij Abimo.

En nog een voorbeeldje.